Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  05:03:27

Αμετακίνητος και προκλητικός ο Ερντογάν συνεχίζει απειλές και προσβολές. Μας ζητάει ....επανόρθωση για το Καστελόριζο. Υβριστής του Γάλλου Προέδρου ο υπουργός Αμύνης –φερέφωνο Ακάρ. Κύριο

Την ανεκτική άποψη ότι η εφαρμογή ή όχι των κυρώσεων εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, διατύπωσε ο ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας. Την Πέμπτη έχει ορισθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος- Τουρκίας με την εποπτεία της Γερμανίας.

-Ελληνοτουρκικά: Όλα δείχνουν διάλογο, όχι κυρώσεις στην Τουρκία

-Τουρκία: Αντιδρά έντονα η Άγκυρα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου -Το χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και «ανεδαφικό»

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι οι τουρκικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση του «Oruc Reis», τονίζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. «Για έναν διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά μας, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα», σημείωσε.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ- ΝΕΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡ.

-Ερντογάν για πιθανή συνάντηση με Μητσοτάκη: Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη...
Στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θέτοντας σαφείς όρους ... μετάνοιας για την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συζητηθούν «τετελεσμένα» της ελληνικής πλευράς. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη; Τι είναι σημαντικό για εμάς, υπό ποίες συνθήκες και τι θα συζητήσουμε; Εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Erdoğan: "Miçotakis ile görüşme konusunda sıkıntımız yok. Neyi görüşeceğiz, hangi çerçevede görüşeceğiz, aslolan budur."

— AA Canlı (@AACanli) September 18, 2020
«Εμείς μπορούμε να συνομιλήσουμε. Είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε σε μία τρίτη χώρα. Αλλά αν η Ελληνίδα Πρόεδρος (Κατερίνα Σακελλαροπούλου) πηγαίνει στο νησί (σ.σ. Καστελλόριζο) για να κάνει επίδειξη ισχύος, μπορούμε να κάνουμε και εμείς μεγαλύτερη», τόνισε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Ερντογάν για το «Oruc Reis»: Θα επιστρέψει στο καθήκον του

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη μη ανανέωση της Navtex από την Άγκυρα του «Oruc Reis», το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση. «Το ''Oruc Reis'' θα επιστρέψει στο καθήκον του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πέτσας: «Να φανεί αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις»

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα αν είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων και αν αυτό είναι εφικτό, θα γίνει.

«Προέχει η συνέχεια και η συνέπεια», υπογράμμισε, ενώ για το ενδεχόμενο επικοινωνίας ή συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε στη σχετική απάντηση του πρωθυπουργού την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση αυτή η επικοινωνία, αρκεί να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, να υπάρχει εμπιστοσύνη και να είναι καλά προετοιμασμένη, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που υπήρξε αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX, μπορούσαν να αρχίσουν αυτές οι επικοινωνίες σε επίπεδο συμβούλων. «Μένει να φανεί αν τα λόγια θα έχουν συνέχεια και αν ταυτίζονται με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι το πλαίσιο εκεί είναι καθορισμένο και αφορά αποκλειστικά στις δύο χώρες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα υπαναχωρεί στην ενεργοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων, απάντησε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης, αλλά είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη. Σημείωσε ότι ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί.

«Το αν θα εφαρμοστούν, θα κριθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και μετά. Οποιαδήποτε αναδίπλωση δεν πρέπει να είναι προσχηματική», υπογράμμισε.

Εμπρηστικός Ακάρ: «Η Ελλάδα μάς απειλεί εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου» - Βολές και ύβρεις κατά ΕΕ και Μακρόν

Για απροθυμία και καθυστέρηση των ζητημάτων κατηγόρησε την Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ αν και ανέφερε ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει κάποια νησιά του Αιγαίου αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι απειλή για την Τουρκία. Παράλληλα, για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα της περιοχής και ότι προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του Ναπολέοντα αλλά δεν έχει τη δύναμη και το μπόι να το κάνει. Κατηγόρησε και την ΕΕ ότι προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δηλώσεις του στο αγγλικό κανάλι Channel 4, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του σχεδιασμού το Oruc Reis πήγε στο λιμάνι της Αττάλειας αλλά την ίδια ώρα τα άλλα πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. "Οι εργασίες μας είναι στη βάση σχεδιασμού, προγράμματος, διαφανείς. Κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας", υποστήριξε.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι υποδύεται διάφορους ρόλους για να καλύψει τα δικά του προβλήματα. "Έρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, το δίκαιό μας και πάντα δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε το διάλογό μας με τη γειτονική Ελλάδα. Από την άλλη το να μιλάμε συχνά για κυρώσεις με διάφορους τρόπους είναι επίσης απειλητική γλώσσα. Δεν βοηθά σε τίποτα παρά στην αύξηση της έντασης. Αυτό δεν συμβάλλει στη λύση αλλά στη μη λύση", είπε.

Η ΕΕ, συνέχισε, "δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες, να αλλάζει κανόνες ή να αλλάζει σύνορα. Αυτά πρέπει να είναι γνωστά, πρέπει να τα συζητήσουμε. Εδώ πρέπει να εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο και όχι το δικό μας δίκαιο. Ο Μακρόν ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα που υπάρχουν εδώ. Αυτό παρατείνει τη λύση. Ο ονειροπόλος είναι ο Μακρόν. Προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του Ναπολέοντα ο οποίος πέθανε πριν από δύο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι δεν φτάνει η δύναμή του και το μπόι του για να το κάνει".

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε και πάλι ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει κάποια νησιά του Αιγαίου αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι ανάμεσά τους είναι και το Καστελόριζο. "Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών μεταξύ των κρατών, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι απειλή για μας, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι χτύπημα εναντίον των καλών σχέσεων γειτονίας τότε τι είναι; Όλα αυτά αγνοούνται και οι Έλληνες γείτονές μας με εγωιστικό τρόπο αναφέρονται στα δικά τους δικαιώματα. Έχουν την τάση να μην μας αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Εμείς θέτουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας ξανά και ξανά και περιμένουμε να τα σεβαστούν", ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ζήτησε συνάντηση "οι πρώτοι που είπαμε 'ναι' ήμασταν εμείς. Στηρίζουμε αυτές τις συναντήσεις μέχρι τέλους. Έγινε η τέταρτη. Οι Έλληνες γείτονές μας είναι απρόθυμοι και επιβραδύνουν αυτά τα ζητήματα θέτοντας μια σειρά προϋποθέσεις. Στηρίζουμε πλήρως τη συνάντηση", ανέφερε.
"Αλλά αν παραβιάσετε τα δικαιώματά μας - τα οποία δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν- λέμε δεν θα επιτρέψουμε σε τετελεσμένα. Αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Εμείς δεν κυνηγούμε κανένα ιμπεριαλιστικό όνειρο, εμείς εδώ προστατεύουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας", είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός ισχυρίστηκε ότι στην ΕΕ προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με ακραίες προκαταλήψεις και φανατισμό. "Επομένως αυτά δεν συμβάλουν στη λύση αλλά στη μη λύση. Θέλουμε πραγματικά διάλογο, διπλωματία. Θέλουμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να προκαλέσουμε κανένα. Εμείς οι δυο πολιτισμένοι γείτονες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω συνομιλιών, διαλόγου και διπλωματίας", ανέφερε.
Ο Χουλούσι Ακάρ υπενθύμισε ότι δύο συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έγινα στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα και ότι περιμένουν η τέταρτη να γίνει στην Άγκυρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline