Τρίτη 23 Απριλίου 2024  23:05:36

Αναγκασμένο το δικαστήριο να αγνοήσει πάλι, τις εισηγήσεις της εισαγγελέως να μη γίνει καμία φυλάκιση (εκτός Ρουπακιά), κανενός από τους 64. Κύριο

Περίεργο το εκκρεμές της εισαγγελέως. Πρώτα τους κήρυξε όλους αθώους πέρυσι τον Δεκέμβριο, μετά συμφώνησε με τη βαριά καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, πρότεινε να μη αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό σε κανένα πρωτεργάτη, μετά διόρθωσε και δήλωσε ότι εμμένει στην περσινή -αρχική της πρόταση αθώωσης και χθες προκάλεσε πανελλήνια δυσφορία και απορίες αναγνωρίζοντας πολλά ελαφρυντικά σε όλους.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Ρουπακιά, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Ο Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος, Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, και άλλοι με ακόμα σκληρότερες δηλώσεις σχολίασε την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστoλών στις ποινές των καταδικασθέντων.

«Η πρόταση της εισαγγελέως δεν μας εκπλήσσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μας εξοργίζει κιόλας, γιατί είναι συνεπής σε όλη της την στάση, πρότεινε να αθωωθούν όλοι, πρότεινε να πάρουν ελαφρυντικά όλοι, στη συνέχεια απολογήθηκε και είπε ότι επιμένει στην πρότασή της για αθώωση, σήμερα ζητά να δοθούν αναστολές σε όλους.

»Χαρακτηριστικό του πόση βαρύτητα έχει αυτό που είπε στο δικαστήριο είναι ότι οι συνήγοροι δευτερολογούν πολύ πιο αναλυτικά από ότι την προηγούμενη φορά, γιατί καταλαβαίνουν ότι η επιρροή της συγκεκριμένης εισαγγελέως στο συγκεκριμένο δικαστήριο δικαίως είναι ελάχιστη. Η έκπληξη θα είναι αν το δικαστήριο αποφασίσει σύμφωνα με όσα πρότεινε η εισαγγελέας» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.
Ερωτηθείς για την τελική απόφαση του δικαστηρίου, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πως θα είναι αύριο. «Αν απέναντί της είχε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η εισαγγελέας θα ήταν λάβρα εναντίον τους, όπως στην περίπτωση Θεοφίλου, στον οποίο πρότεινε να μπει ισόβια κι ο άνθρωπος αθωώθηκε και αποζημιώθηκε για 5 χρόνια άδικη φυλάκιση».
Θεωρώ αδιανόητο το δικαστήριο να δεχθεί την πρόταση της Εισαγγελέως, κατέληξε.

Πώς αιτιολόγησε την πρότασή της

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, αιτιολογώντας την πρότασή της, επικαλέστηκε την μόνιμη κατοικία όλων , ότι έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί , ότι εμφανίστηκαν κάποιοι πρώην βουλευτές στο δικαστήριο , ότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ότι δεν υπάρχει ένδειξη για τέλεση αδικημάτων στο μέλλον καθώς – όπως είπε – η Χρυσή Αυγή διαλύθηκε, τα γραφεία και η εφημερίδα έκλεισαν. Σημειώνει δε, ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι είναι ύποπτοι φυγής, όταν μάλιστα ο Λαγός -επίσης καταδικασθέντας ως ένας εκ των διευθυνόντων στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης- έχει γίνει κυριολεκτικά «λαγός» από τη χώρα και βρίσκεται στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο.
Ειδικότερα η κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων, ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία..... Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα.», είπε η κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε, πως «οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους ...».

Είχε εισηγηθεί την αθώωση της Χρυσής Αυγής

Αυτή ήταν η παράλογη και εξοργιστική εισήγηση της Αδαμαντίας Οικονόμου για την αναστολή των ποινών και ουσιαστικά επαναφέρει στην πράξη την αρχική εισήγηση που είχε κάνει στο δικαστήριο όταν είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων πλην του δολοφόνου του Φύσσα με το «επιχείρημα» ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγηση βέβαια που το δικαστήριο απέρριψε πανηγυρικά στις 7 Οκτωβρίου.
Το βίντεο πάντως με το Νίκο Μιχαλολιάκο να μιλάει για φυγοδικία μετά από αδίκημα χρυσαυγίτη αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του πόσο έωλη είναι νομικά μια ακόμα εισήγηση της εν λόγω εισαγγελέως σε αυτή την πολύκροτη δίκη.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή ποινών που οδηγεί εκτός φυλακής τους χρυσαυγίτες μέχρι την εκδίκαση της έφεσης δεν είναι δεσμευτική. Το δικαστήριο θα αποφασίσει ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή. Απόφαση των δικαστών θα καθορίσει ποιοι εκ των καταδικασθέντων πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές και ποιοι όχι, τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline