Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:01:37

Νικ. Δένδιας για τη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο: «Για πρώτη φορά από το 1947 συζητείται στη Βουλή η αύξηση του χώρου της εθνικής μας κυριαρχίας». Δεν απέδωσαν οι πιέσεις της Τουρκίας. Κύριο

«Θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή.

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, όπου συζητείται αυτή την ώρα το σχέδιο νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους.

«Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι η έκταση της Κρήτης είναι κατά τι πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο αυτό», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Καθορισμός αιγιαλίτιδας

Το νομοσχέδιο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έκδοση και θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με το σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι προβλέψεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο νόμος θα έχει εφαρμογή σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής Επικράτειας καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δεκεμβρίου του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Ιστορική συνεδρίαση

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι η πρώτη φάση μιας σειράς ενεργειών που η Ελλάδα έχει δικαίωμα να πράξει, δηλαδή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο σε όλη την επικράτεια της», ανέφερε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο (ρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής κατέθεσε ωστόσο την «έντονη διαμαρτυρία της για την οργάνωση της συζήτησης» δεδομένου ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, θα ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale.

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι οι δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας προγραμματίστηκαν, η πρώτη (σ.σ. για τα 12 νμ στο Ιόνιο) για τις 2:00 το μεσημέρι και η δεύτερη (σ.σ. για τα Rafale) στις 5:00 το απόγευμα επειδή το νομοσχέδιο για τα Rafale κατατέθηκε από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline