Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  07:36:29

Ανησυχούν πλέον σοβαρά -και δεν το κρύβουν- Κικίλιας και καθηγητής Σύψας για την Αττική: Χθες 220 νέα κρούσματα, 71 στις ΜΕΘ και παραδοχές: «Αναμφίβολα πάμε σε lockdown, αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα. Διορία 10 με 15 μέρες, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου». Κύριο

Κικίλιας με ευθύτητα στο MEGA: Χειροτερεύουν, δυστυχώς, τα πράγματα στην Αττική – Ίσως χρειαστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

1.Ανήσυχος για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και βέβαιος ότι το lockdown είναι στο τραπέζι εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας.

Αναφερόμενος στην πορεία των κρουσμάτων, που και χθες και προχθές ξεπέρασαν τα 300, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ότι η εικόνα δεν είναι καλή και πως τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επισήμανε ότι το lockdown είναι στο τραπέζι, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «όσον αφορά την επιδημία, ισχύει το ''ποτέ μη λες ποτέ''».

Ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι «αν χρειαστεί lockdown, θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μία εβδομάδα-δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών».

Σύψας: Δίνουμε 10-15 μέρες στα νέα μέτρα -Μετά lockdown

Σε εκείνο το σημείο εξήγησε ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά. Η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και αυτό φαίνεται κυρίως στις διασωληνώσεις. [...] Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται χωρίς δραστικά μέτρα, τότε θα πιεστεί πολύ το σύστημα Υγείας. Δεν θέλουμε να ξεφύγει η επιδημία».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οι επιστήμονες που απαρτίζουν την επιτροπή «θα δώσουμε 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες στα νέα μέτρα που ελήφθησαν για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, τότε ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο». Ο καθηγητής εξήγησε ότι τυχόν νέο lockdown «θα είναι μικρότερης διάρκειας».

Γι' αυτό, πρόσθεσε, «απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Σύψας ερωτήθηκε για τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία και είπε:

«Το κυρίως πρόβλημα είναι οι καθηγητές. Αυτή είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο λόγω κίνησης στα ΜΜΜ. Έρευνες από την Αγγλία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Υπάρχει, ωστόσο, σαφές πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Γι' αυτό πρέπει καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα».

2.«Καλπάζει» ο κορωνοϊός με 359 νέα κρούσματα - Εννέα θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι

Η πορεία διασποράς του κορωνοϊού. Πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Πόσοι εξήλθαν. Πόσα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Δείτε όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκε για ακόμα μία ημέρα στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 359 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση των νεκρών και αυτή των διασωληνωμένων, καθώς στις ΜΕΘ βρίσκονται 69 συμπολίτες μας(αργά το βράδυ χθες αναφέρθηκαν σε 71). Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 312 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 359 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.
2500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 325 θανάτους συνολικά στη χώρα. 121 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

3.Κικίλιας στο MEGA: Χειροτερεύουν, δυστυχώς, τα πράγματα στην Αττική – Ίσως χρειαστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα

«Εμένα με ανησυχεί η κατάσταση της Αττικής και προετοιμάζω το ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η Αττική δοκιμάζεται. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Για την ανησυχητική κατάσταση με τον κοροναϊό στην Αττική και το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του κοροναϊού, ερωτηθείς για την «κόκκινη γραμμή» που θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση νέων μέτρων στην Αττική, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Εμένα με ανησυχεί η κατάσταση της Αττικής και προετοιμάζω το ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Το άλλο είναι δουλειά της επιτροπής, των επιδημιολόγων, των λοιμωξιολόγων και μας συμβουλεύουν καθημερινώς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική δοκιμάζεται, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων.
«Όσο επιδεινώνονται οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητιέται στην επιτροπή η περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ ψηλά, πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον Covid-19. Αρχικά τόνισε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, «το καλοκαίρι δεν είχαμε ύφεση», σημείωσε.

«Οι ασυμπτωματικοί και οι νέοι άνθρωποι βοήθησαν στην μετάδοση του ιού» πρόσθεσε δευτερευόντως, ωστόσο «πλέον υπάρχει αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο, ενώ πλέον οι γιατροί έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν τον ιό».

Έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους ειδικούς, ενώ σχετικά με την ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid στην Αττική, ανέφερε ότι: «υπάρχουν στην Αττική 75 κλίνες Covid, 53 κατειλημμένες, 22 κενές και τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν 12 νέα κρεβάτια στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπειό της Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας και συνεχίζουμε...».

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των βασικών μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού, όπως οι αποστάσεις και η μάσκα ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα γενικευμένης χρήσης μάσκας τόνισε πως «όσο πιο συνεπώς εφαρμόζουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα τόσο μικρότερη ανάγκη υπάρχει για παραπάνω μέτρα».
Σχετικά με τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας «το πράγμα ξεκινά και τελειώνει εκεί και πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω».

Τα νέα για το εμβόλιο

«Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον CEO της Pfizer και άκουσα πολύ ενθαρρυντικά νέα για την πορεία των κλινικών δοκιμών», τόνισε αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, κάνοντας αναφορά στις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών που «τρέχουν» τις δοκιμές.
«Με κανόνες ασφαλείας, με εγκρίσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή, την αμερικανική, με κλινικές μελέτες, θα περάσουμε σιγά σιγά σε μια μερική κανονικότητα, γι αυτό πρέπει να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι εκείνη την ημερομηνία».

Προετοιμασίες για τον «Ιανό»

Συνομιλίες με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου έχει πραγματοποιήσει ήδη ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ετοιμότητας για τον κυκλώνα «Ιανό» που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες.
«Έχω δώσει εντολή να βρίσκεται σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα το ΕΚΑΒ στη δυτική Ελλάδα. Έχω συνομιλήσει και με τον κ. Γιάννη Καρβέλη διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Ελπίζουμε να μην υπάρχει πρόβλημα, αλλά είμαστε έτοιμοι», σημείωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή LIVE NEWS.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline