Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  11:14:42

Μπροστά στις κυρώσεις του Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν ξεχνάει όσα εξέμεσε, δηλώνει .... Ευρωπαίος και διαβεβαιώνει ότι «Οι Τούρκοι βλέπουμε τον εαυτό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης». Κύριο

Χαλί φιλίας, ξεχνώντας όσα είχε απαξιωτικά καταγγείλει κατά καιρούς για ηγέτες και χώρες της Ευρώπης, φανατικός ισλαμιστής, προσεγγίζει την Ευρώπη για μία ακόμα φορά, Ταγίπ Ερντογάν, μετά από συνεχείς προκλήσεις κατά πολλών χωρών (Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Συρίας, Εμιράτων, Σαουδική Αραβία) στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο...

-Μεταστροφή γιατί πλέον κατάλαβε πως το κλίμα στις Βρυξέλλες μυρίζει οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ακολουθώντας τη γνωστή παρελκυστική του πολιτική, και τη αναδίπλωση διατυμπάνισε ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά με το μισό Αιγαίο κόκκινο

Χωρίς πλέον να υποχωρεί ούτε μισό βήμα από την στρατηγική των κλιμακούμενων προκλήσεων, η Τουρκία επιδιώκει να εμφανίζεται απέναντι στους ευρωπαίους συνομιλητές της ως η υπερδύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διατρανώνοντας το κατ'αυτήν ειδικό γεωπολιτικό της βάρος που ενδυναμώνεται σύμφωνα με το νεοοθωμανικό της δόγμα από την οικειοποίηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Έτσι τις τελευταίες ώρες και ενώ τα μηνύματα από την Ευρώπη και δη από τη Γαλλία που φθάνουν στην Άγκυρα προειδοποιούν για το τι της επιφυλάσσει η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής εφόσον δεν αλλάξει ριζικά στάση, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα στρατιωτικά μέτωπα που έχει εμπλακεί, το σύστημα Ερντογάν εκδίδει συνεχείς Navtex για το Oruc Reis, γκριζάρει το καθεστώς ελληνικών νησιών και διατείνεται πως είναι έτοιμος να στείλει γεωτρύπανο στην ελληνική επικράτεια.

Το θράσος δε που επιδεικνύει είναι τέτοιο που εκδίδει φιρμάνια διακηρύσσοντας ότι ο όρος ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι επινόημα και πως σε κάθε περίπτωση δεν σχετίζεται με τον θαλάσσιο χώρο που κινείται το Oruv Reis. Το βράδυ του Σαββάτου μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα με την εν λόγω ανακοίνωση(που καταρρίπτει την τουρκική Navtex) επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς και τις αντιρρήσεις περί της σεισμικής ερευνητικής δραστηριότητας του Oruc Reis «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

«Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί από το υπουργείο μας από τον περασμένο Ιούλιο. H Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Στο Αιγαίο όμως...
Γεγονός είναι πως απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για να δράσουν απέναντι σε οποιαδήποτε ακραίο σενάριο προχωρήσει η Τουρκία, όπως η αποστολή γεωτρύπανου.

Την ίδια όμως ώρα, η ελληνική διπλωματία ενισχύει τα κανάλια επικοινωνίας με το περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν. Σε αυτό το πλαίσιο Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών αναζητούν και ένα προβάδισμα απέναντι στην Άγκυρα σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά και ουσίας, με τις ενδείξεις, δεδομένων των προεκλογικών δηλώσεων Μπάιντεν να χαρακτηρίζονται θετικές.

Δημοσιογραφικές πηγές στην Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι ένα από τα στοιχήματα για την Αθήνα και τη Λευκωσία είναι ο Τζο Μπάιντεν ως νέος ένοικος του Λευκού Οίκου να συνομιλήσει πρώτα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι για το οποίο ήδη γίνονται προσπάθειες, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και μία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον στην αρχή της θητείας του νέου προέδρου.
Πάντως, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».
«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline