Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:52:02

Το ζήτησαν ορισμένοι καθηγητές αλλά η Κυβέρνηση δεν το δέχθηκε. Σε εκκρεμότητα η πρόταση για την καθολική χρήση μάσκας, παντού στους ανοικτούς χώρους. Κύριο

-Εάν χειροτερέψουν τα πράγματα, δηλαδή αυξηθούν τα κρούσματα στη Αττική θα επιβληθεί αυτό το γενικό μέτρο, υποχρεωτικά, για ορισμένες εβδομάδες.

-Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ σε... σύγκρουση απόψεων για την καθολική χρήση της μάσκας, οδηγούνται πολιτικοί και λοιμωξιολόγοι., σε αντίθεση με την «διάψευση σκοπιμότητας « του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ υπήρξε ξεκάθαρη,απόφαση -πρόταση των επιστημόνων να είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε ανοικτούς χώρους, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημά τους.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες επέμεναν στην άποψη ότι μόνο με χρήση μασκών μπορεί να περιοριστεί η διασπορά του Κορωναιού, κυρίως στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το υιοθετήσει.
Πρόκειται ασφαλώς για πολιτική απόφαση. Η καθολική χρήση της μάσκας θα δρομολογούσε εξελίξεις και θα είχε έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία.

Σε μια χρονική στιγμή όπου γίνεται ήδη... χαμός με τη χρήση μασκών στα σχολεία, ένα νέο μέτωπο που θα άνοιγε, θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να περιορίσουν τον ιό και να μειώσουν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα.

Η ανησυχία παραμένει

Βεβαίως, ανησυχούν πάντα για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε κλειστές δομές, ωστόσο, εκτιμούν ότι με συνεχή ενημέρωση, με τήρηση των μέτρων που ισχύουν τώρα και με το να αποφασίζονται να μπουν σε καραντίνα περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μπορεί να υπάρξει ανάσχεση του Κορωναιού.
Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η νόσος τις επόμενες ημέρες, κι αν θα σημειωθεί νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν αποκλείεται να ξαναπέσει στο τραπέζι η καθολική χρήση της μάσκας.

Πάντως, και παρά τις διαψεύσεις, το πολύ σκληρό αυτό μέτρο είχε πέσει στο τραπέζι. Το in.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι συζητήθηκε εκτενώς τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλο μέρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν υπέρ, ωστόσο, η τελική απόφαση θα λαμβανόταν, όπως κι έγινε, από την κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι δεν συζητείται η καθολική χρήση της μάσκας.

«Ελέγχονται με την ιχνηλάτηση αυτές οι συρροές και, επαναλαμβάνω, είμαστε σε ένα περιβάλλον αρκετά καλύτερο» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς και αν περάσουμε και αυτό το στάδιο με ομαλότητα, ο επόμενος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 372 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός- ρεκόρ για την χώρα μας. Από αυτά, 133 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και 164 συνδέονται με γνωστές συρροές. Συγκεκριμένα τα 114 συνδέονται με τη βιομηχανία τροφίμων στην Πέλλα- η λειτουργία του οποίου αναστέλλεται μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου-, ενώ 29 με βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική.

Πέτσας: Δεν είναι στο τραπέζι το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας

Ενόψει της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους, όπου ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως το «το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας δεν είναι στο τραπέζι».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σε εκπομπή του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε ως «δυναμικό φαινόμενο» την πανδημία.

«Τις ημέρες που υπάρχουν πολλά κρούσματα, είναι από συγκεκριμένες εστίες, όπως η περίπτωση της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά» εξήγησε ο κύριος Πέτσας, μιλώντας για το χθεσινό, αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε η Ελλάδα με 372 κρούσματα.
Σημασία έχει η επανέναρξη της σχολικής χρονιάς
«Σημασία έχει τώρα να προσέξουμε την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν περάσουμε αυτό το στάδιο, θα μπορούμε να ησυχάσουμε» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις είπε ότι «όπου υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν αποστάσεις, τηρούνται. Υπάρχουν σχολεία που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Το καλό είναι ότι κάθε μέρα είναι συγκεκριμένη ομάδα που έρχονται σε επαφή».

Σχετικά με την παροχή μασκών στους μαθητές είπε πως η διανομή τους θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα, ενώ για το προσωπικό καθαρισμού των σχολείων, σημείωσε ότι «πέρυσι ήταν πάνω από 3.000 και φέτος είναι πάνω από 9.000 άτομα προσωπικό καθαριότητας»
Στέλιος Πέτσας Κορωνοϊός

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline