Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:49:38

Οι Τούρκοι τρέμουν τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια Stelf, σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο... Ψευδολογούν όταν λένε πως το κατόρθωσαν. Δεν διαθέτουν κανένα τόσο σύγχρονο υποβρύχιο. Κύριο

Περιμένουν να παραλάβουν το πρώτο ολοκληρωμένο υποβρύχιο τέτοιου τύπου από τη Γερμανία (σε συμπαραγωγή) το 2022 και τα υπόλοιπα πέντε μέχρι το 2027.

Θα υστερούν οι Τούρκοι στη θάλασσα απέναντι στην Ελλάδα έως το 2022, όταν τότε ελπίζει να παραλάβει ολοκληρωμένο το πρώτο σύγχρονο υποβρύχιο τύπου STELF. Ωστόσο, η Ελλάδα θέτει διαρκώς στο ανώτερο υψηλό επίπεδο στη Γερμανία (και στην ίδια την Α. Μέρκελ ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης) το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία,, με πρώτα τα υποβρύχια, όπως ήδη έκαναν οι ΗΠΑ (εν μέρει και για τα F-35) ,ο Καναδάς και βεβαίως η Γαλλία.

Το θέμα απασχολεί και τις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις του Βερολίνου. Ειδικότερο, επικαλούμενο την απάντηση σε επερώτηση της ΚΟ του Αριστερού Κόμματος (die Linke) το ARD αναφέρει ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είχε δώσει την έγκρισή της για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων κλάσης 214 και ότι το 2011 το γερμανικό κράτος έλαβε εγγυήσεις εξαγωγής ύψους σχεδόν 2,5 δισ ευρώ.

Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα ( τα λεγόμενα τύπου «Παπανικολής», που ορισμένοι είχαν σπεύσει ν τα απαξιώσουν ότι,,γέρνουν και άλλα φαιδρά), 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, τα έτη 2015, 2016 και 2017 -δηλαδή και μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος- ξεκίνησε η ναυπήγηση τριών υποβρυχίων.

Οι Τούρκοι τρέμουν τα αόρατα ελληνικά υποβρύχια Stelf, σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο... Ψευδολογούν όταν λένε πως κατόρθωσαν να τα εντοπίσουν ενώ αντίθετα επί εβδομάδες παρακολουθούσαν από κοντά, συστηματικά και επίμονα τα τουρκικά πλοία είτε ερευνητικά είτε πολεμικά που τα συνόδευαν.

Κοντά στην οριογραμμή Τουρκίας κι Ελλάδας, ανάμεσα στο Κας και το Καστελλόριζο βρέθηκε ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης.

26.8.2020.. Γιατί τα ελληνικά υποβρύχια υπερτερούν των τουρκικών – Δεν εντοπίζονται και αποτελούν επικίνδυνα υπερόπλα της Ελλάδος στη θάλασσα.

Μία ανάλυση για τη ναυτική δύναμη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κάνει στη σημερινή του στήλη στο ΒΗΜΑ ο Βηματοδότης και μεταφέρει την προσωπική του γνώση από συνομιλίες με ανθρώπους του πολεμικού ναυτικού σε περασμένα επεισόδια με το τουρκικό ναυτικό στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα έγραψε:
«Με τη χώρα μας να διαθέτει και υποβρυχίως την υπεροπλία, αφού τα τέσσερα από τα 11 υποβρύχια που διαθέτει Type 214 είναι αόρατα με συστήματα Στελθ και με ισχυρή δύναμη πυρός. Σ΄αυτά να προστεθούν και τα δύο εκσυγχρονισμένα «Ωκεανός» και «Πιπίνος» που όλα μαζί αποτέλεσαν το τελευταίο 20ήμερο τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του τουρκικού ναυτικού.

Σήμερα θα σας περιγράψω τη δράση των ελληνικών υποβρυχίων Type 214, τύπου Παπανικολής, σε πολλές λεύγες κάτω από τη θάλασσα με τη συνδρομή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Σικόρσκι αλλά και των παλαιότερων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στον εντοπισμό και στο «ξετρύπωμα» των τουρκικών υποβρυχίων.

Ολο αυτό το διάστημα οι Τούρκοι είχαν «απλώσει» και τα 12 υποβρύχια που διαθέτουν (παλαιότερης όμως τεχνολογίας από τα ελληνικά) σχεδόν σ΄όλη την έκταση της παράνομης NAVTEX και μερικά μάλιστα βορείως της Εύβοιας, νομίζοντας πως έτσι θα αιφνιδιάσουν εάν απαιτηθεί τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις.
Ολα τα τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν αμέσως από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, από τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής, και από τις πυραυλακάτους. Ορισμένα όπως αυτό που «τρύπωσε» ανάμεσα στην Ανδρο και στον Καφηρέα, ο κυβερνήτης του έπαθε τέτοια λαχτάρα όταν όλη τη νύχτα για να τον ξετρυπώσουν τον «βομβάρδιζαν» με σόναρ τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ώστε ετράπη σε φυγή.

Ενας άλλος κυβερνήτης τουρκικού υποβρυχίου έκανε «κινήσεις πανικού» νομίζοντας ότι μετά τον «βομβαρδισμό» του από τους ήχους σόναρ ίσως να ακολουθούσε καμιά... τορπίλη: «Αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήμουν καθόλου υπερήφανος για τη ναυτοσύνη τους», μου έλεγε ανώτατος επιτελής του ΓΕΕΘΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline