Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:40:39

Χάθηκε ο έλεγχος της διασποράς στην Αττική από δύο αιτίες.- Εστίες υπερμετάδοσης του ιού οι συνοικίες της Αθήνας, με μετανάστες και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν απέδωσαν τα μέτρα ελέγχων του Κ. Μπακογιάννη. Κύριο

Αναποτελεσματικά τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων για τον κορωνοϊό. "Ενισχύεται η ομπρέλα προστασίας που δημιουργήσαμε την προηγούμενη περίοδο" δήλωσε στις 25 Αυγούστου ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Έτοιμος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δηλώνει ο Δήμος Αθηναίων χάρη στα μέτρα που λαμβάνονται όλους τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις νέες, διευρυμένες δράσεις που προστίθενται με σκοπό την προστασία της υγείας των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών της πόλης.

"Η ομπρέλα προστασίας, από την πανδημία, που δημιουργήσαμε την προηγούμενη περίοδο, ενισχύεται και μεγαλώνει για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σε όλα τα πεδία. Όλες οι υπηρεσίες μας λειτουργούν απόλυτα συντονισμένα και εντατικοποιούν τη προσπάθεια για να είμαστε όλοι ασφαλείς και να μη μείνει κανένας μόνος του" τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την δημοσιοποίηση όλων των μέτρων και των παρεμβάσεων του Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ) για τον κορονοϊό (απολυμάνσεις, σχολεία, δομές Υγείας, ψηφιακές υπηρεσίες, κοινωνική πολιτική, Βοήθεια στο Σπίτι κ.ά.) .

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Χάθηκε ο έλεγχος όπως όλα δείχνουν στην Αττική με τον δείκτη μετάδοσης του ιού να φτάνει και να ξεπερνάει τη μονάδα (1), όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής.. Παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι εστίες μετάδοσης του ιού είναι κυρίως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες εργαζόμενοι και εργοδότες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί Με συνέπεια δεκάδες θύματα, από γηροκομεία και εργοστάσια έως συνάξεις σε συναυλίες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις έως εταιρείες ομαδικής δουλειάς.. Παράλληλα, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία πολλά κρούσματα σημειώθηκαν σε συνοικίες, όπου κατοικούν πολλοί ξένοι μετανάστες και πρόσφυγες σε κακές συνθήκες υγιεινής και στέγασης, Με τα μέτρα προστασίας και καταπολέμησης του Δήμου Αθηναίων , επαινετά, όπως τόνισε ο κ, Χαρδαλιάς αλλά ανίκανα να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας και τους κινδύνους της.

Η έκρηξη αυτή των νέων κρουσμάτων Κορωναιού, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, συμπίπτει με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Σημείωσε δε, πως με την επάνοδο όλων στις δουλειές τους, η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνει στα αστικά κέντρα. Δεν είναι τυχαίο πως 29,7% των κρουσμάτων κοροναϊού καταγράφονται σε επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η αυξητική αυτή τάση έχει επίκεντρο την Αττική με σχεδόν διπλασιασμό των κρουσμάτων Κορωναιού από την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε ο καθηγητής. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως μεγάλος αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζεται στο Κέντρο της Αθήνας, αν και παρατηρείται σημαντική διασπορά σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.
Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κύριος Μαγιορκίνης είπε πως ο δείκτης μετάδοσης του ιού εξαρτάται από τις μετρήσεις που βλέπουμε 10 ημέρες νωρίτερα.

Φαίνεται λοιπόν πως ο δείκτης μετάδοσης του Κορωναιού κινείται γύρω από το 1 σε όλη την Επικράτεια, παρότι πριν δέκα μέρες είχε και καθοδικές τάσεις. «Η εκτίμηση για την Αττική είναι ότι κινείται πάνω από το 1, παρόλα αυτά θα το γνωρίζουμε σε λίγες ημέρες» σημείωσε ο καθηγητής που διευκρίνισε πως η μέτρηση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμη.

Δεν μας εκπλήσσει η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στην Αθήνα

Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο όμως και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς τόνισαν πως τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού καταγράφονται στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας. «Τα αστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει» σημείωσε ο καθηγητής.
Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Μέτρα που περιλαμβάνουν, όπως είπε, στοχευμένα τεστ, ειδική επικοινωνία με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, πρόσθετα υγειονομικά μέτρα και σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων.

Όσο για τα νέα αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως η αποτελεσματικότητα τους, σε επίπεδο νέων κρουσμάτων, θα καταγραφεί σε 10 με 15 μέρες, ενώ για το αποτέλεσμα σε διασωληνωμένους, απαιτούνται περισσότερες ημέρες, συγκεκριμένα 20 με 30 ημέρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline