Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  21:36:20

Καθηγητής Νικ.Σύψας: Ποιά είναι τα επτά κριτήρια με τα οποία μπορούμε να κρίνουμε, ειδικοί αλλά και απλοί πολίτες, πότε δεν πάνε καλά τα πράγματα με την επιδημία. Πότε κινδυνεύουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως άτομα. Κύριο

Ο γνωστός καθηγητής προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και επανέλαβε τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι ειδικοί: αποστάσεις, μάσκα, πλένουμε χέρια, αποφεύγουμε συνωστισμούς.

Και επιπλέον ανέφερε τα επτά κριτήρια, με βάση τα οποία που μπορούμε να κρίνουμε,, ειδικοί επιστήμονες αλλά και απλοί πολίτες, πότε τα πράγματα πάνε άσχημα και γίνονται επικίνδυνα με τον κορονοιό για την κοινωνία και τη χώρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αττική εν μέσω της πανδημίας έκρουσε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης 23/9 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Τα στοιχεία «προοιωνίζουν θύελλα» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέροντας πως «μπορεί και αύριο, αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα».

«Είμαστε σε αυτό που λέμε "πορτοκαλί" φάση της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η "κόκκινη", το λεγόμενο lockdown. Αντί όμως να συζητάμε πόσο κοντά είναι το lockdown, είναι καλύτερο να συζητάμε για το τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να μη φτάσουμε στο lockdown, που είναι πολύ πιο σημαντικό» σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Η κυβέρνηση και η πολιτεία έχουν λάβει μέτρα, των οποίων την απόδοση περιμένουμε τις επόμενες δέκα ημέρες. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πανδημία δεν έχουν άμεση απόδοση» σημείωσε και επεσήμανε πως «κάθε μέρα μπορεί να είναι μία μέρα που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».
Ο ίδιος προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και επανέλαβε τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι ειδικοί: αποστάσεις, μάσκα, πλένουμε χέρια, αποφεύγουμε συνωστισμούς. Και επιπλέον ανέφερε τα επτά κριτήρια , με βάση τα οποία που μπορούμε να κρίνουμε,, ειδικοί επιστήμονες αλλά και απλοί πολίτες, πότε τα πράγματα πάνε άσχημα και γίνονται επικίνδυνα με τον κορονοιό για την κοινωνία και τη χώρα.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στη Αττική είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι άσχημα, όχι μόνο όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στις διασωληνώσεις, τις εισαγωγές, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ. Όλα αυτά προοιωνίζουν μία θύελλα».
Ο κ. Σύψας μίλησε και για την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα περιορισμού σε ορισμένους μόνο δήμους της Αττικής, σημειώνοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς «επικοινωνούν μεταξύ τους».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα». «Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», υπογράμμισε.

Ειδικοί: Γιατί έχει σημάνει συναγερμός στην Αττική – 7 λόγοι

Την ίδια ώρα στα «κακά» δεδομένα για την επιδημία του κοροναϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.
Ο λοιμωξιολόγος μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 για την άκρως ανησυχητική πορεία του κοροναϊού στην Αττική καθώς και για το ενδεχόμενο lockdown.

Ο κ. Σύψας υποστήριξε αρχικά ότι η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην πορτοκαλί φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το κόκκινο που σημαίνει lockdown» προσέθεσε, εξηγώντας πως αντί να συζητούμε για το lockdown θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ.
Σε εκείνο το σημείο επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 ημέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, σε σχεδόν δραματικό τόνο, είπε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει».

Αμέσως μετά, ο κ. Σύψας τόνισε για την Αττική ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής:

• αύξηση κρουσμάτων
• θάνατοι
• εισαγωγές στα νοσοκομεία
• διασωληνώσεις
• κάλυψη κλινών ΜΕΘ
• ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
• δείκτης R

«Ολα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό» προσέθεσε. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη R, ο Νίκος Σύψας είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1 και πως στην Αττική είναι ίσως λίγο πάνω από το 1 «με ανοδική

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline