Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  18:19:31

Οι απορίες: Τι θα ισχύει για νυχτερινές μετακινήσεις και χρήση μάσκας και σε ειδικές περιστάσεις. Στο μπαλκόνι, με τον σκύλο, για την ανάγκη νοσοκομείου, για Ι.Χ. Κύριο

Πράγματι προέκυψαν αρκετά κενά και απορίες, που αρχίζουν να απαντώνται σε ενδιαφερόμενους κυρίως από την αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου, όχι από τις 12.30 τα μεσάνυχτα αλλά από τις έξι το πρωί εξειδίκευσε καταρχήν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα.
Όσον αφορά τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4», εξαιρούνται:

• Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη τους ΜΜΕ.
• Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Από οδηγούς ταξί και άλλων μέσων μεταφοράς ως υπαλλήλους περιπτέρων και φύλακες κτιρίων και καθαρίστριες..
• Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
• Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας:
• Όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
• Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους, είτε με επιβάτες συγγενικά πρόσωπα α' βαθμού
• Σημειώνεται πως στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν κάποιος μπορεί να μετακινηθεί κατ' εξαίρεση για τις ανάγκες του κατοικιδίου του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε ότι αυτό μπορεί να προγραμματιστεί πριν από την ώρα απαγόρευσης.
«Καλύτερα να πάτε πριν τις 00:30» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι δοξολογίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να προσέχουν στις μετακινήσεις τους το επόμενο πενθήμερο.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως 290 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4» και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού, ενώ σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης».
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline