Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:41:59

Βαθύτατα ενοχλημένη η Αθήνα από την εξαγγελία του – φιλότουρκου- γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στόχος του να προλάβει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που είχε πιεστεί να προτείνει. Κύριο

Οι αυστηροί όροι της Ελλάδος για να αποδεχθεί συμμετοχή, και σε απλή επιτροπή ειδικών εκπροσώπων στο ΝΑΤΟ.

Με μια βιαστική-και βαθύτατα σκόπιμη υπέρ της Τουρκίας για άλλη μια φορά- ανακοίνωση που δημοσίευσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να προϊδεάσει για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να το... γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση!

Η ελληνική πλευρά επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, διαψεύδοντας ότι Αθήνα και Αγκυρα ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο. Χωρίς βασικούς όρους καταλλαγής και όχι απειλών από την Τουρκία, ενώ εκκρεμούν τα μέτρα-ποινές κατά της Τουρκίας για την προκλητική της συμπεριφορά σε άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τόνισε η Αθήνα, η οποία φανερά ενοχλημένη πρόσθεσε ότι «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Σημειώνεται ότι η Αθήνα δεν είναι αρνητική στην έναρξη διαλόγου με την τουρκική πλευρά, επισημαίνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γ.γ. του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

To παρασκήνιο της... βιαστικής ανάρτησης Στόλτενμπεργκ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών και εξέφρασε την πρόθεση να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, η Αθήνα δεν ενημερώθηκε, καθώς δεν υπήρξε επικοινωνία του κ. Στόλτενμπεργκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ή τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τι ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα, ο γ.γ. του NATO γνωστοποίησε μέσω δήλωσής του ότι Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν τεχνικές συνομιλίες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Στόλτενμπεργκ. «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα ΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline