Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  18:34:15

«Η φίλη μου η Κάμαλα Χάρις, η νέα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Την σκιαγραφεί η Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και σήμερα αναπληρώτρια κυβερνήτης στην Καλιφόρνια. Κύριο

«Ενας κοινός φίλος μάς γνώρισε και τον θυμάμαι να λέει: "Εσείς οι δύο κυρίες έχετε πολλά κοινά. Πρέπει να γνωριστείτε". Από τότε, συναντιόμαστε τακτικά για να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να υποστηρίζουμε η μία την άλλη», λέει η Ελένη Κουναλάκη για την Κάμαλα.

Δεν έχει σημασία αν ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραδεχθεί την ήττα του ή όχι. Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις έχουν νικήσει, τον Ιανουάριο θα αναλάβουν την εξουσία και θα επαναφέρουν την Αμερική στον παραδοσιακό ηγετικό της ρόλο στον κόσμο, τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η αναπληρώτρια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, της μεγαλύτερης πολιτείας της Αμερικής, Ελένη Κουναλάκη.

Πέρα από την παρουσία της στο δεύτερο σημαντικότερο αξίωμα της Καλιφόρνιας, η οποία από μόνη της είναι η πέμπτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, η κ. Κουναλάκη –κόρη του ζάπλουτου Άγγελου Τσακόπουλου, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ομογένειας, με μεγάλη διαχρονική επιρροή στις ΗΠΑ– είναι η Ελληνοαμερικανίδα που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέλος της κοινότητας τη νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Διατηρεί μαζί της , εδώ και αρκετά χρόνια, προσωπική φιλία, ενώ έχουν υποστηρίξει η μία την άλλη στις πολιτικές τους υποψηφιότητες.

Η κ. Κουναλάκη, που διετέλεσε και πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία την τριετία 2010-2013, περιγράφει την νυν γερουσιαστή της Καλιφόρνιας και επόμενη αντιπρόεδρο ως ευγενική, φιλική και μια πολιτικό που έχει ως προτεραιότητά της τη στήριξη των λιγότερο ευνοημένων στη ζωή, τη διασφάλιση του κράτους δικαίου και την ευκολότερη για όλους πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη.

– Ποιο είναι το κύριο μήνυμα των εκλογών;
– Είναι μια ιστορική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με πολύ μεγάλη διαφορά στη λαϊκή ψήφο, και μια σημαντική απόσταση σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις εξελέγησαν επόμενος πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Αμερικής. Πάνω από όλα, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι χαοτικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές του, όπως και η απαράδεκτη ρητορική του, απορρίφθηκαν από τον αμερικανικό λαό και θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

– Τι σημαίνει η εκλογή μιας γυναίκας, Αφροαμερικανίδας, αλλά και με ασιατική καταγωγή, για τις ΗΠΑ και όχι μόνον;
– Σίγουρα, η εκλογή της Κάμαλα ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στην ιστορία της χώρας μας είναι λόγος για όλους μας να είμαστε χαρούμενοι. Οτι είναι αφροαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής, και κόρη μεταναστών, είναι επίσης ένας ακόμη λόγος για να είμαστε ενθουσιασμένοι. Η ιστορία της είναι η ιστορία της μεγάλης χώρας μας.

– Πώς γνωριστήκατε με την Κάμαλα Χάρις;
– Συνάντησα την Κάμαλα για πρώτη φορά όταν ήταν εισαγγελέας της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, όπου ζούμε εγώ και ο σύζυγός μου. Ενας κοινός φίλος μάς γνώρισε και τον θυμάμαι να λέει: «Εσείς οι δύο κυρίες έχετε πολλά κοινά. Πρέπει να γνωριστείτε». Από τότε, συναντιόμαστε τακτικά για να μοιραζόμαστε εμπειρίες και να υποστηρίζουμε η μία την άλλη. Οταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για αναπληρώτρια κυβερνήτης, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μίλησα. Η υποστήριξη που προσέφερε στην εκστρατεία μου από πολύ νωρίς ήταν καθοριστική. Ηταν πρόθυμη να βάλει το όνομά της δίπλα στο δικό μου και όλο το δίκτυο των ανθρώπων της στο πλευρό μου, και αυτό παρόλο που ποτέ μέχρι τότε δεν είχα θέσει υποψηφιότητα για κάποιο πολιτικό αξίωμα. Με τη βοήθειά της, έγινα η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αναπληρώτρια κυβερνήτης στην ιστορία της πολιτείας μας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής αντιπροέδρου ήμουν υπερήφανη για το γεγονός ότι κινητοποίησα πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους εδώ στην πολιτεία μας υπέρ της και έτσι συμβάλαμε στην επιλογή της. Λέει πολλά για τα ηγετικά χαρακτηριστικά του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν η απόφασή του να επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρό του μια ισχυρή γυναίκα με αυτοπεποίθηση.

– Πώς είναι ως άνθρωπος στην προσωπική της ζωή;
– Η Κάμαλα είναι πολύ διασκεδαστική. Είναι εξαιρετικά ευγενική και φιλική. έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Αγωνίζεται για την προστασία των καταναλωτών, για τους λιγότερο τυχερούς της ζωής. Φέρνει μια αίσθηση χαράς και ενθουσιασμού στη δουλειά της και εμπνέει όλους όσοι βρίσκονται γύρω της. Για αυτό έχει αποκτήσει τόσο αφοσιωμένους φίλους και υποστηρικτές.

– Και ως πολιτικός;
– Ως πρώην γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (σ.σ.: υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας), η Κάμαλα είχε ταχθεί στο να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη και τη διασφάλιση του κράτους δικαίου. Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει στη χώρα μας κοινωνική αδικία η οποία έχει αποκτήσει τρόπον τινά θεσμικά χαρακτηριστικά. Εργάστηκε σκληρά για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου, ενώ πρωτοστάτησε επίσης σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στη διόρθωση του συστήματος, όπως ήταν αναγκαίο να γίνει. Η αμερικανική δημοκρατία παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη, και η προσφορά της σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντική, και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί. Οι προσπάθειές της για τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών, αλλά και όλων των κοινωνικών ομάδων που είτε έχουν περιθωριοποιηθεί είτε υποεκπροσωπούνται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, είναι συνεχείς. Αποτελούν προτεραιότητα για αυτήν. Όπως και η καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση. Και, φυσικά, η ενίσχυση της αίσθησης οικονομικής ασφάλειας. Όλα αυτά ήταν και θα είναι όταν αναλάβει αντιπρόεδρος προτεραιότητές της.

– Έχει επαφές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα;
– Η γερουσιαστής και νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος είναι καλή φίλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της Καλιφόρνιας. Είχε αρκετούς Ελληνοαμερικανούς στο επιτελείο της. Όλα αυτά τα χρόνια έχει φάει μαζί μας πολλά αρνίσια παϊδάκια! Αφότου εξελέγη στη Γερουσία, είχα την τιμή να τη φέρω σε επαφή με μέλη της κοινότητάς μας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, και έκανε πολλούς φίλους και κέρδισε τον σεβασμό των ηγετικών στελεχών της ομογένειας.

– Ποια είναι η προσέγγισή της σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως και με την Ελλάδα και την Κύπρο;
– Είμαι βεβαία ότι η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Χάρις θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του νεοεκλεγέντος προέδρου Μπάιντεν και της κυβέρνησής του, καθώς θα χαράσσουν και θα εφαρμόζουν την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή στην οποία βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος. Στη Γερουσία διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών. Είναι έτοιμη για τις μελλοντικές προκλήσεις, για όλα τα ζητήματα που θα έχει μπροστά της η κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις, καθώς θα εργάζεται για την ανοικοδόμηση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στον κόσμο, μετά τον Τραμπ.

– Πόσο βοηθάει ότι έξι Ελληνοαμερικανοί –Σαρμπάνης, Κριστ, Τάιτους, Πάππας, Μπιλιράκης, Μαλλιωτάκη– εξελέγησαν βουλευτές;
– Η ελληνοαμερικανική κοινότητα εκπροσωπείται καλά και στα δύο κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η δουλειά που κάνουν από κοινού είναι απίστευτα σημαντική. Από τις παρεμβάσεις τους κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μέχρι την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αριθμητική αύξηση της εκπροσώπησης της κοινότητάς μας στη Βουλή είναι κάτι που πρέπει να εμπνέει κάθε Ελληνοαμερικανό, ειδικότερα την επόμενη γενιά ηγετών.

Ο Τραμπ
– Θα παραδεχθεί ποτέ ο Τραμπ την ήττα του; Ανησυχείτε ότι η μετάβαση στον νέο πρόεδρο μπορεί να μην είναι ομαλή;
– Δεν έχει σημασία τι θα παραδεχθεί ο Τραμπ. Έχει ήδη αποδείξει ότι οδηγείται περισσότερο από το εγώ του, παρά από την αλήθεια, και αποτελεί μέρος του λόγου για τον οποίο καταψηφίστηκε. Οι εκλογές θα επικυρωθούν από τις πολιτείες και οι Μπάιντεν-Χάρις θα ορκιστούν τον επόμενο Ιανουάριο. Θα είναι μια όμορφη μέρα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

– Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα στα δικαστήρια;
– Όχι.

– Αν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τη Γερουσία, όπως φαίνεται πιθανό, πόσο χρήσιμη θα είναι η εμπειρία του Μπάιντεν και της Χάρις ως μελών του σώματος;
– Ελπίζω ότι ως πρώην γερουσιαστές, θα μπορέσουν πράγματι να εργαστούν και με τα δύο κόμματα για να προωθήσουν μέτρα που θα συμβάλουν στην ευημερία του αμερικανικού λαού.

– Ποιος θα πάρει την έδρα της Χάρις στη Γερουσία;
– Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσαμ, θα κάνει αυτήν την επιλογή. Όποιος κι αν είναι, θα πρέπει να μπορεί να κερδίσει στις αμέσως επόμενες ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν σε μόλις δύο χρόνια, γιατί τότε θα έληγε η εξαετής θητεία της Χάρις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλεγεί ένα άτομο που να έχει ήδη ευρεία υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της πολιτείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline