Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:27:16

Νέα καταδίκη- χάδι για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: 6 χρόνια, με αναστολή για τα επισφαλή δάνεια ... 792 εκατ. ως πρόεδρος της Proton Bank. Στις ίδιες ποινές και οι οκτώ συνεργάτες του. Κύριο

Διαρκώς ελεύθερος, παρά τις σοβαρές κατηγορίες, τις αλλεπάλληλες καταδίκες και τις μεγάλες εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του.... σύννομου βίου

Ποινή κάθειρξης μόλις 6 ετών με αναστολή μέχρι το Εφετείο του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία σε απιστία για τα φερόμενα ως επισφαλή δάνεια των 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank., της οποίας ήταν πρόεδρος και μεγαλομέτοχος.
Το δικαστήριο επέβαλε στους άλλους οκτώ κατηγορούμενους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι κατά περίπτωση, ποινές 5 ή 6 ετών. Και σε αυτούς δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση.

Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ 2.12.2017 .... Γιατί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Alapis, ιθύνων νους της Νεοχημικής και πρόεδρος της Proton Bank, μετρά πολλαπλά ανοικτά μέτωπα με την ποινική Δικαιοσύνη – και όχι μόνο -, τα οποία θα μπορούσαν και να αναχαιτίσουν το θρυλούμενο ενδιαφέρον του για επιρροή στο τοπίο των ΜΜΕ, με επαφές και παρεμβάσεις που έχουν τη δύναμη να του ανοίξουν νέους δρόμους.

Υπεράσπιση από 80 δικηγόρους

Έχει, βεβαίως, καιρό ακόμη για να δει την τελική έκβαση των υποθέσεων που τον αφορούν. Τόσο στην υπόθεση των επισφαλών δανείων – ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ – της Proton Bank όσο και σε αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στην οποία κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με ληφθέν δάνειο 100 εκατ. ευρώ. Νομικές πηγές εκτιμούν ότι απαιτούνται ενάμισι με δυο έτη για την ετυμηγορία.
Πολυπρόσωπες καθώς είναι οι δίκες αυτές (η υπεράσπιση μόνο στο ΤΤ απαρτίζεται περίπου από 80 δικηγόρους), βαδίζουν αργά, τόσο ώστε να βρίσκονται ακόμη – αμφότερες – στην εξέταση των πρώτων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Και είναι στο πλαίσιο της πρώτης υπόθεσης, της Proton Bank (για την οποία ο κ. Λαυρεντιάδης βαρύνεται με κακουργηματικές κατηγορίες, εγκληματική οργάνωση, απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απιστία), που το Συμβούλιο Εφετών είπε «ναι» στην αποφυλάκισή του, πλην όμως με σύνθετους περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων παράδοση του διαβατηρίου του, απαγόρευση επιβίβασης σε πλωτά ή εναέρια μέσα, υποχρέωση παραμονής μόνο εντός της οικίας του.

Η απότομη πτώση από την κορυφή

Πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντός του χαρακτηρίζουν την περίοδο εκείνη στην έκτη πτέρυγα του Κορυδαλλού από τα πλέον «μαύρα» κεφάλαια της δικαστικής του περιπέτειας. Οι φωτογραφίες του, γυμνού, για να είναι εμφανής η τότε επιδεινούμενη υγεία του, και με γενειάδα, ενδεικτική της ψυχολογικής απόσυρσής του από τα εγκόσμια, είχαν προκαλέσει σοκ, προμηνύοντας αργότερα και την καταδίκη της ελληνικής πολιτείας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μεταχείριση που του επεφύλαξε. Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στον κ. Λαυρεντιάδη 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 8.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο ίδιος έχει, βεβαίως, καταγράψει και νίκες κατά την πορεία της πτώσης από την ψηλή κορυφή στην οποία βρισκόταν. Την πρώτη, τον Δεκέμβριο του 2016, όταν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον έκρινε αθώο για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, με εκρηκτικό μηχανισμό τον Ιούνιο του 2012, εις βάρος του επιχειρηματία κ. Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη∙ υπόθεση για την οποία ο κ. Λαυρεντιάδης είχε κριθεί προφυλακιστέος, για να αποχωριστεί τελικά το κελί του το καλοκαίρι του 2014 με όχημα ένα ασημί Seat, αλλά και με εγγύηση 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καθώς και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τη δεύτερη τον Ιανουάριο του 2017, όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον απήλλαξε, μεταξύ άλλων, από την κατηγορία της χειραγώγησης των μετοχών της Αlapis – πτωχευμένης από το 2013. Η απόφαση έγινε δεκτή από τον Τύπο μετά πολλών και δηκτικών σχολίων, που συνέδεαν τη θετική έκβαση της υπόθεσης με νωπή ακόμη τότε (του 2016) νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία έβαζε ψηλά τον πήχη για τις παράνομες συναλλαγές, επιτρέποντάς του να περάσει από κάτω.

Απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η αποφυλάκιση ήταν είδηση κομβική, δεν απέτρεψε ωστόσο την έλευση και νέων προβλημάτων.
Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύστερα και από τη μήνυση που είχαν καταθέσει τον Ιούλιο του 2012 επτά ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική, Ελληνική Τράπεζα, Γενική, Millennium, HSBC) σχετικά με δανειοδοτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που του είχαν παράσχει στο πλαίσιο πώλησης και επαναγοράς της Νεοχημικής, ναυαρχίδας του ομίλου του, από τον αμερικανικό κολοσσό της Carlyle.

Στον επιχειρηματία η Εισαγγελία Εφετών έχει ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, δείξει το εδώλιο για την ιστορία αυτή, αναμένεται όμως με ενδιαφέρον η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο.
Το εδώλιο δεν το επισκέπτεται, πάντως, ο κ. Λαυρεντιάδης, καθώς επιλέγει να μην εμφανίζεται στις δικαστικές αίθουσες, προτιμώντας τη θαλπωρή πολυτελούς κατοικίας στα νότια προάστια, ίσως και τη συντροφιά πολύτιμων έργων τέχνης και παλαιών, σπάνιων βιβλίων που ανέκαθεν αγαπούσε να συλλέγει.

Οι άλλοτε πολύτιμοι φίλοι του

Η επαφή του κ. Λαυρεντιάδη με πολύτιμους ανθρώπους του παρελθόντος δεν είναι πλέον δυνατή. Ο μέντοράς του και αλλοτινός συνέταιρός του κ. Πέτρος Κυριακίδης εκζητείται από την ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank, όπως και ο παιδικός του φίλος, εκ των υιών του Πέτρου, κ. Γιώργος Κυριακίδης.

Με τον τελευταίο τον συνδέει πια και το παρόν, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τα Bahamas Leaks, τη διαρροή 1,3 εκατομμυρίων αρχείων από εταιρικό μητρώο του εξωτικού φορολογικού παραδείσου. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρουν περισσότερα από 70 ελληνικά και κυπριακά ονόματα που συνδέονται με offshore εταιρείες, μεταξύ αυτών και του πάλαι ποτέ αχώριστου διδύμου Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη. Αμφότεροι φέρονται να ανήκουν στο συμβούλιο ιδρύματος με την επωνυμία Dionar Foundation, αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι ο έλεγχος άλλου ιδρύματος με έδρα την Ολλανδία.

Μπροστά σε όλες αυτές τις ποινικές σπάθες, η πρόσφατη επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας προστίμου της Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 135.000 ευρώ εις βάρος του κ. Λαυρεντιάδη, φαντάζει ασφαλώς παρωνυχίδα. Στο πλαίσιο της διοικητικής αυτής παράβασης (τόσο ο ίδιος όσο και βασικοί του συνεργάτες στην Proton Bank δεν προνόησαν να λάβουν μέτρα για τυχόν ξέπλυμα μαύρου χρήματος), πηγές δεν αποκλείουν πάντως και σχετική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι «δεν προβλήθηκαν επαρκώς σημαντικοί νομικοί ισχυρισμοί υπέρ Λαυρεντιάδη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline