Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  08:28:09

Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Τι προτείνει για την επαναλειτουργία των καταστημάτων

Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Οι προτάσεις, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του «click away» ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Θέμα επιβίωσης η λειτουργία των χιλιάδων μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ζήτησε στο όποιο επόμενο άνοιγμα αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και όχι π.χ. σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ζήτησε επίσης η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:

1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».
5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους.
Ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν.Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, η τηλεργασία του 50 % των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline