Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  19:50:40

Πολυφορεμένο το πεντάγωνο αστέρι που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για έμβλημα του νέου ΣΥΡΙΖΑ.. Άλλοτε ως πεντάλφα, ως σήμα των τεκτόνων, των ναζιστών, Εβραίων, μυστικιστών και φανατικών της θρησκείας. Κύριο

Ειρωνική υποδοχή στο Διαδίκτυο, και αμηχανία σε βουλευτές και στελέχη, μεγαλύτερη από το νέο σήμερα της ΝΔ. τον Οκτώβριο του 2018.

Το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προδιαφήμισε ο ίδιος ως έκπληξη ανανέωσης και καλών εντυπώσεων παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των επίσημων λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νέο έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστέρι και η κεντρική ιδέα βασίζεται σε πέντε βασικές αξίες, που, όπως λένε οι δημιουργοί του, εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη: «Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ισότητα».

«Αυτό το αστέρι είναι για όλους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το νέο έμβλημα, το οποίο παρουσιάστηκε σε πέντε χρώματα. Κόκκινο, Κίτρινο, Πράσινο, Ασπρο και Μωβ.

Εκτός από κόκκινο, το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε και σε άλλα τέσσερα χρώματα

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την επικύρωση της νέας ονομασίας του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) και την πρόσφατη ανανέωση στις θέσεις-κλειδιά στο οργανόγραμμά του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο λογότυπο του κόμματος.

Όπως αναφέρει o ίδιος και στο βίντεο της παρουσίασης που προβλήθηκε αποκλειστικά στους επίσημους λογαριασμούς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα στα social media:

«Η ιστορία των κοινωνιών μας είναι η ιστορία της εξέλιξης. Η ανθρώπινη γνώση, η επιστήμη, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες. Όλα εξελίσσονται. Η πρόοδος αυτή, πολλές φορές φοβίζει. Φοβίζει τους λίγους που έχουν μάθει να καρπώνονται τα οφέλη μιας κοινωνίας οργανωμένης γύρω από τα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους. Όμως, η εξέλιξη είναι η δύναμη των πολλών. Μια δύναμη ανίκητη, συλλογική, αναπόδραστη. Χωρίς αυτή, δεν θα είχαμε σήμερα δημόσια νοσοκομεία για όλους. Δεν θα είχαμε δημόσια σχολεία. Δεν θα ήταν κατοχυρωμένη η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Εμείς είμαστε προϊόν αυτής της εξέλιξης. Ένα κόμμα που μεγάλωσε και ωρίμασε αναλαμβάνοντας το τιμόνι της χώρας σε ιστορικές στιγμές. Ένα κόμμα που δεν έπαψε ποτέ να μετασχηματίζεται. Να μαθαίνει. Να ακούει. Να κατανοεί. Να σκέφτεται. Να αλλάζει.»

Το κεντρικό στοιχείο της νέας οπτικής ταυτότητας του κόμματος είναι ένα αστέρι, του οποίου οι πέντε κορυφές συμβολίζουν αξίες και ιδανικά που εμπνέουν και οδηγούν την Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη. Η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, η Δικαιοσύνη, η Ελευθερία και η Ισότητα.

«Αξίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να υπηρετεί και να αγωνίζεται γι' αυτές, απευθύνοντας ένα πλατύ κάλεσμα σε όσους οραματίζονται μια Δίκαιη, Προοδευτική και Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει το βήμα στο μέλλον. Ένα μέλλον για όλους», όπως σημειώνει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πεντάλφα είναι ένα σχήμα το οποίο ορίζεται ως ένα αστέρι με πέντε γωνίες.

Ιστορική χρήση

Η πεντάλφα πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία και στους Σουμέριους. Επίσης, την χρησιμοποιούσαν συμβολικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη Βαβυλωνία. Στους Βαβυλώνιους κάθε άκρη της ήταν και μία από τις κατευθύνσεις «πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπροστά». Αυτές τις κατευθύνσεις συνέδεαν με τους πέντε πλανήτες: Δία, Κρόνο, Αφροδίτη, Άρη, Ερμή. Στην Ελλάδα οι πρώτοι που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με αυτό το σύμβολο ήταν ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι οι οποίοι το ονόμαζαν πεντάγραμμο. Ακολουθώντας δε τον συμβολισμό του, το ονόμαζαν Υγίεια. Στο σύμβολο αυτό έβλεπαν, λόγω των γεωμετρικών του ιδιοτήτων, μια μαθηματική τελειότητα όπως την εκδήλωση της 'Χρυσής Τομής' και το ότι το πεντάγωνο αποτελεί μία εκ των πλευρών του τέλειου Δωδεκάεδρου που αποτελούσε γι' αυτούς το σύμβολο του Αιθέρα.

Οι Νεοπυθαγόρειοι συμβόλιζαν τις άκρες του με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και την πέμπτη με το θείο:
1. Ύδωρ
2. Γαία
3. Ιδέα ή Ιερόν
4. Ειλή (θερμότητα του ήλιου)
5. Αήρ
Τα αρχικά των λέξεων αυτών σχηματίζουν τη λέξη «Υ-Γ-Ι-ΕΙ-Α».

Θρησκευτικός συμβολισμός

Για πολύ καιρό η πεντάλφα είχε συνδεθεί με τον πλανήτη Αφροδίτη και με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης. Επίσης συνδέεται και με τη λατρεία του Ρωμαίου Εωσφόρου (Lucifer) ο οποίος φέρνει το φως και τη γνώση. Ως σύμβολο θεωρείται από πολλούς που ασχολούνται με παγανιστικές θρησκείες ότι έχει μαγικές ιδιότητες.
Οι Χριστιανοί επίσης το είχαν χρησιμοποιήσει για να συμβολίσουν τις πέντε πληγές του Χριστού, ενώ επίσης το σύμβολο αυτό συνδέεται και με τον Ελευθεροτεκτονισμό.

Σατανισμός

Στον Θεϊστικό αλλά και Αθεϊστικό Σατανισμό, η πεντάλφα χρησιμοποιείται ανάποδα και είναι το πιο βασικό σύμβολο. Συγκεκριμένα, συμβολίζει το κεφάλι μιας τραγόμορφης αναπαράστασης του Σατανά ονόματι Baphomet. Δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απ' τον γνωστό μάγο του 19ου αιώνα, Eliphas Levi και αργότερα απ' τον ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά (Church of Satan) στη Καλιφόρνια, Anton Szandor LaVey, το 1966.
Και στα δύο είδη Σατανισμού, η πεντάλφα είναι απαραίτητη σε όλα τα αποκρυφιστικά ξόρκια και τις επικλήσεις πνευμάτων.
Στον Διαβολικό Σατανισμό, αποτελεί λίγο μικρότερη σημασία και χρησιμοποιείται κυρίως στα ξόρκια και τις επικλήσεις, παρόλα αυτά ο συμβολισμός της είναι διαφορετικός απ' ότι στα άλλα δύο είδη: Συμβολίζει τον άνθρωπο ανάποδα, κάτι που στη πραγματικότητα τη κάνει σύμβολο του Μισανθρωπισμού που εμπεριέχεται μέσα στο συγκεκριμένο είδος Σατανισμού.

Γεωμετρία

Ο λόγος του μήκους των τμημάτων που περιγράφονται στο κείμενο ως προς το αμέσως μικρότερό του ισούται με τη χρυσή τομή
Η πεντάλφα κατασκευάζεται από ένα κανονικό πεντάγωνο φέρνοντας τις διαγώνιους στο πεντάγραμμο αυτό. Το σύμβολο συνδέεται με τη χρυσή τομή φ: ο λόγος κάθε ευθύγραμμου τμήματος που εμφανίζεται σε αυτή ως προς το αμέσως μικρότερό του ισούται με τη χρυσή τομή. Σύμφωνα με την εικόνα στα δεξιά είναι:

Εθνικός συμβολισμός

Η πεντάλφα ανευρίσκεται στις σημαίες δύο αφρικανικών χωρών, του Μαρόκου όπου συμβολίζει τη Σφραγίδα του Σολομώντα και της Αιθιοπίας όπου ως αστέρι συμβολίζει το λαμπρό μέλλον της χώρας.

Υπάρχουν δύο τρόποι παράστασης της πεντάλφας: με το ένα Άλφα προς τα επάνω, όπου έτσι αναπαριστάται στην λευκή μαγεία, συμβολίζοντας τον άνθρωπο που τείνει προς τον θεό. Και η άλλη παράσταση είναι με τα δύο Άλφα προς τα επάνω και το κεντρικό κάτω, η οποία χρησιμοποιείται στη μαύρη μαγεία και τον σατανισμό. Αυτή η δεύτερη παράσταση της πεντάλφας είναι που την έκανε ιδιαιτέρως μισητή, μιας και θεωρήθηκε ότι συμβολίζει τα δύο κέρατα του Σατανά, ή έναν άνθρωπο κρεμασμένο ανάποδα, με ανοιχτά τα πόδια του.
Ιστορία της πεντάλφας ως σατανικό σύμβολο.

Όταν η εκκλησία θέλησε να επικρατήσει ο χριστιανισμός ως θρησκεία τότε κυνήγησαν τους μάγους και τις μάγισσες καθώς και τους παγανιστές και όλους όσους ήταν αντίθετοι με τον χριστιανισμό ή δεν ήθελαν να τον ασπαστούν.

Τον 19ο αιώνα ένας κληρικός με το όνομα Eliphas Levi στην δημοσίευσή του Dogme et Rituel de la Haute Magie («Dogmas and Rituals of High Magic») σύνδεσε την πεντάλφα με μια εικόνα του Βαθομέθ ή τον θεό Πάνα της ελληνικής αλλά και ξένης μυθολογίας, που ζωγράφισε ο ίδιος, και δημιούργησε την ανεστραμμένη πεντάλφα με το κεφάλι του θεού στο κέντρο. Βέβαια ο Βαθομέθ μόνο σατανικός δεν ήταν, αλλά αντίθετος ήταν ο σοφός Μύστης, Αλχημιστής, Φύλακας-Θεός της Ισορροπίας και της Απόκρυφης Γνώσης. Το τελευταίο χτύπημα που δέχθηκε το σύμβολο της πεντάλφας ήταν όταν ο Anton Lavey ίδρυσε την εκκλησία των σατανιστών και χρησιμοποίησε την πεντάλφα με το κεφάλι του Βαθομέθ σαν σύμβολο του Σατανά.

Και έτσι ένα σύμβολο χιλιάδων χρόνων έφτασε να θεωρήτε το σύμβολο του κακου.
Η εμφάνιση της πεντάκτινου ξεκινά πραγματικά από το λίκνο της ιστορίας αφού τα πρώτα της δείγματα χρονολογούνται στο 4000 π.Χ. στις περιοχές του Τίγρη και Ευφράτη καθώς και σε σπασμένα αγγεία της Παλαιστίνιας γης. Πιστεύεται μάλιστα πως η διαμόρφωση του συμβόλου σχετίζεται με αστρονομικές μελέτες της εποχής παρά από τον σχηματισμό της διαμέσου της τυχαίας παραλλαγής του σχήματος του τριγώνου. Σύμφωνα με τον Liungman

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline