Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλοι ζητούν να ανοίξουν ελεύθερα από την 1η Δεκεμβρίου και πιέζουν... Από παπάδες για εκκλησίες, εστιατόρια, θέατρα, σινεμά και μπαρ, μέχρι όλο το λιανεμπόριο (ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ, ηλεκτρονικά), βιβλία, παιχνιδάδικα, κομμωτήρια κ.α. Κύριο

Σκέψεις να ανοίξει η εστίαση (κατά ένα μέρος της και με αρκετούς περιορισμούς) αλλά όχι οι χώροι γυμναστικής, τα τριήμερα των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους -Θα προηγηθούν οπωσδήποτε δημοτικά σχολεία και λιανεμπόριο.

Δεν τελειώνουν τις 30 Νοεμβρίου όλες οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί. Αντίθετα θα συνεχισθούν όλο το Δεκέμβριο , όπως έχει αποφασισθεί και θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη άλλωστε σκέψεις για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά και πλέον η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης. Παρά το γεγονός ότι οι πάντες πιέζουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν ελεύθερα με υπόσχεση ότι θα τηρήσουν τους «αναγκαίους περιορισμούς», χωρίς όμως να πείθουν τους αρμόδιους τη ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας, όπως έχει συμβεί με τους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, των μπαρ κλπ

Από μητροπολίτες και παπάδες για εκκλησίες, εστιατόρια, θέατρα, σινεμά και μπαρ, μέχρι όλο το λιανεμπόριο (ρούχων, υποδημάτων, αξεσουάρ, ηλεκτρονικά) , βιβλία, παιχνιδάδικα, κομμωτήρια κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ 19 με 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές Χριστουγέννων.

Τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας δέχεται ισχυρότατη πίεση και γι' αυτό από την κυβέρνηση έχει πέσει όλο το βάρος εκεί, με τις συζητήσεις και τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων να έχουν μετατεθεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτιμήσεις που έχουν στην κυβέρνηση, από την επιτροπή των ειδικών, για πιθανή επιπέδωση της καμπύλης στα κρούσματα θα οδηγήσει σε πρόταση και σταδιακή άρση των μέτρων. Ωστόσο σημειώνεται πως για να ξεκινήσει η συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, θα πρέπει να τηρηθούν αυτές τις ημέρες με αυστηρότατη ευλάβεια τα μέτρα. Μόνο έτσι θα περιοριστούν τα κρούσματα και το σύστημα υγείας θα μπορέσει να «ανασάνει».

Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων

Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λειτουργήσει σωστά, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και τότε θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι σε τρεις φάσεις. Βάσει του σχεδιασμού, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων (για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα για τα γυμνάσια και τα λύκεια), στη συνέχεια θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και αμέσως μετά η εστίαση.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, είχε πει πως «ο σχεδιασμός αναμένεται να μοιάζει με το άνοιγμα του Μαΐου, δηλαδή σε τρεις φάσεις. Πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση».

Άνοιγμα εστιατορίων και καφέ παραμονές Χριστουγέννων

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου -και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται και το σύστημα υγείας λειτουργεί χωρίς πίεση- η εστίαση αναμένεται να λάβει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει και πάλι να λειτουργεί ενόψει τον εορτών των Χριστουγέννων.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως θα ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους. Δηλαδή εστιατόρια και καφέ, και όχι μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

 

Πολυμέσα