Τρίτη 23 Απριλίου 2024  15:17:09

Δεν αλλάζει η απόφαση απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου και ομάδων «πάνω από 4» μετά τις γνωμοδοτήσεις Ν. Αλιβιζάτου και Αντ. Μανιτάκη. Κύριο

Με ποιά επιχειρήματα απόλυτης συνταγματικότητας και νομιμότητας αντικρούουν τις απόψεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και των τριών κομμάτων της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ 25).

Κατηγορηματικοί οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας για την νομιμότητα της απαγόρευση της πορείας και των σχετικών συγκεντρώσεων «πάνω από τέσσερις» την ημέρα του Πολυτεχνείου αύριο. Μέρα εντάσεων και πιθανών συγκρούσεων διαφόρων αριστερών ομάδων και οπαδών του ΚΚΕ με τα ΜΑΤ.
Καθηγητής Αντ.Μανιτάκης στον ΣΚΑΪ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τι διαφωνίες που προέκυψαν από δικαστικούς-εισαγγελείς και κόμματα.: «Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων όταν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία».

Υπενθυμίζεται πως πρώτη απάντηση ήρθε από τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος εξέφρασε την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική.

Ενισχυτική της Κυβέρνησης και της πρωτοβουλίας της ΕΛΑΣ ήταν η απάντηση κορυφαίων πανεπιστημιακών στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που νωρίτερα σε ανακοίνωση της, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων σε όλη την Ελλάδα σε ανοικτούς χώρους.

Συγκεκριμένα, ο κορυφαίος Συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;

-Υπενθυμίζεται πως πρώτη απάντηση ήρθε από τον επίσης κορυφαίο συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο ο οποίος σε παρέμβαση του στην Καθημερινή εξέφρασε την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline