Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  02:00:11

Μέγα deal Μακρόν- Μητσοτάκη για «αμοιβαία αμυντική συνδρομή» Γαλλίας- Ελλάδος ,που θα ανακοινωθεί σταδιακά. Σε πρώτη φάση οι συνεργασίες σε εξοπλισμούς αεροπλάνων και φρεγατών. Κύριο

Η ανασφάλεια της Άγκυρας για τα Rafale και την ελληνική υπεροχή στον αέρα. - Απόλυτη κυριαρχία μαζί με τα Viper.

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δουλεμένη σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στις δύο χώρες (από την ηγεσία κορυφής Μητσοτάκη- Μακρόν, σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, με επιτροπές ειδικών , με πρεσβείες και ειδικές αποστολές) αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έντονος ο εκνευρισμός και η ανησυχία της Τουρκίας. Που επιδίδεται είτε προκλήσεις και αλαζονικές δηλώσεις του Ερντογκάν είτε δε μειωτικά σχόλια.

Διαμορφωμένο στο παρασκήνιο το μεγάλο deal με το Παρίσι, το οποίο θα ανακοινωθεί σταδιακά, με πρώτο βήμα την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale. Θα ακολουθήσουν μετά τα εξοπλιστικά προγράμματα σε άλλους τομείς. Ειδικότερα η συνεργασία στη θάλασσα στο χώρο του Αιγαίου αλλά και την Κύπρο με επικεφαλής το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σάρλ Ντε Γκώλ» , τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, την κοινή στάση στην Ε.Ε., κατά της προκλητικότητα της Τουρκίας στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων, ενώ όλα αυτά υπάγονται σε μια συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών στη περιοχή μας (και της Κύπρου στη δική της απέναντι στον επιχειρούμενο αποκλεισμό από την Άγκυρα).

H συμφωνία που αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική και μένουν όπως όλα δείχνουν διαδικαστικά ζητήματα για να "κλειδώσει" και να ανακοινωθεί σταδιακά..
Ήδη οι πληροφορίες για απόκτηση Rafale από την HAF έχουν προκαλέσει τεράστια αίσθηση με τα Τουρκικά μέσα αλλά και στρατιωτικούς αναλυτές στη γειτονική χώρα να αναφέρονται πλέον εκτενώς στο ενδεχόμενο σύντομα οι Τούρκοι πιλότοι να έχουν απέναντί τους το υπερσύγχρονο Γαλλικό μαχητικό. Ενδεχόμενο που δικαιολογεί τον έντονο εκνευρισμό της Άγκυρας όπως εκφράζεται πλέον ξεκάθαρα τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από το σύνολο των Τούρκων αξιωματούχων.

ΜED7: Οσα περιλαμβάνει το αμυντικό deal Ελλάδας - Γαλλίας

Σημαντικό σε πολιτικό, διπλωματικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση το...κεκτημένο της Κορσικής εν όψει και του σημαντικού ραντεβού της ειδικής Συνόδου της ΕΕ στις 24/25 Σεπτεμβρίου, όπως αποτυπώθηκε τόσο στην κατ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμάνουελ Μακρόν, όσο και στην κοινή διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου.

Στην κρισιμότερη ίσως συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνα και Γάλλο ηγέτη εδώ και πολλές δεκαετίες, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, τέθηκαν επί τάπητος οι βασικοί άξονες της κυοφορούμενης αμυντικής συμφωνίας, ήτοι ποιες ακριβείς διατυπώσεις θα επιλεγούν για να περιγράψουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και το ποια οπλικά συστήματα θα προμηθευθεί η Ελλάδα από την γαλλική αγορά. Εάν όλα πάνε καλά, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν εκ νέου σε λίγες εβδομάδες, πιθανώς επί γαλλικού εδάφους προκειμένου παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία.

Η προοπτική, εξάλλου, συμφωνίας για αμοιβαία ρήτρα αμυντικής συνδρομής θεωρείται βέβαιο πως αναδιατάσσει τους συσχετισμούς ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας σαφές πως το Παρίσι αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο, που εγκυμονεί η τουρκική επιθετικότητα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που κυβερνητικές πηγές μιλούσαν μετά τη συνάντηση για κοινό ενδιαφέρον να εμπεδωθεί μία στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εξ ου και οι δύο ηγέτες, που βρίσκονται στην ίδια όχθη σε ό,τι αφορά στην δυναμική ανάσχεση των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Τουρκίας, επαναβεβαίωσαν πως τυχόν απροθυμία του Ερντογάν να απέχει των προκλήσεων, με τις οποίες φλερτάρει επί μακρόν, θα επισύρει βαρύ οικονομικό τίμημα.

Επ αυτού, δε, μοιάζει άκρως ενθαρρυντικό το άρθρο 6 της Κοινής Διακήρυξης του Αζαξιό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς τα 7 Μεσογειακά κράτη – μέλη της Ένωσης, συμφωνούν πως σε περίπτωση που δεν ανασταλεί άμεσα η τουρκική επιθετικότητα η ΕΕ οφείλει να διερευνήσει την πιθανότητα κα επίπροσθετων των ήδη αποφασισθέντων στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στο Γκύμνιχ της Γερμανίας στα τέλη Αυγούστου. Εν ολίγοις, το μήνυμα προς την Τουρκία είναι σαφές: σταματά τις απειλές και ξεκινούν οι συζητήσεις, ειδάλλως ενεργοποιούνται σκληρές κυρώσεις, που θα γονατίσουν την Οικονομία της.

Μολονότι υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα πυκνή επικοινωνία και ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Αμύνης, οι τελικές λεπτομέρειες για τα εξοπλιστικά παραπέμφθηκαν στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ήτοι στους δύο ηγέτες. Με βάση το δεδομένο πως ο εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι ανεξάντλητος, παρ ό,τι έχει «κλειδώσει» μία γενναία αύξηση της αμυντικής δαπάνης, οι δύο άνδρες επεχείρησαν να βρουν την χρυσή τομή με κάποιες από τις ανακοινώσεις, όπως τόνιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη, να παραπέμπονται στην πρωιθυπουργική ομιλία του Σαββάτου στο φόρουμ της ΔΕΘ.

Σύμφωνα, πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στην προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, 12 μεταχειρισμένων και 6 νέων, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η προμήθεια φρεγατών, τύπου Fremm, χωρίς πάντως να έχει βρεθεί σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές για τα εν λόγω σκάφη η τελική φόρμουλα. Είναι σαφές πως στο εξοπλιστικό σκέλος της συμφωνίας εμπεριέχονται και τα ανταλλακτικά, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα και τα 44 Mirage 2000 – 5.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline