Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:29:03

Στο προσκήνιο ερωτηματικά από το ΒΗΜΑ για την αληθινή καταγραφή των κρουσμάτων και κρίση στις σχέσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά και Αρκουμανέα- Κικίλια. Πέτσας: Αποκυήματα φαντασίας η διπλή καταγραφή. Κύριο

Οργισμένη διάψευση Χαρδαλιά, σιωπή Τσιόδρα.ΒΗΜΑ σε νέα σχόλια : "Στη φάση που βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας οι διαψεύσεις περί διαγραμμάτων δεν αρκούν.

Ο ΕΟΔΥ να απαντήσει αν έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη συλλογή των στοιχείων για τα κρούσματα."

TO ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

-«...H Kυβέρνηση δεν θα βιαστεί αυτή τη φορά να άρει το lockdown. Παρότι τα στοιχεία δείχνουν τάση μείωσης των κρουσμάτων, η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται και ο αριθμός των θανάτων παραμένει απογοητευτικός.
Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 7 Δεκεμβρίου και θα βασίζονται αυστηρά στα υγειονομικά δεδομένα. Πάντως, δεν θα υπάρξουν μεγάλες ελευθερίες. Η μετακίνηση από νομό σε νομό είναι μάλλον απίθανο να επιτραπεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα καταστήματα θα ανοίξουν με περιορισμούς, η εστίαση εξετάζεται, αλλά η διασκέδαση, προς το παρόν τουλάχιστον, όχι.

Βαθιά δυσαρμονία

Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρεί με πολύ προσεκτικά βήματα και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της βαθιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη. Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;

Το Μητρώο Ασθενών

Η κύρια εστία της τριβής είναι το Μητρώο Ασθενών COVID, που αποτελεί την αποκλειστική πηγή συλλογής στοιχείων για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την εξέλιξή τους. Την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όταν είχε προχωρήσει η πρώτη μορφή του Μητρώου Ασθενών, όλοι οι αρμόδιοι πίστευαν ότι είχε δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο, έστω και αν τότε έπρεπε να καταχωριστούν περίπου 1.500 καταγραφές εκ των υστέρων. Έκτατε, και ενώ το δεύτερο κύμα είναι πιο οδυνηρό από το πρώτο, εμφανίζεται η εξής κατάσταση: όταν καταγράφεται κρούσμα σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο ή στον «Ευαγγελισμό», τότε δηλώνεται απευθείας στο Μητρώο Ασθενών. Αν όμως γίνει εντοπισμός σε μια γειτονιά ή από κάποια Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ), τότε δηλώνεται πρώτα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως τα καταχωρίζει με άλλη λογική και – κυρίως – άλλο ρυθμό, επειδή φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα δικό του καινούργιο, αυτόνομο σύστημα Μητρώου Ασθενών............»

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, τονίζουν πηγές του ΕΟΔΥ απαντώντας σε δημοσιεύματα - «Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις» υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δημοσιεύματα σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων για τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Ο κ. Πέτσας, με δήλωσή του, χαρακτηρίζει τονίζει ότι η αμφισβήτηση των στοιχείων βλάπτει την κοινή προσπάθεια, τονίζει ότι «μόνο στη φαντασία κάποιων» υπάρχουν τα περί διπλού τρόπου καταγραφής και επισημαίνει οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ.

«H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων.

»Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας» αναφέρει ο κ. Πέτσας.

Χαρδαλιάς: Ούτε δυσαρέσκειες, ούτε προβλήματα

«Παντελώς άδικα και αβάσιμα» χαρακτήρισε από την πλευρά του τα δημοσιεύματα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στο στόχο και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοι του είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης» επισημαίνει, μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Όλη η ανάρτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής:

«Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ μαζί στην μάχη κατά της πανδημίας! (Η απάντησή μου στα περί ΕΟΔΥ σημερινά δημοσιεύματα...)

Από την αρχή αυτής της πανδημίας άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές βρεθήκαμε μαζί, δίπλα δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline