Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  03:56:47

Οργή γιατρών για τους «μόνο 8 εθελοντές γιατρούς» κατά των Γεραπετρίτη και Πέτσα -. Δηλώνουν ότι ήδη 170 στη Θεσσαλονίκη, 20 σε Αττική και 25 σε Λάρισα Κύριο

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι καταρχήν 175 ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συνδράμουν στην καταπολέμηση της επιδημίας και όχι μόνο οκτώ, όπως δήλωσε ανακριβώς.

Για να αυξηθούν χθες, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του στους 215 συνολικά για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, 20 της Αττικής και 20 της Λάρισας. Ωστόσο γραφειοκρατικοί λόγοι εμποδίζουν την πρόσληψη τους.
Έντονες, παράλληλα ήταν και οι αντιδράσεις στον ιατρικό χώρο μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της μονάδας Covid-19 στον Ευαγγελισμό, κ. Γιάννης Καλομενίδης, μιλώντας στο ράδιο 98.4, χαρακτήρισε "προσβλητική" τη δήλωση Γεραπετρίτη.

"Ο κόσμος να καταλάβει πως όσοι βγαίνουν από τις ΜΕΘ ζωντανοί, με κάθε άλλο τρόπο θα είχαν πεθάνει". "Η δήλωση Γεραπετρίτη είναι προσβλητική για όσους δουλεύουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μιλάμε για ανθρώπους που διαρκώς δουλεύουν προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους αδιάκοπα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τα πάντα για να δώσουν καλές εκβάσεις στις ΜΕΘ. Η δική μας μονάδα στον Ευαγγελισμό είχε 32% θνητότητα, πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ΜΕΘ είναι το τελικό όπλο, η μάχη η μεγάλη είναι στις κλινικές covid και στην κοινότητα".

Τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση

Όπως είπε, "καλό είναι η Επιτροπή των Επιστημόνων να μην αποδεχθεί την λογική του "ακορντεόν" στα lockdown, δεν μπορεί ούτε το σύστημα υγείας να συνεχίσει έτσι, ούτε η κοινωνία. Έστω και τώρα χρειάζεται στρατηγική και γρήγορη ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. , τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση και μείωση της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων".

Δεν υπάρχει πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων

"Είναι χαρακτηριστικό", είπε ο κ. Καλομενίδης, "πως η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων, υπάρχει άγνοια δηλαδή, πλην ελαχίστων στην Επιτροπή, για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια, που με κλασικές επιστημονικές μεθόδους να έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, ακόμη και όσοι δημοσιολογούν για το πότε η άρση ή ένα νέο lockdown, το πράττουν στη κυριολεξία στον αέρα για λίγα λεπτά δημοσιότητας".

Ο Ι. Καλομενίδης, αποκάλεσε "αχαρακτήριστη" την αιτιολογία ιδιωτών κλινικαρχών για την απροθυμία τους να μπουν στη μάχη με τον Covid-19.
Το ότι δεν έχουν μετά από τόσους μήνες εικόνα και εκπαίδευση για την διαχείριση της υπόθεσης στις κλινικές τους, είναι, είπε, "σαν να λένε στη κοινωνία ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτό που έχει προκαλέσει σοκ σε χιλιάδες πολίτες. Πρέπει να μπουν σήμερα στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές κι όχι με συνεργασία αλλά με απόλυτο δημόσιο έλεγχο, ενώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει, όταν μιλάμε για πόλεμο με τον ιό και τη νόσο του να υπάρξει πανστρατιά, στη κυριολεξία επιστράτευση".

Ο κ. Καλομενίδης μίλησε ακόμη για το ποια είναι η εικόνα στις κλινικές Covid-19 μετά από 9 μήνες εμπειρίας, την εξέλιξη των φαρμακευτικών αγωγών σε αυτές, αλλά και τι πρέπει να ξέρει ένας ασθενής με ήπια και μεσαία συμπτώματα της νόσου που μένει στο σπίτι του σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι "είναι θετικό μεν ότι άνοιξε ο δρόμος για εμβόλια, αλλά όπως εκτίμησε η καθοριστική τους συμβολή θα φανεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά."

Αντιδράσεις και για Πέτσα

Οργισμένος είναι άλλωστε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα η οποία αναφέρει ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να ριχτούν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίτσας Νικόλαος, μιλώντας στο GRTimes.gr, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι 175 ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο κ. Νίτσας αναφέρει ότι τον καλύπτουν απόλυτα οι δηλώσεις του κ. Εξαδάκτυλου. Τονίζει, όπως είχε αναφέρει και ο κ. Εξαδάκτυλος, ότι 175 εν ενεργεία γιατροί, οι οποίοι είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, είτε διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία στη συνέχεια απεστάλη στις Περιφέρειες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline