Κυριακή 1 Αυγούστου 2021  18:06:50

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Λίνα Λινού προετοιμάζει τους πάντες: «Αν συνεχιστούν τα κρούσματα, θα πρέπει να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία». Κύριο

Η Κυβέρνηση παραμένει αντίθετη σε γενικές, πανελλήνιες απαγορεύσεις και προτιμά τις τοπικές-περιορισμένες, ωστόσο το τελευταίο καιρό η διασπορά κρουσμάτων της πανδημίας είναι στην χώρα είναι μεγάλη και ανησυχητική.

«Πρέπει να υπάρχει αποστασιοποίηση και περιορισμός κοινωνικών επαφών» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η Αθηνά Λινού ως σταθερά και διαρκής ανάγκη, που έχει παύσει να τηρείται πλέον.

Η κ. Λινού δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρχει αποστασιοποίηση, περιορισμό κοινωνικών επαφών και χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας ζήτησε ακόμα να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, λεωφορεία, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

Τέλος πρότεινε αν συνεχιστούν τα κρούσματα να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1:

«Σήμερα ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο ανησυχητικά γιατί το Μάρτιο είχαμε μεν κρούσματα αλλά δεν ήταν τόσο διάσπαρτα, τώρα έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλη τη χώρα και μεγάλη κινητικότητα στον πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή το ''όπλο'' του lockdown δεν υπάρχει επομένως μας μένουν πολύ λίγα όπλα τα οποία πρέπει επειγόντως να χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε ξανά να ελέγξουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.

«Το πρώτο όπλο μας είναι η αποστασιοποίηση, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών του καθενός μας. Η ευρύτατη χρήση της μάσκας και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, παντού έξω από το σπίτι μας. Επίσης μεγάλη κινητοποίηση να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εναντίον του κορωνοϊού το οποίο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους νέους και τους οικογενειάρχες», διευκρίνισε η ίδια.

«Πρέπει να πυκνώσουν τα ΜΜΜ ώστε να αραιώσουν οι επιβάτες σε αυτά. Πρέπει να μπουν παραπάνω δρομολόγια ώστε οι άνθρωποι να έχουν άνεση να μην μπουν σε αυτό το λεωφορείο να περιμένουν το επόμενο. Επίσης είχαμε και θα έχουμε και άλλα κρούσματα σε βιομηχανία αν ήταν δυνατόν μαζί με όλες τις επιδοτήσεις που δίνει το κράτος μια επιδότηση μάσκας να είναι ελεύθερη η μάσκα στο χώρο εργασίας να την παίρνουν όλοι δωρεάν. Αντί να κλειστούμε μέσα σε τοίχους να κλειστούμε πίσω από τη μάσκα και «μακριά» από τους ανθρώπους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την επιδημία», σημείωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας δήλωσε: «Αν συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα θα προσπαθούσα να μην ανοίξω τα σχολεία. Θα φρόντιζα να βρω κονδύλια για να δώσω σε κάθε παιδί ένα tablet και θα έβρισκα τρόπο με τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου να έχουν όλοι διαδίκτυο αν είναι δυνατόν δωρεάν. Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να αραιώσουμε τα παιδιά... Φαίνεται ότι τα παιδιά κάτω των 10 μεταδίδουν λίγο λιγότερο, τα μεγαλύτερα μεταδίδουν όσο και οι ενήλικες. Μάσκες στα μεγάλα παιδιά; Είναι δύσκολο αλλά δεν βλέπω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά».

Προβληματισμός για τα σχολεία

Ειδικότερα, μιλώντας για το πώς θα είναι η κατάσταση τον Σεπτέμβριο με τα σχολεία, η ίδια ανέφερε ότι «για τα σχολεία εξαρτάται από τις αποφάσεις του υπουργείου. Με ανησυχεί περισσότερο ότι ενώ ήταν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τηλεκπαίδευση δεν κατέστη εφικτό.
Όλη η προσπάθεια πρέπει να είναι να διατηρήσουμε την εκπαίδευση. Ιδανικό θα ήταν να έχουμε επαρκή τηλεκπαίδευση και εκπαίδευση των γονέων για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι εφικτό γιατί στη μέση οικογένεια υπάρχει μόνο ένας υπολογιστής και ένα 20% δεν έχουν διαδίκτυο. Επομένως πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης. Θα πρότεινα να αξιοποιηθούν ανοιχτοί ή μη χρησιμοποιούμενοι χώροι για να γίνουν σχολικές τάξεις και να προσληφθούν έκτακτοι εκπαιδευτικοί που να βοηθήσουν στο να αραιώσουν τα παιδιά στις τάξεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline