Τρίτη 23 Απριλίου 2024  11:54:39

Ο Διονύσης Σαββόπουλος για τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, που συγκλόνισαν την Ελένη Αρβελέρ: «Ακούω το βουβό κλάμα τους μέσα μας..» Κύριο

Παραπέμποντας στα ευαίσθητα λόγια της μέγιστης βυζαντινολόγου κ Ελένης. Αρβελέρ, η οποία είπε ότι δεν θα της φαινόταν παράξενο αν δάκρυζαν τα ψηφιδωτά του ναού της Αγίας Σοφίας, ο εθνικός μελωδός κσι στοχαστής Διονύσης. Σαββόπουλος σχολίασε το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί, λέγοντας ότι κι εκείνος ακούει «το βουβό κλάμα των ψηφιδωτών μέσα μας». Τονίζοντας την πανεθνική συγκίνηση και ευαισθησία για την προσπάθεια ταπείνωσης του μέγιστου Ναού της Χριστιανοσύνης.

Στην ανάρτησή του ο γνωστός τραγουδοποιός αναφέρθηκε στη δική του στενή σχέση με την Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας ως απαίσια είδηση τη μετατροπή του πολιτιστικού μνημείου σε τέμενος.
«Αυτό το κατόρθωμα ενός οικουμενικού πνεύματος», έγραψε ο Δ. Σαββόπουλος, «τώρα γίνεται τζαμί και χαράμι σε μια θρησκοληψία, μια μισαλλοδοξία, μια φτηνή πολιτική, παρά την έντονη αντίδραση όχι μόνο της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και του πνευματικού κόσμου της ίδιας της Τουρκίας και φυσικά όλων των φορέων πολιτισμού όπου γης».

Για τη δική του στενή σχέση με την Κωνσταντινούπολη «μίλησε» μέσω Facebook ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως απαίσια είδηση τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Απαίσια είδηση. Τυχαίνει να 'χω καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φανάρι, τελείωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, είμαι γεμάτος από ιστορίες για την Αγία Σοφιά αυτό το κατόρθωμα ενός οικουμενικού πνεύματος που τώρα γίνεται τζαμί και χαράμι σε μια θρησκοληψία, μια μισαλλοδοξία, μια φτηνή πολιτική, παρά την έντονη αντίδραση όχι μόνο της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και του πνευματικού κόσμου της ίδιας της Τουρκίας και φυσικά όλων των φορέων πολιτισμού όπου γης. Η υπέροχη Αρβελέρ, είπε ότι δεν θα της φαινόταν παράξενο αν δάκρυζαν τα ψηφιδωτά του ναού της Αγια Σοφιάς. Κι εγώ ήδη ακούω το βουβό κλάμα τους μέσα μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline