Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  00:23:58

Ξεκινούν την Πέμπτη οι τριμερείς διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας με γερμανική εποπτεία. Παραμένει αδιάλλακτη η Τουρκία, αμηχανία σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Ματαιώνονται οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Κύριο

Υποτίθεται ότι θα αρχίσει με καλή αμοιβαία διάθεση και με συγκεκριμένο πρόγραμμα η ...62η συνεδρίαση των δύο επιτροπών.

Επανέναρξη από την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο μιας μακράς και άγονης διαδικασίας, που δεν επιτρέπει πλέον αυταπάτες για Ελλάδα και Κύπρο για το μέλλον. Έναρξη, η οποία, δυστυχώς συνεπάγεται ακύρωση-ματαίωση των οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών στις 24 Σεπτεμβρίου, για τις οποίες έδωσε μάχη επί μήνες η Ελλάδα και επέμεναν Κύπρος- Γαλλία-Αυστρία και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Νέα επικοινωνία Σουρανή-Καλίν

Στο τραπέζι το πλαίσιο των επαφών που δεν είναι άλλο, από τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, θέματα συμφωνημένα επί δεκαετίες και μέχρι τη διακοπή το 2016..

Στο τελικό στάδιο για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουρσνή με τον Καλίν για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.

Πάντως, οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, εάν το επιτρέψουν οι δυσκολίες μετακίνησης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς του πρέσβεως ε.τ. Παύλος Αποστολίδης (ο οποίος ηγείται της ομάδας από το 2010), χωρίς πάντως να αποκλείονται ορισμένες αλλαγές στη σύνθεση της αντιπροσωπείας.

Ότι η τακτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο, η οποία δεν έχει προχωρήσει μετά τον 60ό γύρο του Μαρτίου 2016, αναθερμαίνεται στην παρούσα φάση, λίγες μόνο ημέρες μετά την κρίση που δημιούργησε η έκδοση τουρκικής ναυτικής οδηγίας για έρευνες του σκάφους Ορούτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου, δεν είναι ασφαλώς άσχετο με την κινητικότητα που έχει σημειωθεί, ιδίως από γερμανικής πλευράς, αλλά και με την μονομερή κίνηση της τουρκικής ηγεσίας να αναβάλλει τις προκλητικές ενέργειες για έναν μήνα, προαναγγέλλοντας συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πριν από την πρόσφατη κρίση το Βερολίνο είχε φιλοξενήσει συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εξ απορρήτων και εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ ακολούθησαν και τηλεφωνικές επαφές της Άγκελα Μέρκελ με την ηγεσία των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι ο επισκεπτόμενος την Αθήνα πρωθυπουργός του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πιθανός αυριανός ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άρμιον Λάσετ συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή διατύπωσε εκ νέου την θέση ότι "Διάλογος [με την Τουρκία] δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών και επί παντός επιστητού".

Το ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, και εν γένει των θαλασσίων δικαιοδοσιών, ως το μόνο ανοικτό θέμα προς διάλογο, ενώ η Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζει τα ρητορικά ανοίγματα για έναν "πολιτισμένο τρόπο επίλυσης των διαφορών", βαραίνει διαρκώς το "καλάθι" (πρβ. "γκρίζες ζώνες", αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κτλ.), εξηγεί και το γιατί το πρώτο μετά τις πρόσφατες εντάσεις βήμα διαλόγου περνά υποχρεωτικά από την δοκιμασμένη και εμπιστευτική διαδικασία των διερευνητικών επαφών, που δίνει στην κάθε πλευρά την ελευθερία να δοκιμάζει την πιθανότητα σύγκλισης με την άλλη επί εναλλακτικών σεναρίων, χωρίς να δεσμεύεται.

Όμως θεαματικότερες εξελίξεις δεν μπορούν παρά να προκύψουν, αν ωριμάσουν οι συνθήκες, σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο ανώτατο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline