Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:27:28

Σταικούρας, Κεραμέως, Κικίλιας, Μηταράκης. Γεωργιάδης, Θεοδωράκης, Χρυσοχοίδης στα σενάρια-εκδοχές για αιχμές του Πρωθυπουργού κατά υπουργών του. Κύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα (πέραν αυτού με τις μάσκες στα σχολεία) το οποίο προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού είχε αιχμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για τη δημιουργία δεύτερου σταθμού φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο σχετίζεται ειδικά με το νομό Φθιώτιδας, ανοίγοντας μέτωπο με τον αρμόδιο υπουργό, Νότη Μηταράκη. Η όλη περίπτωση ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε από τους υπουργούς του κοινή γραμμή στα μεγάλα προβλήματα, κάνοντας λόγο για "συλλογική ευθύνη" σε πράξεις και σε παραλείψεις.

-Παράγοντες του Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι ούτε αναγκαίος ούτε επιθυμητός ο συντονισμός πολλών υπουργών, προκειμένου να αισθάνονται αλληλέγγυοι σε κοινές επιλογές-αποφάσεις της Κυβέρνησης, τις αναλαμβάνει να υλοποιήσει τελικά ένας υπουργός. Και όχι απόμακροι ή αρνητές κάθε προσωπικού πολιτικού κόστους.
Ο Πρωθυπουργός σε αυστηρό ύφος υπενθύμισε στους υπουργούς και στους αναπληρωτές υπουργούς ότι η κυβερνητική ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις είναι συλλογική και πρόσθεσε με το ίδιο αυστηρό ύφος: «Ολοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε».

Όλες οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι κινούν αίτιο(και όχι το μόνο) ήταν αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο υπουργούς για τις... Θερμοπύλες και τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν (ή που έχουν ήδη εγκατασταθεί) εκεί. Ο υπουργός Οικονομικών (και βουλευτής Φθιώτιδας) Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος να σημειώσω σ΄ όλη τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ασυνήθιστα δραστήριος παίρνοντας το λόγο σχεδόν για κάθε νομοσχέδιο με αφορμή το δημοσιονομικό κόστος, κάνοντας ακόμα παρεμβάσεις παντού κάτι που πρόσεξαν έκπληκτοι πολλοί υπουργοί, αναφέρθηκε στις Θερμοπύλες ( Καμμένα Βούρλα).

Διαφώνησε με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών στις Θερμοπύλες, δηλαδή στην εκλογική του περιφέρεια και ζητούσε από τον κ. Μηταράκη να αποσύρει ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, λόγω του ότι, όπως έλεγε, οι Θερμοπύλες έχουν ιστορική σημασία με αποτέλεσμα να τον διακόψει ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί, αλλά να υπάρξει οπωσδήποτε χωροθέτηση για εγκατάσταση προσφύγων στην Φθιώτιδα. Τι να κάνει ο κ. Σταϊκούρας; Νομίζετε ότι συμφώνησε; Εξέδωσε, μόλις τελείωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωση με τις θέσεις του για τις Θερμοπύλες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ενόχληση στον κ. Μητσοτάκη φέρεται επιπλέον να προκάλεσε η σύγχυση και ο λαθεμένος χειρισμός, λόγω ασυνεννοησίας και στοιχειώδους συντονισμού για τις προδιαγραφές και το όλο θέμα για τις μάσκες προστασίας στα σχολεία, καθώς η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διαφώνησαν για τους αναγκαίους χειρισμούς και την κατανομή ευθυνών και όλοι μαζί τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Δυσάρεστη εντύπωση για τον πρωθυπουργό λέγεται ότι προκάλεσε μι ακόμη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη προχθές το πρωί πως δεν είναι εκείνος αρμόδιος για τα σχολεία και την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις μάσκες και τις καταλήψεις.. Κατάσταση, η οποία συσχετίζεται με την γενική υπόδειξη Μητσοτάκη πως: "Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλύει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα".

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι "η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική" και είπε στους υπουργούς ότι: "Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε". Σημείωσε εξάλλου πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολες προκλήσεις ότι είναι ένα συλλογικό όργανο και πως όλοι μαζί θα χρεωθούν και τις επιτυχίες, αλλά και τις όποιες αστοχίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline