Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020  21:49:43

Γονείς, ανίψια και, αρραβωνιάρες έφεραν στο δικαστήριο οι χρυσαυγίτες εγκληματίες για να πάρουν ελαφρυντικά. Παρακλητικός ο τραμπούκος δήθεν «Καραισκάκης της Χ.Α,» Κων. Μπαρμπαρούσης, πρωταγωνιστής σε πολλές επιθέσεις κατά πολιτών και μεταναστών. Κύριο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο αγρότης και ηλεκτρολόγος Μπαρμπαρούσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πήγε στο δικαστήριο τον πατέρα του για να καταθέσει ως μάρτυρας.

Ο γνωστός πρωταγωνιστής επεισοδίων βίας, εντός και εκτός Βουλής, τραμπούκος και με δεκάδες ποινικές-δικαστικές υποθέσεις, πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης σε μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις του στη δικαστική αίθουσα -γεγονός που επισημάνθηκε από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη- έφερε στην αίθουσα υποβασταζόμενο τον ηλικιωμένο πατέρα του για να πει στο δικαστήριο πως τόσο ο ίδιος όσο και τα εγγόνια του τον έχουν ανάγκη. Μετά τη σύντομη κατάθεσή του, πατέρας Μπαρμπαρούσης και γιος έφυγαν, με τον πρώην βουλευτή να αναμένει πλέον το εάν θα εκτίσει την κάθειρξη των 6 ετών ή θα καταφέρει να παραμείνει ελεύθερος.

Ο δικηγόρος του ζήτησε να του χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την έφεση λέγοντας πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του.

Ο ηλικιωμένος πατέρας του Μπαρμπαρούση, στο δικαστήριο
Στην κατάθεσή του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα, ηλικίας 10, 9 και 8. Βοηθάμε και εμείς καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά....».

Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του τι θα αλλάξει.

Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα.

Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Μάρτυρας: Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία.

Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο υποβασταζόμενος με τη βοήθεια του γιου του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Ο Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την Πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, που αντιμετωπίζει το φάσμα της κάθειρξης 7 ετών, υποστήριξε ότι ο θείος του «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του».

Το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου έδωσαν και οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, τον οποίο η δικαστική απόφαση τον έχει τοποθετήσει στο λεγόμενο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέροντας πως η οικογένεια του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι των υπολοίπων καταδικασθέντων επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υποστούν οι εντολείς τους και οι οικογένειές τους εφόσον οδηγηθούν στη φυλακή, και επιστράτευσαν κάθε λογής επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τον δεύτερο βαθμό.

Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εντολέας του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για κοινωνία».

Να μην οδηγηθούν ξανά στη φυλακή οι δύο νεαροί που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα ποινή κάθειρξης 6 ετών, ζήτησαν οι συνήγοροί τους. Μάλιστα ο ένας χαρακτήρισε... περιπέτεια τον ξυλοδαρμό Πακιστανού.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο εντολέας του «ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε, και αφέθηκε ελεύθερος».

Κλαίγοντας η αρραβωνιαστικιά του καταδικασμένου σε 10 χρόνια και 2 μήνες ως άμεσου συνεργού του Γ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο πως χρειάζεται τη στήριξή του για να μεγαλώσει τα παιδιά της και παρακάλεσε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο σύντροφός της.

Γειτόνισσα του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη κατέθεσε ότι ο καταδικασθείς τους πρόσφερε βοήθεια όταν η ίδια και ο σύζυγός της ήταν άνεργοι και δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ υποστήριξε ότι έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του bullying.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 10:30 το πρωί, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αιτήματα να χορηγηθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση των καταδικασθέντων.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιός του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιός τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Ηλίας Μπαρμπαρούσης, κατέθεσε στο δικαστήριο προς ενίσχυση του αιτήματος του πρώην βουλευτή για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αν εκτίσει την ποινή ο γιός του, τότε ο ίδιος και η σύζυγός του θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς από τότε που δεν ξαναβγήκε βουλευτής, τους φροντίζει ο γιός τους και φροντίζει την περιουσία και τα ζώα που έχουν. Όπως είπε ο κ. Ηλίας Μπαρμπαρούσης, εάν ο γιός τους μπει φυλακή «εγώ είμαι τελειωμένος. Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία».

Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιός του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;... Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης : Ο υπέρμαχος του ναζιστικού χαιρετισμού και πρωταγωνιστής επεισοδίων βίας.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης υπήρξε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής από τις εκλογές του Μαΐού του 2012 ως το 2019.
Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν την ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορίες που υιοθετήθηκαν – σχεδόν στο σύνολό τους – από το δικαστήριο στη σημερινή ιστορική του απόφαση.

Οι τραμπουκισμοί στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2012, συνοδευόμενος από μέλη της Χρυσής Αυγής ο Κώστας Μπαρμπαρούσης πήγε στη λαϊκή του Μεσολογγίου, για να προβεί όπως δήλωσε σε έλεγχο των μικροπωλητών χωρίς άδεια. Η ομάδα των μελών της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να απωθήσει αλλοδαπούς μικροπωλητές, κλωτσώντας κούτες με το εμπόρευμά τους και τους πάγκους τους.

«Τα κεφάλια σας στις Πρέσπες»
Τον Ιούνιο 2018 από το βήμα της Βουλής είχε προχωρήσει σε ευθεία προτροπή για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων δολοφονικής βίας και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος αναφέροντας:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, να συλλάβουν τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο» ενώ φώναξε και τη φράση «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες».
Αν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εντός της αίθουσας, χειροκρότησαν, λίγο αργότερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υπό τον φόβο των συνεπειών στο κόμμα του, λίγο αργότερα ανακοίνωσε τη διαγραφή του Μπαρμπαρούση από την Χρυσή Αυγή, καθώς όπως ανέφερε δήλωσε ότι η στάση του Μπαρμπαρούση ήταν «εκτός γραμμής».

Αυτό που είχε μεσολαβήσει ήταν η εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ελεγχθεί ο Μπαρμπαρούσης για το κακούργημα της εσχάτης προδοσίας.
Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη και μάλιστα δεν είχε διστάσει να παραβιάσει σήμα αστυνομικών στην Αιτωλοακαρνανία, διαφεύγοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη χωρίς όμως να καταφέρει η αστυνομία να τον σταματήσει. Τελικά συνελήφθη σε φιλικό του σπίτι στην Πεντέλη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Τον Ιανουάριο του 2019 πάντως επέστρεψε στους κόλπους της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία του
Στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2019, ο Μπαρμπαρούσης δεν έκρυψε τα πολιτικά του πιστεύω δηλώνοντας: «Δεν θα βάλω το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία πάνω από την πατρίδα σε καμία περίπτωση».
Για το περιστατικό άσκοπων πυροβολισμών στην κηδεία του ηγετικού στελέχους της Χούντας, Νικόλαο Ντερτιλή, το 2013, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εν ψυχρώ δολοφονία πολίτη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, ο Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως ήταν υποχρέωση του να τιμήσει τον ήρωα που η πολιτεία δεν ήθελε να τιμήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μπαρμπαρούσης στην απολογία του και στον ναζιστικό χαιρετισμό.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να χαιρετά τους συγχωριανούς του. «Αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου. Μου αρέσει αυτός ο χαιρετισμός, έχει θετική ενέργεια, δεν θα τον αφήσω στον Χίτλερ» ενώ προσέθεσε ότι «στη Βουλή περπατάμε πάνω σε σβάστικες» αναφέροντας ότι η σβάστικα δεν είναι ναζιστικό σύμβολο αλλά κάνοντας και λόγο για «δαιμονοποίηση» του Χίτλερ.

Δικαστικές υποθέσεις
Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει δικαστεί για μία σειρά ποινικών αδικημάτων που αφορούν την εμπλοκή του στη νεοναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα το 2014 του επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ, κατ'οίκον περιορισμός και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για την δικαστική διερεύνηση που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Αντίστοιχα, το 2014 δικάστηκε για παράνομη βία, απρόκλητη φθορά, αντιποίηση αρχής και παραβίαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, αλλά τελικώς αθωώθηκε για τα επεισόδια που προκάλεσε μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου. Επίσης, ο προσωπικός του φρουρός φερόταν να εμπλέκεται στην υπόθεση και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 μηνών.

Τον Αύγουστο του 2016 ενεπλάκη σε ξυλοδαρμό αστυνομικού σε καφενείο του Αγρινίου. Ο βουλευτής μαζί με μια ομάδα 5-6 ατόμων έφτασαν στο χωριό Ξηρόμερο με δύο οχήματα και αφού κατέβηκαν, του επιτέθηκαν με λοστούς και άλλα αντικείμενα.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, καταδικάστηκε σε τέσσερις μήνες στη φυλακή για τους πυροβολισμούς που είχαν σημειωθεί στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Νικόλαου Ντερτιλή το 2013.

Δημόσιο κάλεσμα σε πραξικόπημα

Στις 15 Ιουνίου 2018 από το βήμα της Βουλής με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ Χρυσής Αυγής και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μακεδονικό, κάλεσε δημόσια τον Ελληνικό στρατό να συλλάβει το πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εν συνεχεία ζήτησε και τον αποκεφαλισμό του πρωθυπουργού της χώρας και άλλων μελών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τη φράση «τα κεφάλια σας στις Πρέσπες» (τον τόπο όπου προγραμματιζόταν η υπογραφή της συμφωνίας). Η ομιλία του χειροκροτήθηκε από όσους βουλευτές του κόμματος ήταν στην βουλή εκείνη τη στιγμή.

Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο πρόεδρος της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή του βουλευτή με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Ο εισαγγελέας έδωσε παραγγελία για κατεπείγουσα έρευνα ως προς την τέλεση των αδικημάτων της εσχάτης προδοσίας και των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας ζητώντας να κινηθεί σε βάρος του βουλευτή η αυτόφωρη διαδικασία.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Μπαρμπαρούσης ανακάλεσε τις δηλώσεις του, αρνούμενος ότι είχε πρόθεση να αμφισβητήσει τη συνταγματική νομιμότητα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκμετάλλευση και παρερμηνεία, ενώ χαρακτήρισε γελοίο τον ισχυρισμό ότι η δήλωσή του συνιστά προπαρασκευαστική ενέργεια για κατάλυση του πολιτεύματος. Την ίδια νύχτα διέφυγε της συλλήψεως μετά από καταδίωξη υψηλής ταχύτητας υπο καταρρακτώδη βροχή στην Ολυμπία Οδό, στην διάρκεια της οποίας, μάλιστα, φαίνεται πως επιχείρησε να παρασύρει τροχονόμους που προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Για τις πράξεις του αυτές σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία.

Συνελήφθη στις 18 Ιουνίου από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Πεντέλη και αφέθηκε ελεύθερος στις 21 Ιουνίου, αφού του επιβλήθηκαν εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τρεις φορές τον μήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline