Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  12:49:13

Συνειδητά Fake news οι 35.000 πλειστηριασμοί, υποστηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. (αλλά όχι ανύπαρκτοι..) Η διάψευση της Ε. Αχτσιόγλου, η κόντρα με τον Γ. Ραγκούση. Κύριο

Αντίθετα έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 αιτήσεις επαναρρύθμισης χρεών. «Δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει κανείς το σπίτι του. Δεν αφήνουμε κανέναν απροστάτευτο».

Διαβεβαιώσεις ότι κανένας δανειολήπτης, που δικαιούται προστασίας της πρώτης κατοικίας του, δεν κινδυνεύει, παρείχε από τη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ως «συνειδητά fake news» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί κινδύνου 35.000 πλειστηριασμών λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών», υπογράμμισε.

Ο Κώστας Τσιάρας κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση για μικροπολιτικά παιχνίδια και συνειδητή παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με στόχο την τρομοκράτησή της, τονίζοντας ότι με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 και η προθεσμία που έληγε στις 15/1 για εισαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας ευάλωτος πολίτης δεν θα μείνει απροστάτευτος. Υπενθύμισε, δε, ότι τη δέσμευση εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη εντός του 2021 είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πράξη όπως είπε δεν έκανε τίποτα πέρα από «κοροϊδία».

Αποκρούοντας, δε, και τις αιτιάσεις περί ένταξης ελάχιστων χιλιάδων οφειλετών στην ειδική πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

-από τις συνολικά 37.000 υπόχρεους 20.757 μοναδικά ΑΦΜ έχουν ήδη εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

- 18.456 μοναδικά ΑΦΜ έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

- 14.909 μοναδικά ΑΦΜ έχουν εξουσιοδοτήσει πληρεξούσιο δικηγόρο

Όπως είπε ο Υπουργός, 20.594 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν δημιουργηθεί, εκ των οποίων:

-8.085 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσης αίτησης

-4.180 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν οριστικά υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο

-2.424 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν ολοκληρωθεί από τα Ειρηνοδικεία και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους

-5.905 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν ακυρωθεί.

«Οι συνολικές υποθέσεις είναι περίπου 37.000. Είμαστε στην πρώτη φάση που ολοκληρώνεται στις 15 Ιανουαρίου (πήρε παράταση έως 31/1) και ήδη έχουν μπει περισσότεροι από 20.000. Το να μιλάτε για 35.000 πλειστηριασμούς αν δεν είναι πολιτικό ατόπημα είναι στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, επαναλαμβάνοντας ότι η όλη διαδικασία έχει καταληκτική ημερομηνία στις 31 Μαΐου.

Ο ίδιος, εξήγησε πως η καταληκτική ημερομηνία για τις 37.000 υποθέσεις κόκκινων δανείων, που είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι η 31η Μαΐου και όχι ο Ιανουάριος εντός του οποίου λήγει η προθεσμία μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας προ του 2015. Τόνισε, επίσης, πως μετά τις καταληκτικές ημερομηνίες υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι δανειολήπτες έχουν νέα προθεσμία 60 ημερών για την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών.

«Με την ουρά στα σκέλια»

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις ασφυκτικές προθεσμίες που έθεσε στους δανειολήπτες, και ότι πρέπει να παραδεχθεί το λάθος της, που «θα κόστιζε σε χιλιάδες ανθρώπους».
Αντί να ζητήσετε συγγνώμη για το άγχος που προκαλείτε στους δανειολήπτες, μιλάτε για την ανακοίνωση Αχτσιόγλου που σας υποχρέωσε να έρθετε «με την ουρά στα σκέλια», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για περαιτέρω παρατάσεις μετέφερε στον υπουργό η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευ. Λιακούλη.
Τραγικό χαρακτήρισε τον αριθμό των υποβληθεισών αιτήσεων η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγ. Αδαμοπούλου, αποδίδοντας το αποτέλεσμα αυτό σε αδυναμίες της πλατφόρμας και τα προβλήματα υπολειτουργίας στα ειρηνοδικεία κλπ λόγω της πανδημίας. Πρέπει να δώσετε παραπάνω παρατάσεις πρότεινε στην κυβέρνηση, η κ. Αδαμοπούλου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline