Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:31:46

Οριακή νίκη, παρά τις τόσες μεθοδεύσεις της Άγκυρας, για το εκλεκτό της στα κατεχόμενά. Με δυσκολίες για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία. Τυφλό όργανο του Ερντογάν και οπαδός των δυο χωριστών κρατών ο «νικητής». Κύριο

Χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κύρος και κοινωνική αποδοχή στους Τουρκοκύπριους, με φήμη αδιάλλακτου φανατικού.

Αιχμές για το αποτέλεσμα, αλλά και για τον τρόπο κάτω από τον οποίο διεξήχθησαν οι «εκλογές» στα Κατεχόμενα, με τόσες ωμές μεθοδεύσεις, πιέσεις, παρεμβάσεις , οικονομικές συναλλαγές μέχρι παράνομη προεκλογική αξιοποίηση ης Αμμοχώστου (για ην ποία καταγγέλθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον ΠΗΕ, την ΕΕ και πολλές χώρες)άφησε ο σημερινός πρόεδρος Μουσταφά Ακιντζί, στο πρώτο του μήνυμα μετά την ήττα του από τον Ερσίν Τατάρ. Μετριοπαθής ηγέτης στα κατεχόμενα αλλά χωρίς τυφλή υπακοή στα σχέδια του Ερντογάν για σκληρή γραμμή απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία με νοοτροπία αποικιοκράτη και δυνάστη του τόπου. Γεγονός που οδήγησε σε αντίδραση τον Μ, Ακιντζί.

Τώρα τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα από πλευράς συνεννόησης για τη Λευκωσία με τον νέο ηγέτη στα κατεχόμενα, αρνητή της διζωνικής ομοσπονδίας και κάθε σοβαρού διαλόγου για κάθε σχέδιο του ΟΗΕ, με υπερφίαλες απαιτήσεις στα ενεργειακά θέματα όλη της Κύπρου και των υποθαλάσσιων ερευνών, που προβληματίζουν τους Ελληνοκύπριους αλλά δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Πρόκειται για γνωστό τυφλό όργανο του Ερντογάν, με διαβρωμένο κύρος και τοπική ακόμα αποδοχή, αφού η εκλογή του υπήρξε οριακή, δεδομένου της εχθρότητας στο πρόσωπο με μεγάλη μερίδα παλαιών Τουρκοκύπριων σε αντίθεση με τους χιλιάδες εποίκους αλλά κι εδώ με εξαίρεση τους Κούρδους και αλεβίτες.

Ο Ακιντζί μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν είναι μια εκλογική διαδικασία που θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Δεν έμεινε κανείς που να μην είδε τι συνέβη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία των εκλογών.

Νέος Τουρκοκύπριος «ηγέτης» αναδείχθηκε ο Ερσίν Τατάρ έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που ξεκίνησε ως «θρίλερ» στα κατεχόμενα. Ο εκλεκτός της Τουρκίας, έκοψε το νήμα με 51,74% έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που εξασφάλισε ποσοστό 48,26%. Μια διαφορά περίπου 5.000 «ψήφων» έκρινε το τελικό αποτέλεσμα.
Οι «κάλπες» άνοιξαν από τις 8 το πρωί της Κυριακής και έκλεισαν στις 18:00.

Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία αναδείχθηκε λίγο πριν την σχεδιαζόμενη νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό και περίπου τρία έτη μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα. Τουρκοκύπριοι και ξένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύνθεση της νέας τ/κ ηγεσίας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα όλο το προηγούμενο διάστημα έριξε το βάρος της στην υποψηφιότητα Τατάρ και εξέπεμψε το μήνυμα ότι στο Κυπριακό ήρθε η στιγμή για να συζητηθούν οι περίφημες εναλλακτικές φόρμουλες. Σε αντίθεση με τον Τατάρ, ο οποίος προβάλλει το όραμα των δυο ξεχωριστών κρατών, ο Ακιντζί επιμένει στην σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

O Μουσταφά Ακιντζί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα του τελικού αποτελέσματος αναφέρθηκε σε μια «εκλογική» αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε σε έκτακτες συνθήκες. «Συγχαίρουμε τον κ. Τατάρ και όσους κατέβαλλαν προσπάθειες για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί και συμπλήρωσε πως «είναι ξεκάθαρο ποιος ήθελε αυτό το αποτέλεσμα και το τι έκανε για να το επιτύχει».
Ο ίδιος άφησε επίσης, να εννοηθεί ότι σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται η σταδιοδρομία του στην τ/κ πολιτική σκηνή, η οποία μετρά πλέον 45 χρόνια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline