Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:46:31

Ο Γάλλος πρόεδρος ο πλέον καταδικαστικός για Τουρκία αλλά τελικά οι «27» στη γραμμή Μέρκελ, μόνο στα κείμενα. Προειδοποίηση Μακρόν: «Δεν θα υποχωρήσουμε στο ελάχιστο μπροστά στις προκλήσεις της» αλλά με κυρώσεις το Δεκέμβριο. Κύριο

Μια ακόμα περίοδος ανοχής-χάριτος στις αθλιότητες του Ερντογάν, παρά τις απαιτήσεις για άμεσα μέτρα των Μητσοτάκη-Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.
Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν είπε:
Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο.

Αλλά συμπέρασμά μας είναι ότι μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου (η Τουρκία) αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους και συνεπώς εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, την βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης.

Επί αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Σύνοδος Κορυφής : Αποδοκιμάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Ητουρκική προκλητικότητα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής,ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline