Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:52:31

Ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου φράχτη στον Έβρο 27 χιλιομέτρων, που θωρακίζει τα σύνορα μας στη Θράκη. Αντίθετος τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Παρά τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή από την Κυβέρνηση της ΝΔ του νέου, τεράστιου και σύγχρονου φράχτη-Τείχους πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στον Έβρο το Σαββατοκύριακο και ανάμεσα στο πρόγραμμα της επίσκεψής του. βρίσκεται και η επιθεώρηση των εργασιών εκεί. Οι προδιαγραφές και οι δαπάνες του μεγάλου έργου στα σύνορα μας.

Αναφορικά με το κόστος ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξήγησε πως «το 84% του έργου είναι ο μεταλλικός φράχτης. Επιτεύχθηκε τιμή ανα κιλό σιδήρου ίδια με αυτή του 2012 δηλαδή 1,7 ευρώ την στιγμή που η επίσημη τιμή είναι 2,2 ευρώ. Η καθαρή αξία του έργου είναι 39 εκατ. ευρώ απ τα οποία 33 εκα ευρώ αφορούν την μεταλλική κατασκευή. Περίπου 4 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα χωματουργικά έργα και τα υπόλοιπα οι αντιβαλλιστικοί πύργοι. Συνολικά μαζί με ΦΠΑ το έργο θα ανέλθει σε 62 εκατ. ευρώ».

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ στην περιοχή των Φερών και ήδη τοποθετούνται τα πρώτα του κομμάτια.
Παράλληλα, πρόκειται να επισκευαστεί και ο υφιστάμενος φράκτης, ο οποίος έχει υποστεί ζημιές από το 2015 ιδιαίτερα από την πλευρά των Τούρκων στην Ανατ, Θράκη με επιθέσεις καταστροφής από στρατιώτες και μετανάστες σε διατεταγμένη υπηρεσία...

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στον Έβρο το Σαββατοκύριακο και ανάμεσα στο πρόγραμμα της επίσκεψής του βρίσκεται και η επίβλεψη των εργασιών.
Βάσει της προκήρυξης, το συνολικό έργο χωρίζεται σε δύο μέρη.

-Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.

-Το δεύτερο σκέλος της προκήρυξης αφορά τη συντήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα. Ο φράχτης υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση «πράσινη πόρτα» έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να ενισχύσει τον φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος επιπλέον συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων αντί για 3,5 που είναι σήμερα. Στο ψηλότερο σημείο θα τοποθετηθεί κονσερτίνα.

24.8.2020.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης για το νέο οχυρωματικό έργο στον Εβρο τόνισε ότι η επέκταση του μεταλλικού «τείχους» θα συμπεριλάβει και ποτάμιες περιοχές.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του έργου υπενθύμισε πως το πρώτο τρίμηνο του 2020 «πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων που απέτρεψαν δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και η οπισθοφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός που επιχείρησαν να εισέλθουν από διάφορα σημεία ήταν 59 χιλ άτομα» και πρόσθεσε ότι αντίστοιχες απόπειρες μικρότερης έντασης εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο οι επιτελείς της ΕΛΑΣ όσο και του Στρατού έχουν εισηγηθεί την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη και την κατασκευή νέου και πρόσθεσε: «Η κατασκευή νέου φράχτη είναι έργο διαφορετικό από αυτό του 2012. Το έργο στις Καστανιές είναι σε χερσαίο σημείο. Δεν παρεμβάλλεται ποταμός. Ο χαρακτήρας του έργου θα είναι αμυντικός και αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων . Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) θα είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές για τοποθέτηση αγκαθωτής κοντσερτίνας

Το κιγκλίδωμα θα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνεται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ο νέος φράχτης είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την γεωγραφία της περιοχής και θα έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα».

Πέραν αυτού, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα «που θα συμβάλλουν στην γεωργική οδοποιία με νέους δρόμους. Επίσης, απαιτείται αναβάθμιση του υφιστάμενου φράχτη καθώς έχει υποστεί φθορές από την πρόσφατη οργανωμένη εισβολή. Θα ενισχυθεί με προσθήκη από πλευρά Ελλάδος ισχυρού κιγκλιδώματος χαλύβδινου ύψους 4 μέτρων. Παράλληλα ο Στρατός κατασκευάζει 8 νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια σε βάθος 10-15 μέτρα πίσω από τα σύνορα, κατασκευή κτηρίων κ.α.».

Ο υπουργός τόνισε ότι «ο προσδιορισμός των θέσεων για τα νέα εμπόδια δεν αυθαίρετα. Το ΥΠΕΞ καθόρισε το εξώτερο επιτρεπτό όριο. Η απόσταση από την γραμμή είναι η ελάχιστη εφικτή» ενώ πρόσθεσε ότι το έργο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του φράχτη στις Καστανιές και θα έχει ολοκληρωθεί εντός 8 μηνών.

Αναφορικά με το κόστος ο κ. Χρυσοχοϊδης εξήγησε πως «το 84% του έργου είναι ο μεταλλικός φράχτης. Επιτεύχθηκε τιμή ανα κιλό σιδήρου ίδια με αυτή του 2012 δηλαδή 1,7 ευρώ την στιγμή που η επίσημη τιμή είναι 2,2 ευρώ. Η καθαρή αξία του έργου είναι 39 εκατ. ευρώ απ τα οποία 33 εκα ευρώ αφορούν την μεταλλική κατασκευή. Περίπου 4 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν τα χωματουργικά έργα και τα υπόλοιπα οι αντιβαλλιστικοί πύργοι. Συνολικά μαζί με ΦΠΑ το έργο θα ανέλθει σε 62 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε: «Από παρατηρήσεις που γίνονται από ΕΛΑΣ και Στρατό γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργο πυκνής ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων από τον Βορρά εως τη θάλασσα. Σας ενημερώνω ότι και η Ελλάδα εκτελεί παρόμοιο έργο για επέκταση του έργου ηλεκτρονικής επιτήρησης και διασύνδεσης με ολοκληρωμένο σύστημα. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι έτοιμο για να πετύχουμε ολοκληρωμένη προστασία και επιτήρηση των χερσαίων συνόρων μας» ενώ πρόσθεσε ότιθ τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της Φρόντεξ στον Εβρο».

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν συμφωνούμε με την μετατροπή της Ελλάδας σε ασπίδα της Ευρώπης-φρούριο»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι η τουρκική απόπειρα προώθησης χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου δεν αποτελεί εισβολή.

«Εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται έτσι» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει «είναι όμως μια εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν για να εκβιάζει». Παράλληλα, η κυρία Γεροβασίλη χαρακτήρισε «ελεγχόμενη κρίση» τα όσα συνέβησαν τον Μάρτιο στον Εβρο υποστηρίζοντας πως «αν ήθελε η Τουρκία να σπρώξει προς την χώρα μας μετανάστες δεν θα διάλεγε τον φράχτη αλλά, άλλα σημεία. Γι αυτό το λέω ελεγχόμενη κρίση. Ενδεχομένως να ήθελε να γκρεμίσει το φράχτη για να δημιουργήσει ψυχολογικό πλήγμα προς Ελλάδα».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί «με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα μιας Ευρώπης φρούριο καθώς αυτή η άποψη βγάζει μισαλλόδοξα και αντανακλαστικά».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline