Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  11:33:05

Η ανεύθυνη αποκάλυψη για το σκάνδαλο μεγάλου χρηματισμού του Κύπριου Προέδρου με τις «χρυσές βίζες» ως δήθεν εξομολόγηση στον Αλέξη Τσίπρα. Κύριο

Η σκληρή απάντηση Αναστασιάδη και η συγγνώμη της εφημερίδας για τις φαντασιώσεις του συνεργάτη της. Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τοποθετήθηκε επισήμως μετά από δημοσίευμα στην «Καθημερινή Κύπρου», που εμπεριείχε το όνομα του Προέδρου σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε αιτούντες από το εξωτερικό, και το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του συντάκτη του.


-Σάλος, που ξεφούσκωσε σύντομα στην Κύπρο: Διευθυντής εφημερίδας ισχυρίστηκε ότι ο Αναστασιάδης έβγαλε 300 εκατ. από τις «χρυσές βίζες» -«Το είχε πει και μπροστά στον Τσίπρα»

Πρόεδρος Αναστασιάδης :«Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.

Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα, στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους, που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Ι. Κούσιος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε:

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησής του όσο και με σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας.

Περαιτέρω, ο κ. Παράσχος δήλωσε "έχω γράψει απίστευτα πράγματα για τον Πρόεδρο κατά καιρούς, έχω γράψει άρθρο το 2018 με σκληρό τίτλο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ούτε τηλεφώνησε ούτε απείλησε".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα, όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη 40χρονη πολιτική του διαδρομή εμπράκτως απέδειξε ότι αποδέχεται την κριτική του Τύπου, όσο σκληρή και αν είναι αυτή.

Αυτά για την αποκατάσταση των αληθών γεγονότων και την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση».
Ν. Αναστασιάδης για «Χρυσή Βίζα»: Προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου

Η τοποθέτηση της Καθημερινής Κύπρου για το επίμαχο δημοσίευμα

Στην κατηγορηματική διάψευση δημοσιεύματος που εμπεριείχε το όνομά του, σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, προχώρησε με γραπτή ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Στο εν λόγω δημοσίευμα της «Καθημερινής Κύπρου» γινόταν αναφορά πως «ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα στην Αθήνα, ότι άφηνε στο γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες».

Η ανακοίνωση της «Καθημερινής Κύπρου»

«Η Καθημερινή Κύπρου ανακοινώνει με ιδιαίτερη θλίψη πως έχει αποδεχθεί την παραίτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή της κ. Ανδρέα Παράσχου.
Επειδή στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παράσχος, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, καταγράφει κάποιους ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

1. Στην έκδοση της εφημερίδας ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2021, ο διευθυντής της, στη στήλη του στην τελευταία παράγραφο αναφέρει: "Ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα στην Αθήνα, ότι άφηνε στο γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες".

2. Όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του ΠτΔ, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά "κάποιος του το είπε".

3. Με βάση την απάντηση του κ. Παράσχου το νομικό τμήμα αλλά και η συνολική ιδιοκτησία της εφημερίδας του έθεσαν πως τόσο σοβαρές κατηγορίες, για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για τον ΠτΔ, δεν είναι δεοντολογικά σωστό να μεταφέρονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό αφήνει εκτεθειμένους και την εφημερίδα και τον ίδιο, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά. Του τονίστηκε δε και γραπτώς ότι, αν έχει επαρκή στοιχεία για μια τέτοια καταγγελία, η εφημερίδα και η διεύθυνσή της θα τον στηρίξουν πλήρως στη δημοσιοποίησή τους.

4. Την επόμενη ημέρα ο εκδότης της εφημερίδας και μετά από συμβουλή των νομικών της συμβούλων, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγράφοντας πως είναι λάθος εκ μέρους μας η δημοσιοποίηση κατηγοριών χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και επαρκής τεκμηρίωση.

5. Με τη σύμφωνη γνώμη και προσυπογραφή του κ. Παράσχου ετοιμάστηκε από το νομικό τμήμα της εφημερίδας γραπτή διευκρίνιση επί του θέματος στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η σύμφωνη γνώμη του κ. Παράσχου υπάρχει γραπτώς.

6. Είναι νομική ηθική και δεοντολογική υποχρέωση της εφημερίδας να διευκρινίσει και να διορθώσει τυχόν λάθη των στελεχών της. Το έχει πράξει κατ' επανάληψη στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον. Δεν έχουμε δεχθεί καμία παρέμβαση από τρίτους προς αυτήν την κατεύθυνση.

7. Στα δώδεκα χρόνια συνεργασίας μας με τον κ. Παράσχο, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η εφημερίδα δεν αποδέχεται ούτε υποδείξεις ούτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε.

Η «Καθημερινή» έχει ως πρώτιστη αξία την υπηρέτηση της αλήθειας για το καλό του τόπου, έχει προβεί σε αποκαλύψεις και κριτική για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Άλλωστε, αυτή η κριτική είναι εμφανής και στην τελευταία της έκδοση. ΟΜΩΣ, σ' ένα κόσμο με μηχανές αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στην εφημερίδα μας αποδείξεις, όταν αποκαλύπτουμε σκάνδαλα και όχι απλώς ισχυρισμούς εξ ακοής.
Αυτό ήταν το λάθος του κ. Παράσχου, το οποίο και έχει αποδεχθεί.
Ο κ. Ανδρέας Παράσχος διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της "Καθημερινής" Κύπρου. Το τελευταίο συμβάν δεν διαγράφει την πορεία του στην εφημερίδα μας.
Του ευχόμαστε κάθε καλό για τη συνέχεια».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline