Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:22:17

Κυρ. Μητσοτάκης αυστηρός προς τον φιλότουρκο και άπραγο Γ. Στόλτενμπεργκ, γραμματέα του ΝΑΤΟ: «Η πολιτική των ίσων αποστάσεων για Ελλάδα και Τουρκία, είναι μη αποδεκτή». Κύριο

Οι δηλώσεις του καθηγητή –βουλευτή Αγ. Συρίγου. Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική πρόκληση.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια μιας σειράς επαφών κορυφής μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις και μάλιστα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Στόλτενμπεργκ: Η κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην περιοχή.

Συρίγος στο Mega : Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δημιουργήσουν πρόκληση.

«Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την προηγούμενη φορά», εκτιμά ο κ. Συρίγος

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης σχολίασαν ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος και ο σύμβουλος ασφαλείας-αντιναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η Τουρκία, αφού διαπίστωσε το προηγούμενο διάστημα πως δεν μπορεί να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, πλέον ακολουθεί άλλη τακτική, «ενημερώνοντας και βγαίνοντας κανονικά στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με την περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, σχολίασε πως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι «η περιοχή που δεσμεύθηκε δεν «αγγίζει» την περιοχή που οριοθετήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο – σταματά ακριβώς σε εκείνο το σημείο». Συνεπώς, οι Τούρκοι προσπαθούν να «εμφανιστούν νόμιμοι στα μάτια της κοινής γνώμης».

Για τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ότι το Ορούτς Ρέις θα βγει σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Τούρκοι στη συνέχεια «θα στραφούν για να μπουν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ».
«Θα είναι ένας πόλεμος νεύρων τις επόμενες μέρες» είπε ο κ. Συρίγος, συμπληρώνοντας πως δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την προηγούμενη φορά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η παρούσα κρίση είναι πιο σοβαρή από την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου».

Ο κ. Πολίτης συμφώνησε ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει έναν πόλεμο νεύρων, σε μια προσπάθεια να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα.
Σημείωσε δε πως τουρκικά πλοία έχουν αποπλεύσει και από τα Δαρδανέλια, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την ναυτική τους ισχύ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε πως «και αυτήν την φορά δεν αιφνιδιαστήκαμε, από χθες οι μονάδες του στόλου είναι πάλι στο Αιγαίο» και αναμένουμε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

YΠΕΞ : Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, θα υπερασπίσει την κυριαρχία της

Ανακοίνωση για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex – Καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, η νέα παράνομη τουρκική Navtex έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

«Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αντίθετα», προστίθεται στην ανακοίνωση, «η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
.
Ελληνική αντί- Navtex στις τουρκικές προκλήσεις

Με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού απάντησε η Αθήνα, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου. Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline