Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  12:31:56

Μύθος η δήθεν υπόγεια συναίνεση Καραμανλή στην ανέξοδη ρητορεία Παπανδρέου «Βυθίσατε το Χόρα». Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια, να ανακριβολογεί. Η νέα μαρτυρία Μολυβιάτη για την παλαιά αλήθεια. Κύριο

Και ο Μιχάλης Δημητρίου μαζί με τον Σεραφείμ Φυντανίδη είχαν λάβει τη διαβεβαίωση του Κων. Καραμανλή ότι ουδέποτε είχε προειδοποιηθεί και προσυμφωνήσει για τη αξίωση να βυθισθεί το τουρκικό ερευνητικό «Χόρα».

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν σχεδόν πάντα συγκρουσιακές. Τον Αύγουστο του 1976 η κυβέρνηση Καραμανλή βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση με την Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο. Αφορμή η έξοδος στο Αιγαίο του ερευνητικού πλοίου «Χόρα».

Τότε ήταν που ο Ανδρέας Παπανδρέου υποστήριξε δημοσίως ότι η Ελλάδα έπρεπε να δώσει μια στρατιωτική απάντηση στην Άγκυρα. Η φράση «Βυθίσατε το Χόρα» έμεινε στην ιστορία. Παρότι ο Α. Παπανδρέου ακολούθησε ως Πρωθυπουργός ακριβώς αντίθετη πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Ένα ερώτημα, που γεννάται είναι αν είχε προηγηθεί συνεννόηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αν δηλαδή με αυτή την προτροπή η Ελλάδα έστελνε Τουρκία ένα σκληρό μήνυμα που δεν θα μπορούσε να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι την Παρασκευή 6 Αυγούστου 1976 ο Καραμανλής δεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου μίλησε μόνον με τον ίδιο τον κ. Μολυβιάτη, ο οποίος ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Η έξοδος του "Χόρα" στο Αιγαίο ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που φτάσαμε κοντά σε μια σύγκρουση», λέει στην εφημερίδα ο κ. Μολυβιάτης. «Ηταν Παρασκευή 6 Αυγούστου όταν διαπιστώθηκε ότι οι Τούρκοι μπήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Καραμανλής μου ζήτησε να ενημερώσω τον Γεώργιο Μαύρο, που ως επικεφαλής της Ενωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν τρίτο κόμμα. Ενημέρωσα τον Μαύρο και μετά αναζήτησα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μου είπαν ότι βρίσκεται σε περιοδεία στη Θράκη. Καθώς δεν υπήρχαν κινητά, παρακάλεσα τη Χωροφυλακή να τον αναζητήσει για να του μιλήσω. Οταν επικοινώνησε, του είπα: "Επικοινωνώ μαζί σας κατ' εντολήν του πρωθυπουργού. Το Χόρα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα.

Μπαίνουμε σε κρίση με την Τουρκία". Με ευχαρίστησε και με ρώτησε: "Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα;" "Αυτό είναι δική σας απόφαση", του απάντησα. "Οταν επιστρέψετε θα σας ενημερώσει πλήρως ο πρωθυπουργός". Καμία άλλη επικοινωνία δεν έγινε. Ο Καραμανλής δεν μίλησε μαζί του τηλεφωνικά και ο Παπανδρέου έκανε τη δήλωση αυτή ενώ βρισκόταν ακόμα στη Θράκη. Οταν επέστρεψε στην Αθήνα μετά δύο ημέρες, συναντήθηκε με τον Καραμανλή και βγαίνοντας επανέλαβε αυτή τη δήλωση.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είχε καταγγείλει την παραβίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχε προτείνει την επίλυση των διαφορών για την υφαλοκρηπίδα από το Διεθνές Δικαστήριο. Υποστήριξε, αντιθέτως, ότι η απάντηση της Ελλάδας έπρεπε να είναι στρατιωτική. Αμέσως εξεδόθη ανακοίνωση από την κυβέρνηση η οποία αποδοκίμαζε τη δήλωση αυτή του Παπανδρέου. Αργότερα, επειδή κατάλαβε το λάθος του, ισχυρίστηκε ότι η δήλωση έγινε σε συνεννόηση, ενώ αυτό δεν είναι σωστό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline