Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  08:14:01

Στα όρια τους πλέον 1.000.000 άνθρωποι και οι επιχειρήσεις της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, σνακ μπαρ) και των καφεμπάρ. Νέα αναστολή λειτουργίας για τον Φεβρουάριο. Κύριο

Οι πιέσεις της κοινωνίας, η απειλή πολλών λουκέτων, η οργή ιδιοκτητών και εργαζομένων και οι σχεδιασμοί επί χάρτου των αρμόδιων υπουργείων.

Σε φάση απόγνωσης, σε κατάσταση πικρίας οι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης, του κλάδου, που έχει πληγεί, περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους(λιανεμπόριο, σχολεία , γυμναστήρια), από το παρατεταμένο lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα, ελέω κορωνοϊού.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Την ώρα που συζητείται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η εστίαση συνεχίζει να μαραζώνει, καθώς θα περιμένει για αρκετές μέρες ακόμη, το πράσινο φως για να επανέλθει στην κανονικότητα, με το delivery και το take away να είναι η μόνη διέξοδος.
Πριν ακόμη, εμφανιστούν οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, το άνοιγμα της εστίασης, προσδιοριζόταν για το Φεβρουάριο, και μετά από σχολεία, λιανεμπόριο. Και όταν οι αρμόδιοι μιλούσαν για άνοιγμα της εστίασης εννοούσαν καφετέριες και εστιατόρια και σε καμία περίπτωση μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα οποία για να ανοίξουν πρέπει να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όλα, εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και από τις αποφάσεις των ειδικών, που την Παρασκευή, θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα.
Κατόπιν αυτού, επιστήμονες, όπως ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ήδη, έχουν αρχίσει να μιλούν για άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες.

Απειλή λουκέτου για τις μισές επιχειρήσεις εστίασης

Η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
«Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ήδη 1ο καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.

Στον αέρα ένα εκατ. εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ' όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.
Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».

Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες «βλέπει» ο Δερμιτζάκης

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίαση δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline