Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  18:44:54

Οι ομοφυλόφιλοι στην Κυβέρνηση μειώθηκαν κατά ένα. Γιατί αποχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι περιπτώσεις των άλλων δύο, που το έχουν δηλώσει ανοικτά και ειλικρινά. Κύριο

Μίνι κρίση εκδηλώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη, που οδήγησε σε αντικατάσταση, χωρίς καμία δημοσιότητα της διαφωνίας, η οποία προέκυψε.

Οι δεδηλωμένοι, πρώτοι θαρραλέοι ομοφυλόφιλοι την Κυβέρνηση, σε επίπεδο γενικών γραμματέων μειώθηκαν κατά ένα. Η αιτία για την οποία υπέβαλε παραίτηση και αποχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι περιπτώσεις των άλλων δύο γενικών γραμματέων, που το έχουν δηλώσει ανοικτά και ειλικρινά.

Από καιρό οι διαφωνίες εξουσίας και χάραξης πολιτικής στο ΥΠΞ είχαν παρουσιασθεί και κλιμακωθεί με ον υπουργό Νίκος Δένδια να μη έχει καμία ανάμιξη στον τομέα δράσης αυτό..Διερράγησαν σταδιακά οι άλλοτε στενές σχέσεις (Καβαλιώτες και οι δύο στη καταγωγή και ισχυρού χαρακτήρα) ανάμεσα στον υφυπουργό του Κώστα Φραγκογιάννη, που θεωρείται επιτυχών στο δύσκολο έργο του για την στρατηγική και συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γρηγόρη Δημητριάδη (καμία σχέση με τον συνεπώνυμο, κρητικής καταγωγής, του Μεγάρου Μαξίμου).
Με αποτέλεσμα, ο τελευταίος να υποβάλει την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Αιτία, οι θεμελιακού τύπου διαφωνίες για την εξαγγελθείσα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσα, μεταρρύθμιση της οικονομικής διπλωματίας και τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα στην πολιτική αυτή ως επικεφαλής του διοικητικού μηχανισμού που θεωρείται ότι εμπόδιζε ο συγκεντρωτικός κ,. Φραγκογιάννης..

Στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δημητριάδη αναλαμβάνει ο κ. Ι. Σμυρλής, άλλοτε απασχολούμενος στις διεθνείς σχέσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Φραγκογιάννης γεννήθηκε το 1959 στην Καβάλα όπου και ολοκλήρωσε την βασική του εκπαίδευση. Μετά την αποφοίτηση του από το Βρετανικό Ινστιτούτο Marketing (HND), συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική αποκτώντας BS στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και MBA στο International Management & στα Συστήματα Πληροφορικής, από το University of San Francisco.

Έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους όπως η Εμπορική Τράπεζα, η Interbank, η Δέλτα, ο Όμιλος Βασιλάκη, ο Ant1, o Όμιλος Βιοχάλκο, η Vivartia και o Όμιλος Chipita του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος των Διεθνών του δραστηριοτήτων πριν από 24 χρόνια. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita συνεισφέροντας σημαντικά στην περαιτέρω διεθνή του πορεία και εξέλιξη.

Έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία αναπτυξιακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στη διαπραγμάτευση με φορείς της εκάστοτε χώρας επένδυσης. Μέσα δε από τον ρόλο του στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων έχει συνεισφέρει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα δημιουργήσει σημαντική υπεραξία σε κάθε χώρα δραστηριοποίησης. Έχει ηγηθεί συνολικά 18 επενδύσεων παραγωγικού χαρακτήρα σε 16 χώρες, 9 κοινοπρακτικών επενδύσεων, 5 εξαγορών και τέλος, της ίδρυσης πολλαπλών εταιρειών εμπορικού χαρακτήρα σε δεκάδες χώρες.

Μέσω της πολυετούς και διεθνούς δραστηριότητάς του, έχει αποκτήσει πλήρη και σύγχρονη αντίληψη όσων απαιτούνται για την αποτελεσματική προσέλκυση ξένων επενδύσεων, προώθηση των εξαγωγών και ανάπτυξη στη διεθνή οικονομία, αντιλήψεις που τον έφεραν σε σύγκρουση εξουσιών και ρόλων με τον απελθόντα γενικό γραμματέα..

Πατέλης – Μητσοτάκης: Η απάντηση στις αντιδράσεις

Υ.Γ. Η συνέντευξη προκάλεσε πλήθος σχολίων στην εφημερίδα και η Ξένια Κουναλάκη έκανε μια ανάλυση των σχολίων που υποδέχθηκε η εφημερίδα. Η κατάληξή της είναι χαρακτηριστική για την πρόθεση της εφημερίδας. "Η καταπολέμηση του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσοφοβιας δεν είναι υπόθεση μόνο της Αριστεράς. Ο αποκλεισμός, κοινωνικός και οικονομικός, γυναικών, ομοφυλοφίλων και τρανς πέρα από τις ανισότητες και τις εντάσεις που δημιουργεί (ας πούμε χονδρικά ότι αυτό ενδιαφέρει την Αριστερά), στερεί κεφάλαιο, δεξιότητες και ταλέντο από την οικονομία μιας χώρας. Γι' αυτό δυσκολεύομαι να καταλάβω πως δεν υιοθέτησαν τη συνέντευξη Πατελη ως πρώτο θετικό βήμα (για την χώρα, την κυβέρνηση, τη συντηρητική παράταξη...και την Καθημερινή) όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι".

2. Αλέξης Πατέλης: «Η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές». Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μίλησε ανοιχτά για το coming out του, σε μία συζήτηση με τον Φώτη Σεργουλόπουλο για τη νέα σειρά podcast της LiFO, «Τελικά καλά τα κατάφερες». Τον Ιούνιο, ο γνωστός οικονομολόγος έγινε ουσιαστικά ο πρώτος αξιωματούχος ελληνικής κυβέρνησης που δήλωσε δημοσίως ομοφυλόφιλος. Σε συνέντευξή του τότε στην Καθημερινή είχε πει «ο κ. Μητσοτάκης έχει γνωρίσει τον σύζυγο μου όπως κι εγώ την δική του», με την δήλωσή του να φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. «Για μένα αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω και που θα έκανα έτσι κι αλλιώς», λέει τώρα, μιλώντας στη LiFO: «Προφανώς είμαι γκέι και προφανώς είμαι σύμβουλος του πρωθυπουργού. Κάθε ομοφυλόφιλος ξέρει ότι κάποια στιγμή στην ζωή του θα πρέπει να πει στους άλλους ότι είναι ομοφυλόφιλος και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό και που τον ορίζει και που δεν τον ορίζει».

«Πιστεύω πολύ ότι οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης έχουν μία υποχρέωση ας το πούμε να βοηθήσουν και αυτούς που ίσως είναι σε πιο μειονεκτική θέση. Αλλά και φυσικά αυτός είναι ο εαυτός μου, δεν ήταν κάτι που θα το έκρυβα ποτέ. Για μένα δεν ήταν ποτέ δίλημμα να πω ότι είμαι ομοφυλόφιλος ή όχι, για τον απλό λόγο ότι είμαι. » Ο ίδιος επισημαίνει η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη με τρία τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλα στελέχη σε θέσεις κυβερνητικές. Για την επιλογή του στη θέση που βρίσκεται σήμερα, υπογραμμίζει ότι αξιολογήθηκε από τον πρωθυπουργό για την δουλειά του. «Από εκεί και πέρα δεν τον ενδιέφερε το αν είμαι ομοφυλόφιλος ή όχι. Την είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση προφανώς». Παράλληλα, προειδοποιεί τους γονείς που συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην δηλώνουν γκέι, πως μια τέτοια στάση θα τα οδηγήσει σε μία πιο δυστυχισμένη ζωή: «Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ο καθένας μας ότι είναι αυτό που είναι και μπορεί να πορευτεί έτσι.»

3. (από συνέντευξη του κ.Γιώργου Γιατρομανωλάκη) ..Όταν σας ανατέθηκε η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού γράψατε στο Facebook ότι έχετε επίγνωση των συμβολισμών του διορισμού σας. Αυτό έχει να κάνει με το ότι έχετε παραδεχτεί ανοιχτά ότι είστε gay;

Είναι σημαντικό βήμα νομίζω, κυρίως επειδή οι άνθρωποι που με επέλεξαν ούτε στιγμή δεν θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Το ότι το έχω παραδεχτεί ανοιχτά έχει σημασία όχι για μένα τον ίδιο, αλλά γιατί κανένα παιδί δεν θα πρέπει για οποιοδήποτε λόγο –είτε εξαιτίας του φύλου του, είτε εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού του, του χρώματός του ή της καταγωγής του– να αισθανθεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να κατακτήσει ό,τι ονειρεύεται. Και επειδή εμένα μου είπαν κάποτε να το πάρω απόφαση ότι η πολιτική δεν συνδυάζεται με το να είσαι ανοιχτά gay, δεν θέλω να το πουν σε κανέναν άλλον.

Όταν σας το είπαν πώς αντιδράσατε;

Με πλήγωσε και παράλληλα με πείσμωσε. Ήξερα πάντα ότι είτε θα πολιτευτώ όπως είμαι είτε όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Το να κρύβομαι δεν ήταν ποτέ επιλογή μου.

Είστε ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ+ κοινότητας;

Ποτέ δεν είπα ότι υπήρξα ακτιβιστής. Το ότι βγήκα ανοιχτά και είπα ποιος είμαι ή το ότι αρθρογράφησα ή στήριξα κάποια πράγματα δεν είναι ακτιβισμός. Έκανα απλώς ό, τι αισθανόμουν και μου έλεγε η συνείδησή μου, με το δικό μου τρόπο και προφανώς συνεχίζω.

Το ίδιο περίπου έχετε πει και για την πολιτική. «Δεν ήρθα για να κάνω καριέρα στην πολιτική. Ήρθα για να το κάνω αλλιώς. Αν δεν γίνεται, δεν πειράζει».
Είμαι συνειδητοποιημένος σε αυτό που ήρθα να κάνω σ' αυτή τη θέση και νομίζω πως κι εκείνοι που με επέλεξαν δεν θέλουν να κάνω μία από τα ίδια. Η επαγγελματική μου πορεία έχει δείξει ότι είμαι καλύτερος στο να αλλάζω τα δεδομένα από το να διατηρώ το status quo. Τώρα, αν με ρωτήσετε ποιο βήμα θα κάνω στην πολιτική μετά από αυτό, ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή με νοιάζει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Νιώθω ότι η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη.

Λίγα πράγματα για να σας μάθουμε καλύτερα: Έχετε τη φήμη του ανθρώπου που δεν συγκρούεται εύκολα ακόμα κι αν αδικηθεί, δεν κλείνει πόρτες και επιλέγει χαμηλούς τόνους. Ισχύει;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline