Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:13:50

Τσαρίνα της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, στη θέση Τσακαλώτου. Υποβαθμισμένοι σε νέα καθήκοντα οι Παππάς, Σκουρλέτης, Πολάκης και άλλοι πρώην υπουργοί. Όλος ο κατάλογος των «υπουργών υπό σκιά». Κύριο

Παραγκωνισμός των μεσήλικων στο όνομα της ανανέωσης με 40ρηδες, πιστούς προεδρικούς.

Ο πολυδιαφημιζόμενος «ανασχηματισμός» Τσίπρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις και κυρίως την... εκπαραθύρωση του πρώην υπουργού Οικονομικών - Σύνθημα η «σκυτάλη» στη νέα γενιά - Σε δεύτερο πλάνο ο Πολάκης αλλά με αντικείμενο σε σκανδαλοθηρικά-καταγγελτικά θέματα -

Ανακατατάξεις, παραγκωνισμούς πολλών παλαιών στελεχών και προωθήσεις επίλεκτων «προεδρικών», απόλυτα πιστών στο εσωκομματικό χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι αλλαγές του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στην ανακατανομή των τομέων ευθύνης.

Ο πολυδιαφημιζόμενος "ανασχηματισμός" Τσίπρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις και κυρίως την εκπαραθύρωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τον τομέα, παρότι ο τελευταίος διατηρούσε επί χρόνια αποκλειστικά και μόνο το χαρτοφυλάκιο αυτό για λογαριασμό της Κουμουνδούρου. Με υποβιβασμούς των Παππά, Σκουρλέτη (ως δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και με περιορισμένο αντικείμενο αρμοδιότητας), Πολάκη και άλλων πρώην υπουργών.

Η κόκκινη "τσαρίνα"

Η αλλαγή σκυτάλης στον τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά προστιθέμενη πολιτική αξία από το γεγονός ότι τον κ. Τσακαλώτο διαδέχεται στο "πυρίκαυστο" χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η μετάβασή της από την ασφάλεια των εργασιακών, που τα γνωρίζει επισταμένα, στον τομέα Οικονομικών συνιστά είδηση, αλλά και προφανές ρίσκο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο λόγω του νεαρού της ηλικίας της, αλλά και της έλλειψης εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων επί των οικονομικών, σε μια περίοδο μάλιστα παγκόσμιων και διαρκών ανακατατάξεων στα διεθνή και ευρωπαϊκά οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Το παρασκήνιο

Η καρατόμηση Τσακαλώτου, πάντως, ήρθε τρεις ημέρες μετά την εγκωμιαστική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναφορικά με το "μαξιλάρι ασφάλειας", το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε δείγμα νοικοκυροσύνης, γέρνωντας την πλάστιγγα προς την πλευρά Τσακαλώτου στη σωβούσα εσωκομματική διαμάχη του με τον πρώην υπουργό, Παύλο Πολάκη.

Η αποστροφή Τσίπρα, ωστόσο, δεν προμήνυε με τίποτα τη σημερινή εξέλιξη, δεδομένου ότι ο κ. Τσακαλώτος εγκαταλείπει το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, για να διατηρήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και το ρόλο του συντονιστή του τομέα Οικονομικών Υποθέσεων - Παραγωγής και Εμπορίου, κάτω όμως από τη γενική καθοδήγηση του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Αντίθετα, στο φυσικό του χώρο, δηλαδή τον τομέα Ανάπτυξης επιστρέφει ο μέχρι πρότινος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι έμπειρος κατά γενική ομολογία τεχνοκράτης στα ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Επιβίωση Παππά

Στον τομέα Υποδομών μετακομίζει και ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος μονοπώλησε τα εσωκομματικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις υποθέσεις Καλογρίτσα και Μιωνή. Παρότι άφησε το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, ο κ. Παππάς παραμένει εντός κομματικού νυμφώνος και μάλιστα σε παραγωγικό τομέα ευθύνης, με αναπληρωτή τον Χρήστο Γιαννούλη.

Ανεβασμένοι και οι προεδρικοί

Πλην του κ. Παππά, με μεγαλύτερη παρουσία στο σκιώδες "υπουργικό" σχήμα εμφανίζονται και εκπρόσωποι της "προεδρικής" τάσης, καθώς τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης, αντικαθιστώντας όμως το Γιάννη Ραγκούση, ενώ τον τομέα Εργασίας αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε ισχυρό ρόλο εμφανίζεται και ο βουλευτής,Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών στο εξής και εκπρόσωπος της γενιάς των 40αρηδων.

Νέες αφίξεις από την "προεδρική" πτέρυγα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη ως Αναπληρώτρια στον Τομέα Εξωτερικών, η Χαρά Καφαντάρη ως Αναπληρώτρια στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η νεαρή Νατάσα Γκαρά στον τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η σκυτάλη στη νέα γενιά

Από τις εσωκομματικές ανακατατάξεις εμφανής είναι η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να περάσει την ευθύνη της παραγωγής πολιτικής στην νεότερη γενιά, αφήνοντας εκτός από νευραλγικές θέσεις τη λεγόμενη "ιστορική ηγεσία". Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του της Εθνικής Άμυνας, με την είσοδο ωστόσο σε θέση αναπληρωτή του Γιώργου Τσίπρα. Λόγω της αποδοχής του από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, σταθερός στο χαρτοφυλάκιό του παραμένει και ο Νίκος Φίλης, έχοντας χρεωθεί μετεκλογικά την παιδεία.

Σε δεύτερο πλάνο ο Πολάκης

Με περιορισμένο ρόλο εμφανίζεται στην νέα ηγετική ομάδα ο πρώην υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο οποίος παραμένει αναπληρωτής στον Τομέα Εσωτερικών(αλλά με ουσιαστική αρμοδιότητα έρευνας καταγγελιών, σκανδάλων και παραλείψεων των υπουργών και διοικητών της ΝΔ) υπό τον Κώστα Ζαχαριάδη και θα μοιράζεται το αντιπολιτευτικό έργο με άλλους δύο συναδέλφους του, Κυριακή Μάλαμα και Μίλτο Χατζηγιαννάκη.

Η νέα σκιώδης κυβέρνηση

Αναλυτικά η νέα «σκιώδης κυβέρνηση» του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:
Στον Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων πάει ο Αλέξης Χαρίτσης, με αναπληρωτές τον Χάρη Μαμουλάκη και τον Γιάννη Σαρακιώτη (αναπληρωτής Έρευνας και Τεχνολογίας).
Στον Τομέα Εξωτερικών παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με αναπληρωτή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Γιάννη Μπουρνούς και Απόδημου Ελληνισμού και Εξωτερικού Εμπορίου, την Θεοδώρα Τζάκρη.

Στον Τομέα Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Σπίρτζης, Χαρά Καφαντάρη (αναπληρώτρια Πολιτικής Προστασίας) και Διονύσης Καλαματιανός (αναπληρωτής).
Στον Τομέα Εθνικής 'Αμυνας: Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας.
Στον Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων: Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη (αναπληρώτρια).
Στον Τομέα Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Στον Τομέα Υγείας: Ανδρέας Ξανθός, Γιώργος Βαρεμένος (αναπληρωτής), Δώρα Αυγέρη (αναπληρώτρια).
Στον Τομέα Ενέργειας-Περιβάλλοντος: Σωκράτης Φάμελλος, Θεοπίστη Πέρκα (αναπληρώτρια).
Στον Τομέα Πολιτισμού-Αθλητισμού: Σία Αναγνωστοπούλου, Πάνος Σκουρολιάκος (αναπληρωτής Πολιτισμού), Θάνος Μωραΐτης (αναπληρωτής Αθλητισμού).
Στον Τομέα Δικαιοσύνης: Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ειρήνη Αγαθοπούλου (αναπληρώτρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων).
Στον Τομέα Εσωτερικών: Κώστας Ζαχαριάδης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης (αναπληρωτής Τοπικής Αυτοδιοίκησης), Παύλος Πολάκης (αναπληρωτής Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης), Κυριακή Μάλαμα (αναπληρώτρια Μακεδονίας και Θράκης).
Στον Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μάριος Κάτσης, Αναστασία Γκαρά (αναπληρώτρια Ενημέρωσης και Επικοινωνίας).
Τομέας Υποδομών-Μεταφορών: Νίκος Παππάς, Χρήστος Γιαννούλης (αναπληρωτής Μεταφορών).
Στον Τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Νεκτάριος Σαντορινιός, Ανδρέας Μιχαηλίδης (αναπληρωτής Νησιωτικής Πολιτικής).
Στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου (αναπληρώτρια).
Στον Τομέα Τουρισμού: Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης (αναπληρωτής).
Στον Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός.
Συντονιστής ΕΠΕΚΕ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα: Αλέκος Φλαμπουράρης.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι
α) Ευκλείδης Τσακαλώτος
β) Πάνος Σκουρλέτης
γ) Γιάννης Ραγκούσης

Οι 3 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα συντονίζουν τους τομείς που περιλαμβάνονται στις διαρκείς επιτροπές που αναλαμβάνουν:
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οικονομικών Υποθέσεων -Παραγωγής και Εμπορίου
Πάνος Σκουρλέτης : Μορφωτικών Υποθέσεων -Κοινωνικών Υποθέσεων
Γιάννης Ραγκούσης: Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης-Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline