Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:23:10

Διαρροές από Μαξίμου ότι «τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων θα δοθούν σε όλους, όπως έγινε με τις επικουρικές». Αναδρομικά ελάχιστα κάθε μήνα για τους περισσότερους, με δόσεις .... εξαετίας. Η εξαγγελία από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Κύριο

Στα 3,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό κόστος για την επέκταση των αναδρομικών σε όλους. Το σκεπτικό του ΣτΕ για τα αναδρομικά, η αντίδραση της κυβέρνησης.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016 δικαιώνει καταρχήν όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους δεν έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Διαρροές από Μαξίμου χθες βράδυ, καθησύχαζαν τις ανησυχίες ότι « τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων θα τα δοθούν σε όλους, όπως έγινε με τις επικουρικές».
Παράλληλα , ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους.

Σημειώνει ακόμη ότι το υπουργείο μελετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής. Με τον Πρωθυπουργό να κάνει την αναμενόμενη εξαγγελία-εξίωση στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση θα καταβάλει τα ποσά τα αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, καθώς στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εργασίας επικαλείται το νόμο 4670/2020, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν σε όλους τα αναδρομικά των επικουρικών. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως βάσει του νόμου Βρούτση υλοποιήθηκε η επανόρθωση των επικουρικών συντάξεων που είχαν περικοπεί με το νόμο Κατρούγκαλου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Αναδρομικά 11 μηνών για 200.000 έως 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και παράταση της αγωνίας για τα υπόλοιπα δύο εκατομμύρια των απομάχων της εργασίας, που αναμένουν την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το κατά πόσο θα επεκτείνει – νομοθετικά – την χορήγηση των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία δικαίωσε μόνο όσους είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας την επιστροφή αναδρομικά των περικοπών που αφορούν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της προηγούμενης σχετικής απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).
Ωστόσο παλαιότερα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ο κ. Βούτσης ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ απέτρεπαν τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε ένδικα μέσα διεκδίκησης, σημειώνοντας ότι «η οποιαδήποτε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ισχύσει για όλους».

Η πιλοτική δίκη – η απόφαση της οποίας εκδόθηκε χθες – διεξήχθη στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου και έγινε κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί η εκκρεμότητα αυτή. Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Λ. Αποστολίδης σημειώνει ότι δικαιώνει τα αιτήματα των συνταξιούχων και περιορίζει τα αποτελέσματα για ένα 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016).

«Όσοι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει πριν τον Ιούνιο του 2015 θα πάρουν αναδρομικά από 01.01.2012 έως τον Μάιο του 2016. Όσοι άσκησαν αγωγή μετά τον Ιούνιο του 2015, θα λάβουν αναδρομικά μόνο για το 11μηνο. Μετά τον Μάιο του 2016, δεν τίθεται ζήτημα αναδρομικών», σημειώνει ο κ. Αποστολίδης και υπογραμμίζει ότι «αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον σεβασμό της απόφασης της ΣτΕ και την επέκτασή της σε όλους τους δικαιούχους».
Εφόσον τελικώς, η απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί (για την επιστροφή αναδρομικών έντεκα μηνών), στο σύνολο των συνταξιούχων το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί φθάνει περίπου τα 3,9 δισ. ευρώ. Το καθαρό ποσό, μετά τις κρατήσεις, κυμαίνεται στα 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορούν στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές το 2012, και επιπλέον 2 δισ. ευρώ προέρχονται από την κατάργηση των «δώρων». Στην περίπτωση αυτή η αποπληρωμή τους αναμένεται να γίνει σε δόσεις σε άγνωστο – μέχρι στιγμής – χρονικό ορίζοντα.

Από 660 ευρώ έως και 10.000 ευρώ τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι

Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι – μετά την απόφαση – κυμαίνονται από 660 ευρώ (μόνο τα κομμένα δώρα) έως και 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα διεκδικούν οι συνταξιούχοι με πάνω από δύο συντάξεις όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι κ.α. Τα λιγότερα προκύπτουν για συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται πως οι πέντε περικοπές του 2021 που έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 και οι οποίες διαμορφώνουν το ύψος των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι:

1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
2. Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.
3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ
4. Πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400, 200 και 200 ευρώ.
5. Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline