Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:28:11

«Η κατάρα της Αγίας Σοφίας» συζητείται διεθνώς ως θεία δίκη. Capital Economics: Αγία Σοφία και προκλήσεις στη Μεσόγειο απειλούν με κατάρρευση την τουρκική λίρα. Κύριο

Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Τουρκίας και το εθνικό της νόμισμα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά, σε σημαντικό βαθμό, και εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτυπώνονται στις εκτιμήσεις που εξέδωσε η Capital Economics για τη γειτονική χώρα.


Ο οίκος τονίζει, στον απόηχο της χθεσινής ισχυρής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, πως πιο άμεση απειλή για το νόμισμα - που βρίσκεται ήδη σε πορεία κατάρρευσης - συνιστά η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών. Προβάλλει δε, τόσο τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγγελία ερευνών σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα, σε κράτη – μέλη όπως η Γαλλία, όσο και την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που πυροδότησε σενάρια για ακύρωση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε.

Κατά την Capital Economics, η ισχυρή υποτίμηση της λίρας σηματοδοτεί την πρώτη καίρια αποχώρηση από τo επίπεδο σταθεροποίησης έναντι του δολαρίου, προσθέτοντας πως εάν οι εντάσεις με την Ε.Ε. οξυνθούν, αναμένεται ισχυρότερη και πιο βίαια υποτίμηση. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, τονίζει ακόμη, εστιάζοντας και στο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, εκτιμώντας πως σηματοδοτεί ότι η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία πρέπει να εξασθενεί συνεχώς, ώστε να αποσοβηθεί η διάβρωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας. Ο οίκος προσθέτει τον παράγοντα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι προκάλεσε πτώση των εξαγωγών και πάγωμα του τουρισμού, οδηγώντας σε αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τους τελευταίους μήνες.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της έντασης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο οίκος τονίζει ότι η πορεία της λίρας απειλείται από τις προκλήσεις που πυροδοτεί η Τουρκία, στα ζητήματα της Αγίας Σοφίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Μια θρασύτατη απόφαση του Τούρκου Προέδρου , που προκάλεσε μεγάλους διχασμούς στην αστική τάξη της χώρας του και απογοήτευση σε Κυβερνήσεις και λαούς της Ευρώπης, Μια απόφαση- πρόκληση παγκοσμίως,, οπισθοδρομική, ύβρις που σύντομα θα οδηγήσει σε θεία δίκη, δηλαδή τιμωρία του ενόχου.

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων, σημειώνει πως η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως αν αυτές επιβληθούν, ακόμα και σε περιορισμένη κλίμακα, η απειλή περαιτέρω δράσης και το αρνητικό σήμα προς τις αγορές θα οδηγήσουν σε πάγωμα των εισροών κεφαλαίων και περαιτέρω «βουτιά» της λίρας.

Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα στρέψει και πάλι το βλέμμα στην κεντρική τράπεζα, ενόψει ενός νέου τεστ για την προθυμία της να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του Ερντογάν για αύξηση επιτοκίων. Κάτι το οποίο η Capital Economics θεωρεί ιδιαίτερα αμφίβολο.
«Διατηρούμε ισχυρές αμφιβολίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ενεργούσε εγκαίρως, υπό τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης. Η εμπειρία από το 2018 δείχνει ότι η λίρα θα μπορούσε να ξεπεράσει σημαντικά την δίκαιη αξία της και η υποτίμηση στο επίπεδο του 8 με 9 έναντι του δολαρίου σίγουρα δεν θα ήταν απίθανη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline