Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  04:19:30

Πρωτοφανής η απαξίωση των πτυχίων αλλά και οι «εισαγωγές-σπουδές» στις δεκάδες Ανώτατες Σχολές....Το 30% όσων πετυχαίνουν στα ΑΕΙ δεν τελειώνουν και δεν παίρνουν ποτέ πτυχίο. Κύριο

Τα αντίμετρα πίεσης του νέου νόμου, που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο είναι σαφές και ως προ τη θλιβερή διαπίστωση και ως προς τα μέτρα διόρθωσης του φαινομένου υποβάθμισης και απαξίωσης των εισαγωγικών, της φοίτησης και των πτυχίων στις δεκάδες Ανώτατες Σχολές :

-«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίζεται:

-για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών - έως σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 στα 20, ενώ σχεδόν 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ,
-για τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών,
-για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών».

Πώς θα ορίζεται το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στα Πανεπιστήμια και ποιους αφορά;

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις" στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5849
Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη.

Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου. Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Η ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΕΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ-ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προτάσσει δομικές αλλαγές στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση χρονικών ορίων φοίτησης, στοχεύοντας στο να παυθεί το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών». Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να εφαρμοστεί για τους φοιτητές που θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε χθες ότι με το νομοσχέδιο «η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια».

Ορια φοίτησης στα πανεπιστήμια: Πότε εφαρμόζεται -Οι εξαιρέσεις

Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια προβλέπονται τρεις εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να «σπάνε», κατά περίπτωση, τα όρια φοίτησης:

- σε περίπτωση εργασίας του φοιτητή θα υπάρχει η δυνατότητα να ισχύει ένα καθεστώς μερικούς φοίτησης
- σοβαροί λόγοι υγείας
- nάλλοι σπουδαίοι λόγοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους και την έγκαιρη είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

Τα νέα όρια φοίτησης θα ισχύσουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ο υπολογισμός της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline