Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:26:47

Πίεση για συζήτηση κορυφής με την Τουρκία από την Α. Μέρκελ, αλλά και ελάφρυνση της Λέσβου από 1553 μετανάστες της Μόριας. Σύντομα και άλλοι 1.200 από τα τέσσερα νησιά του Αιγαίου. Κύριο

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για προσφυγικό και Ανατολική Μεσόγειο.

1.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν συμφωνήσει η Γερμανία να υποδεχθεί περίπου 1.500 μετανάστες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης συνασπισμού, μετά το επεισόδιο με τις πυρκαγιές στη Μόρια. Απόφαση που ανακοίνωσε η Καγκελάριος στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή, δεύτερη στη σειρά επικοινωνία τους αυτές ις ημέρες. Με ένα σκέλος να αφορά την σύσταση-υπόδειξη της Γερμανίας για έναρξη συζητήσεων κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία , αν είναι δυνατό ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών στην πρώτη εναρκτήρια φάση.

Οι πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία θα φιλοξενήσει μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν ήδη γίνει αποδεκτές, προσθέτοντας ότι δεν θα μεταφερθούν μόνο πρόσφυγες από τη Λέσβο, από τους περίπου 30.000 που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά συνολικά.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η πρόταση ήταν του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, την οποία αποδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το δημοσίευμα αυτό αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα που ήθελαν το Βερολίνο να αποφασίζει έως αύριο σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που θα δεχόταν η Γερμανία, πέραν των 100 με 150 ασυνόδευτων ανηλίκων, που έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί.

2.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά. Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αλλά αντιθέτως επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι' αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline