Τρίτη 23 Απριλίου 2024  14:55:56

Προβληματίζει το φαινόμενο του 17% (και μέχρι 28% στις ηλικίες 17-34 ετών...) της αντίθεσης στην υποχρεωτικότητα της μάσκας. Τα τρία σενάρια για να μην δημιουργηθεί ρεύμα διαμαρτυρίας- «αντίστασης». Κύριο

Τα τρία σενάρια αντιμετώπισης, πέρα από την επικοινωνιακή ενημέρωση από Κυβέρνηση και ειδικούς επιστήμονες: δικαστική δίωξη σε πρωτεργάτες αρνητικών συγκεντρώσεων, απαγόρευση εισόδου στη τάξη από μαθητές χωρίς μάσκα, ευθύνες και πρόστιμα στους γονείς.

Η χώρα μας δεν εξαιρείται από το παγκόσμιο κίνημα των αρνητών της πανδημίας κορωνοϊού• σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, την οποία δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής», βρίσκουν και εδώ πρόσφορο έδαφος οι κάθε λογής παραπλανητικές και συνωμοσιολογικές θεωρίες.

Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού (17%) αντιδρά στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Ανάμεσα στους νέους, ηλικίας από 17 ως 34 ετών, το ποσοστό φτάνει στο 28%! Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό δυσανασχετούντων με τη μάσκα καταγράφεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Αντιστοίχως, στο ερώτημα «αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο από το κράτος για τον κορωνοϊό, εσείς θα θέλατε να το κάνετε ή όχι;», το 44% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι». Το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα της Gallup στις ΗΠΑ (στο διάστημα 20/7 έως 2/8) ήταν 35%.

Στην Ελλάδα, δηλαδή, το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν αρνητικά ή με καχυποψία το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι υψηλότερο από εκείνο στην Αμερική, όπου το κίνημα των αρνητών του κορωνοϊού χρησιμοποιείται πολιτικά από τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.
Επιπλέον, στη χώρα μας, η συγκεκριμένη τάση αντιπροσωπεύει μια ευρεία ηλικιακή ομάδα, από 17 ως 54 ετών, η οποία απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν για τον κορωνοϊό σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.

Συνολικά υπέρ του εμβολίου απάντησε το 50% και κατά το 44%.
Ενδιαφέρον έχουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απάντησαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο. Το 54% ανήκει στην αγροτική τάξη, το 64% είναι άνεργοι, το 50% γυναίκες και το 54% αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί δεξιοί. Από την Αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά υπερισχύει το «ναι» στο εμβόλιο.
Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μπορεί να είναι μειοψηφικό αλλά δεν είναι αδιάφορο, καθώς εφάπτεται με το 13% των πολιτών που απαντούν ότι δεν θέλουν καμία συζήτηση με την Τουρκία προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές των δύο χωρών.

Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμός για τους «αρνητές της μάσκας» – Τι λένε υπ. Παιδείας και λοιμωξιολόγοι

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας οι χτεσινές διαδηλώσεις από αμφισβητίες και γονείς της μάσκας.
Συγκεκριμένα, αρκετοί γονείς από διάφορες πόλεις της χώρας εξέφρασαν την αντίδραση τους χτες στην απόφαση να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι μάλιστα που ποδοπάτησαν και έκαψαν τις μάσκες δείχνοντας έτσι πόσο αποφασισμένοι είναι ώστε να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με μάσκα.
Η ανησυχία βέβαια δεν είναι ως προς αυτές καθ΄αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά για το πώς θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις αν γονείς στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκες στο σχολείο.

Μετά δηλαδή τις χτεσινές εικόνες δεν αποκλείεται να δούμε γονείς που να απαιτούν να μπουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα ή ακόμη και συγκρούσεις μεταξύ γονιών για το ίδιο θέμα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και οι ειδικοί βγήκαν να επισημάνουν ξανά πως βασική προτεραιότητα όλων είναι η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και αυτή θα γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Πέτσας: «Η άποψη των ειδικών πρέπει να μας καθοδηγεί»
Σε ερώτηση για το αν εξετάζει μάλιστα η κυβέρνηση κάποια μέτρα για τα παραπάνω περιστατικά με γονείς απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας απάντησε ότι είναι ένα «ζήτημα που αντιμετωπίζεται με την πειθώ, έχει να κάνει με τον παράδειγμα».
Σε αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκε την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση –που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- κάθισε δίπλα σε θετικό στον κοροναϊό κρούσμα αλλά δεν προσβλήθηκε επειδή φορούσε μάσκα.

«Η άποψη των ειδικών πρέπει να μας καθοδηγεί για να βγούμε όρθιοι από την πανδημία» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Κεραμέως: Τεκμηριωμένη η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία
Για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι της επόμενης Δευτέρας μίλησε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επαναλαμβάνοντας την θέση των ειδικών για τις μάσκες στα σχολεία.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υπουργός τόνισε πως έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους ειδικούς η χρήση μάσκας στα σχολεία, είναι απόλυτα ασφαλής και το πιο πολύτιμο για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.
Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ) θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον ιό, ανέφερε πως θα γίνεται ιχνηλάτηση και θα υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Ζαχαράκη: Υπεύθυνος για κορωνοϊό σε κάθε σχολείο

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία, θα περιλαμβάνονται θέματα για τη χρήση μάσκας αλλά και οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα.
«Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οδηγίες και να τις ακολουθούν. Δεν είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να τηρηθεί» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως κάθε σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κορωνοϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline