Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:49:33

Αλίμονο στους νέους 18-24 ετών. Πρώτοι, πλέον, σε επικινδυνότητα μόλυνσης για τον εαυτό τους, τους συγγενείς και την κοινωνία. Δεύτερη επικίνδυνη ομάδα εκείνη των 25-34 ετών. Κύριο

Οι επιπόλαιοι Νεοέλληνες των μαζικών συνάξεων (οι οποίες από αύριο θα αντιμετωπίζονται ως παράνομες) δυστυχώς εξελίχθηκαν σε επικίνδυνη ομάδα για όλες τις άλλες ηλικίες.

Η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα δεν είναι οι προσεκτικοί ηλικιωμένοι αλλά πλέον η ομάδα 18-24 ετών, τονίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κατά αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Δεύτερη σε επικινδυνότητα η κατηγορία των 25-34 χρονών και όχι καμία άλλη μεσήλικων ή ηλικιωμένων των «εβδομήντα» και « ογδόντα» ,που μεταβάλλονται πλέον σε θύματα τους.

Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ενώ ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.
Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων». Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει και που θα εφαρμοστούν άμεσα. «Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση».

«Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πια του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline