Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:09:57

Νέα ανησυχίες: Στη Βόρειο Ελλάδα, μετά τη έξαρση των κρουσμάτων στη Σερβία και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα συνόρων. Από σήμερα δεκάδες πτήσεις και από την μολυσματική Αγγλία για Ιόνια νησιά, Κυκλάδες και Κρήτη. Κύριο

Αυστηρότεροι από προχθές και οι έλεγχοι στα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για όλους. Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εποχιακούς εργάτες και απλούς επισκέπτες από και προς τις χώρες αυτές.

1.-Η χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ της Αγγλίας θα είναι υποχρεωτική από τις 24 Ιουλίου για την αποτροπή του κινδύνου επανεμφάνισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση. Με πάνω από 100 πτήσεις προς την Ελλάδα από αύριο για τους τουρίστες από τη χώρα αυτή με προτίμηση τα νησιά μας, χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από τον κορωνοιό.
Πριν από την ημερομηνία αυτή ίσχυε μόνον σύσταση για την χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

"Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η χρήση μάσκας σε έναν κλειστό χώρο συμβάλλει στην προστασία" από τον SARS-CoV-2, υπογράμμισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

2. Δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι μόνο στο τελωνείο του Προμαχώνα, με την μεγάλη εισροή εποχούμενων τουριστών και επισκεπτών από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Αυστηρότεροι από προχθές και οι έλεγχοι στα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για όλους. Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εποχιακούς εργάτες και απλούς επισκέπτες από και προς τις χώρες αυτές. Ανάμεσα στους βρέθηκαν αρκετοί μολυσμένοι.

3.Επιδείνωση της επιδημίας στη Σερβία - Προς αφαίρεση από την «ασφαλή» λίστα της Ε.Ε.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία καταγράφεται μέρα με την ημέρα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 344 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν 13 ασθενείς. Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 έφτασε τους 418 και τα κρούσματα, συνολικά από την εκδήλωση της πανδημίας τα 18.983.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται περίπου 4500 ασθενείς εκ των οποίων οι 170 είναι διασωληνωμένοι.
Η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις ηλικίες μεταξύ των 30 και 50 ετών ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ απευθύνοντας έκκληση στους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στις δημιουργικότερες ηλικίες, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να μην αψηφούν τον κίνδυνο.
Ο κ. Λόντσαρ ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί στα όρια αντοχής, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι 570 γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό.

Στο σύστημα των «Covid νοσοκομείων» στο Βελιγράδι εντάχθηκε σήμερα και η κλινική ρευματολογικών παθήσεων ως έκτο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα που μπαίνει στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ασφυκτική πίεση δέχεται και το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με δεδομένο ότι όλα τα εξωτερικά ιατρεία στη Σερβία λειτουργούν και ως ιατρεία για τον κορωνοϊό.

Μόνο στο Βελιγράδι, όπως ανακοινώθηκε, παρουσιάζονται καθημερινά στα κατά τόπους ιατρεία περισσότερα από τρεις χιλιάδες άτομα με ύποπτα συμπτώματα, υποβάλλονται σε εξετάσεις και κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.

Ε.Ε.: Προς αφαίρεση Σερβίας και Μαυροβουνίου από τη λίστα ασφαλών χωρών

Επιπλέον, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ε.Ε. εξετάζει να αφαιρέσει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τη λίστα με τις χώρες από τις οποίες επιτρέπονται και οι μετακινήσεις που δεν γίνονται για σοβαρούς λόγους, ενώ η ένταξη των ΗΠΑ στην εν λόγω λίστα δεν συζητήθηκε καν, δεδομένης της έντονης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Η απόφαση προτάθηκε από τη Γερμανία, η οποία έχει και την προεδρία της Ένωσης, και την πρόταση υποστήριξαν αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, όπως δήλωσαν στο Reuters οι αξιωματούχοι.
Ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί επισήμως από διπλωμάτες της Ε.Ε. αργότερα σήμερα. Η λίστα είναι απλώς μία πρόταση και δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν όσα προβλέπει.

Η πρόταση για αφαίρεση των δύο βαλκανικών χωρών από την προαναφερθείσα λίστα έχει να κάνει με την αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 που παρατηρήθηκε σε αυτές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Με πληροφορίες από Reuters

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline