Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:53:12

Ανασφαλής, κατά πάντα, η Φώφη Γεννηματά καρατομεί τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον πιο χαρισματικό και αξιόπιστο βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Αιτία η δυναμική που αναπτύσσεται υπέρ της νέας αρχηγίας στο συνέδριο του Νοεμβρίου. Κύριο

Οι διαφορές από τη Χαρ. Τρικούπη για... φραξιονισμό και «υποκειμενικές θέσεις» του Α. Λοβέρδου και η αντικατάσταση «ανανέωσης» από τον παλαίμαχο Κ. Σκανδαλίδη.

Για αναδιανομή ρόλων και ανάδειξη στελεχών κάνει λόγο η Χ.Τρικούπη, όμως η αρχηγική ανασφάλεια και η απήχηση που έχει η «προεκλογική εκστρατεία» του Α.Λοβέρδου για την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ είναι βαθύτερη η αιτία.

Η Φώφη Γεννηματά με μια αιφνιδιαστική κίνηση καθαίρεσε τον καθηγητή Ανδρέα Λοβέρδο από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ.

Η απόφαση αυτή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ συνδέεται με τις φήμες ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στο προσεχές συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζεται από αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, αναμένεται να επιταχύνει τις διεργασίες μιας σύγκρουσης για την ηγεσία του κόμματος.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου αποτυπώνει ή όχι την πρόθεση της Φώφης Γεννηματά για προσέγγιση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένας εκ των στελεχών του ΚΙΝΑΛ που είναι αντίθετα σε οποιαδήποτε σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν δίνουν καμία πολιτική προέκταση στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά και υποστηρίζουν ότι δεδομένου του γεγονότος πως μπαίνουμε σε μια κρίσιμη περίοδο, η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των στελεχών του κόμματος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida, προηγήθηκε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Ανδρέα Λοβέρδο σήμερα το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου του ανακοίνωσε την απόφασή της και την πρόθεσή της να παραμείνει ο βουλευτής τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ και να αποχωρήσει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχθηκε να παραμείνει τομεάρχης.

Ρόλο στην απόφαση Γεννηματά έπαιξαν προφανώς τα απόνερα από το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις από τη γραμμή του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ είχε υποστηρίξει πως δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του κ. Λοβέρδου. Μάλιστα, ερωτηθείσα τι έχει να πει για τον πρώην υπουργό που ήθελε να... δείρει τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε δηλώσει πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει.
«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας, και ο συγκεκριμένος, αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά», είχε αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Λοβέρδος: Η αντικατάστασή μου ήταν επιλογή και απόφαση της Φώφης Γεννηματά

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ ότι απομακρύνεται από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Η αντικατάστασή μου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

Πολιτικοί «αντίδικοι» στο ίδιο κόμμα είναι πλέον η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να αντικαταστήσει τον πρώην υπουργό από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, επισημοποιεί το ότι εκφράζουν πλέον διαφορετικές τάσεις. Αιτία είναι η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την θέση του προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου και οι πολιτικές-οργανωτικές κινήσεις του προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ηγεσία του κόμματος εκτίμησε πως ο Ανδρέας Λοβέρδος εδώ και αρκετό καιρό δεν συμπεριφέρεται ως στέλεχος του κόμματος, αλλά ως υποψήφιος πρόεδρος. Με ότι αυτό σημαίνει σε πολιτικό αλλά και σε οργανωτικό επίπεδο. Πολιτικά ο πρώην υπουργός είναι σαφές από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι εκφράζει το δικό του ισχυρό πολιτικό στίγμα. Με αιχμή μάλιστα τις αντιλήψεις του περί συμμαχιών. Αν και αποδέχεται σε επίπεδο διακηρύξεων την ανάγκη για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι πρώτιστο ζήτημα είναι η σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ο «αποκλεισμός του» από την έννοια των «προοδευτικών δυνάμεων». Θέση που μεταφράζεται από πολλούς στο ΚΙΝ.ΑΛ ως λογική του μονόδρομου της σύμπλευσης με την Νέα Δημοκρατία.

Σε οργανωτικό επίπεδο, ο Ανδρέα Λοβέρδος φέρεται να κινείται πλέον αποκλειστικά ως υποψήφιος αρχηγός. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συνεχείς επικοινωνίες με στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Μάλιστα όχι μόνον σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline