Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:41:52

Στο Μαξίμου η εποπτεία- υψηλή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης των 72 δις ευρώ. Η πενταμελής task force και ο ....παραγκωνισμός των αρμόδιων υπουργών Σταικούρα, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Κύριο

Το νέο σχήμα θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Τη συγκρότηση πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Το σχήμα αυτό θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας εξειδικεύοντάς τες παράλληλα ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης και θα εναρμονίζει αυτές τις προτάσεις με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο, σε επίπεδο όλων των Υπουργείων. Θα συντονίζει ταυτόχρονα όλες αυτές τις δράσεις, αλλά εποπτεύοντας και την πρόοδό τους βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Οι αποφάσεις αυτές καθορίζουν και τα όρια των αλλαγών που αναμένεται να γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα μέλη της Επιτροπής

Την επιτροπή θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του Βήματος. Οι αρμόδιοι υπουργοί για όλα τα θέματα αυτά κκ Σταικούρας, Χατζηδάκης και Γεωργιάδης δεν θα έχουν επιτελικό- συντονιστικό ρόλο, παρά μόνο εκτελεστκό.

Πέντε Ομάδες Εργασίας

Θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα ζητήματα που αφορούν την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.

Σε διαβούλευση από τη Δευτέρα το Σχέδιο

Το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι ένα προσχέδιο το οποίο από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της. Και υποδεικνύει 15 άξονες για τη μελλοντική ευημερία της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων.

«Θέλω να τονίσω ότι το σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μία χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας.
Βέβαια, οι σταθμίσεις και οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις της εθνικής οικονομίας υπαγορεύονται πάντα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline