Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:34:05

Αναίρεση του εισαγγελέα Πλιώτα για τις αθωώσεις στη δίκη του τέως Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Νέα δοκιμασία για τους Φιλιππίδη, Κοντομηνά, Ρέστη, Λαυρεντιάδη. Κύριο

Ο κ. Πλιώτας ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Εφετείου για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στο αδίκημα της απιστίας, προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί εάν θα πρέπει ή όχι να ασκηθεί τυχόν αναίρεση.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα στην γνωστοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία, κατά πλειοψηφία απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόθεση των φερόμενων ως επισφαλών δανείων του παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το Εφετείο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (άρθρο 405 νόμου 4619/2019) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη, καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρεία PQH δεν κατέθεσε σχετική δήλωση, με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων.

Η πλειοψηφία του Εφετείου, έκρινε ότι ο ειδικός εκκαθαριστής (PQH ) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Πλιώτας ζήτησε να διαβιβαστεί η απόφαση του Εφετείου όταν καθαρογραφεί, προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί εάν θα πρέπει ή όχι να ασκηθεί τυχόν αναίρεση .

Τέλος, για όσους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απάτης η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΌ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ

Μετά δέκα χρόνια, αθώωση στο ένα σκέλος για το «σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», με κατηγορούμενους τον τότε επικεφαλής Άγγελο Φιλιππίδη, ανώτερα στελέχη αλλά και για επιχειρηματίες, όπως οι Δ. Κοντομηνάς, Λ. Λαυρεντιάδης, Β. Ρέστης κα.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 00:14

Η απαλλαγή, δέκα χρόνια μετά την όλη υπόθεση και τέσσερα χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2016 εκδίκασης, με συνεχή προβλήματα και καθυστερήσεις. Έγινε τελικά, κατά το ΕΘΝΟΣ από τις κατηγορίες απιστίας και «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος μετά από νομοθετικές ρυθμίσεις γενικότερες. Η ΠΝΠ που εξαίρεσε από την αναστολή προθεσμιών τις εκκρεμείς ποινικές δίκες.

Η τροποποίηση που έφερε στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων η Νέα Δημοκρατία τον Νοέμβριο του 2019 σε συνδυασμό με μια ΠΝΠ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2020, οδήγησε σε απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε ένα μέρος της δίκης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο, συνεχίζεται η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, αφού σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε , οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης..
Επομένως από τις 13.3.2020 ανεστάλη και η προθεσμία της δήλωσης του ά

Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Η Απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για απιστία

Με την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα έκλεισε τμήμα της δίκης για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Συνεχίζεται, ωστόσο, η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.
Μετά δέκα χρόνια, αθώωση στο ένα σκέλος για το «σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», με κατηγορούμενους τον τότε επικεφαλής Άγγελο Φιλιππίδη, ανώτερα στελέχη αλλά και για επιχειρηματίες, όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.
Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφισε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης .
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό.
Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος 'Αγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, πλην του κ. Φιλιππίδη είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

-Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της απάτης και για όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό. Η δικογραφία αφορά σε δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την περίοδο 2008 έως και το 2010 οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline