Σάββατο 20 Απριλίου 2024  18:17:49

Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα Μαξίμου: Παράταση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου και μετά τις Γιορτές, με ορίζοντα πλήρους απελευθέρωσης Μάρτιο- Απρίλιο. Το σπάσιμο στα τρία του Δεκεμβρίου. Κύριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις Γιορτές και οι οριακές, προσεκτικές επιλογές. Οι εμβολιασμοί και ο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στα θέματα αντιμετώπισης της επιδημίας.

Η στρατηγική υπάρχει και καλύπτει το επόμενο εξάμηνο .Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το lockdown και όλα δείχνουν πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και ο αριθμός μεταδοτικότητας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.

Μάλιστα, ο κορωνοϊός αντιστέκεται σθεναρά στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος και κυρίως στην Θεσσαλονίκη με την εικόνα να παραμένει δραματική και στα νοσοκομεία να επικρατεί πολεμικό σκηνικό.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν λοιπόν, το lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα πάρει παράταση, για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ του MEGA από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι εφικτό να ανοίξει η χώρα, συνεπώς το lockdown θα συνεχιστεί είτε μέχρι τις 7 είτε μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνεται συνεχής μελέτη των στοιχείων ενώ εκτιμάται ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να καταγράφεται πρώτα η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αμέσως μετά η μείωση τους.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Στόχος του Μαξίμου, όταν το επιτρέψει η πανδημία, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.

Από εδώ και πέρα, στόχος είναι να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με προσοχή, ενώ είναι βέβαιο πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, επίσης, πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός. Παράλληλα, τόνισε πως, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Ερωτηθείς για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως στον σχεδιασμό είναι να ανοίξουν, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις: πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές

Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές όπου αναμένεται σταδιακή άρση του lockdown από αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο υπάρχουν κόκκινες γραμμές που κανείς δε θα περάσει όσο υπάρχει κορωνοϊός όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Κόκκινο στις μετακινήσεις

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ:

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα έχουμε σταδιακά επανέλθει σε κάποια κανονικότητα, αλλά δύο περιορισμοί θα παραμείνουν.

Ο πρώτος αφορά στις μετακινήσεις και ο δεύτερος στα νυχτερινά κέντρα.

Οι μετακινήσεις θα απαγορεύονται από 11 μ.μ. - 5 π.μ. για όλους, και στις γιορτές.

Πολλοί ζητούν πάντως η απαγόρευση να ισχύει ανάμεσα στις 12τα μεσάνυχτα και στις 5 τα ξημερώματα αλλά οι ειδικοί επιμένουν μέχρι στιγμής στο 11 μ.μ. – 5 π.μ. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να υπάρξουν συγκεντρώσεις στις πλατείες αλλά ούτε και εορταστικές συνάξεις σε σπίτια μέσα στις γιορτές.

Χωρίς κέντρα διασκέδασης

Ο δεύτερος περιορισμός αφορά στα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης.

Δεν πρόκειται κανένα κατάστημα εστίασης με ζωντανή μουσική ή όρθιους να λειτουργήσει, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου όλα θα είναι κλειστά.

Ρεβεγιόν αυστηρά οικογενειακά

Για το ρεβεγιόν το σχέδιο της κυβέρνησης λέει «ο καθένας σπίτι του» και κάθε οικογένεια που μένει στο ίδιο σπίτι ξεχωριστά, χωρίς συγκεντρώσεις με άλλους συγγενείς και φίλους, Άλλωστε γι' αυτόν τον λόγο θα απαγορεύεται και η μετακίνηση μετά τις 11 το βράδυ.

Πέτσας στο MEGA: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα

Για... παράταση του lockdown, μίλησε έμμεσα εχθές στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή».

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους της χώρας μας, το lockdown για την ώρα -μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός- είναι το μόνο μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας.

Στο προσκήνιο και πάλι το lockdown «ακορντεόν»

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στη λύση του lockdown «ακορντεόν», με το οποίο -εφόσον εφαρμοστεί- θα μάθουμε να ζούμε έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πιθανότατα, λένε οι ειδικοί, να χρειαστεί καραντίνα και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο.

Από τις αρχές Απριλίου το lockdown φαίνεται ότι τελειώνει οριστικά.

Η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδιά» για να ανοίξει η πόρτα και να μην κλείσει ποτέ ξανά με καμία καραντίνα.

Στόχος είναι το Πάσχα του 2021 να έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, ίσως και το 50% και να έχουμε αρχίσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline