Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  05:47:06

Ήπειρος, Ιόνια νησιά και Αιγαίο οι μόνες πράσινες περιοχές στη Ευρώπη. Η Ελλάδα στο πορτοκαλί, όμως με το σταγονόμετρο η τιθάσευση του ιού: 599 νέα κρούσματα χθες. Κύριο

Με «πράσινο» είναι χρωματισμένη η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και νησιά του Αιγαίου σε αναθεωρημένο χάρτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Πρόκειται για τις μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον χάρτη.

Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικρατεί το «κόκκινο» χρώμα, το οποίο σημαίνει ότι καταγράφονται 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Παράλληλα, με «πορτοκαλί» είναι χρωματισμένο το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, η Φινλανδία και η Ισλανδία.

Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ακόμα υψηλά, σε 599 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 33 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 5.387.
Παράλληλα, σε 328 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147283, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5682 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44815 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

328 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 227 (69.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1006 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5387 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3183 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα αναθεωρημένο χάρτη στον οποίο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και νησιά του Αιγαίου είναι χρωματισμένα με «πράσινο» και η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται «πορτοκαλί».

Πρόκειται για τις μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον χάρτη. Αντίθετα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικρατεί το «κόκκινο» χρώμα, το οποίο σημαίνει ότι καταγράφονται 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες. «Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.
Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή.

«Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ. Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα».

Η γεωγραφική κατανομή:
34 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
34 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
29 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
50 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
25 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
31 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
69 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
3 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
26 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline