Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:39:38

Νέες απειλές Τσαβούσογλου, οδηγούν σε ναυάγιο τις διαπραγματευτικές στις 25/1. Συζητήσεις για όλα τα «ανοικτά θέματα» Τουρκίας- Ελλάδας και νέες απειλές για...ατύχημα. Κύριο

Μόνιμη προσπάθεια της Άγκυρας να κατηγορεί μονίμως για προκλήσεις- ακρότητες την Ελλάδα και να την διαχωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ο ποία η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει παράλληλες σχέσεις τον τελευταίο καιρό.

«Βολές» Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο Καστελλόριζο, σημείωσε σύμφωνα με το skai.gr ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Καταλόγισε δε στην Ελλάδα ότι μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «παρά την τουρκική πρόσκληση για διάλογο, η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθειά της να προκαλέσει την Τουρκία, κάτι που φαίνεται από τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου Ελλάδας».
Είπε επιπλέον, σύμφωνα με τη Daily Sabah, ότι «αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για κάθε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βαρύνει τον Αθήνα».

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ανέφερε ότι ο 61ος γύρος, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60», είπε.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο dpa, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την Ε.Ε. και την Ελλάδα «δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις», λέγοντας ότι η Άγκυρα «δεν φοβάται» τέτοια μέτρα.

Η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο».

Η Τουρκία συνδέει τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα ανέβασε εκ νέου τους τόνους, συνδέοντας τις διερευνητικές με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «καταδικάζει έντονα τις αλαζονικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά του Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης».

Κομισιόν για Τουρκία: Καλές οι δηλώσεις, καλύτερες οι πράξεις

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ανέφερε ότι αυτό που είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι δηλώσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Ο ίδιος σημείωσε –σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι «οι ανακοινώσεις είναι καλές, αλλά είναι καλύτερες οι σταθερές πράξεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline