Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:10:59

Η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει σ' ένα άρρωστο φαινόμενο στα νοσοκομεία : «Κίνδυνος να φτάσει η αναμονή για χειρουργείο στα δύο χρόνια για τις αναγκαίες εγχειρήσεις... Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία». Κύριο

Με εξαίρεση τις εγχειρήσεις εκείνες από τραυματισμούς σε δυστυχήματα, από εμφράγματα, μαχαιρώματα και άλλες επείγουσες περιπτώσεις υποστηρίζεται ότι πολλές χειρουργικές μονάδες εξυπηρετούν τις επείγουσες ανάγκες καταπολέμησης των σοβαρών περιπτώσεων της πανδημίας μέχρι διασωλήνωση.

Γενικότερα, η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και η συρρίκνωση των εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας λόγω προσανατολισμού του κύριου έργου τους στην καταπολέμηση του κορωνοϊου θα οδηγήσει σε εκτίναξη της λίστας αναμονής χειρουργείων, προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ. Ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες γιατρών και πολλών ασθενών και των οικογενειών τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, καλεί την κυβέρνηση να βρει λύση στο ζήτημα των ΜΕΘ, καθώς σε πολλά νοσοκομεία χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης έχουν μετατραπεί σε προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με υποτυπώδη εξοπλισμό.

«Τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μιας νόσου. Ακόμη και τώρα ισχύει η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Λιγότερες οι ΜΕΘ

«Οι ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων. Κατά την κυβέρνηση λειτουργούν 1.100 και πλέον κλίνες, ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3.500 κλίνες που έπρεπε να λειτουργούν με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια».
«Η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί με υποτυπώδη εξοπλισμό. Παρότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς παραμένουν ως ΜΕΘ-COVID εν αναμονή του τρίτου κύματος», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία

«Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας. Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες», τονίζει.
«Για να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται ασθενείς και να προγραμματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις», προσθέτει.

Χωρίς ημερομηνία

«Οι υπάρχουσες λίστες χειρουργείων έπαψαν πια να ισχύουν. Δεν εκδίδονται νέες. Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί για χειρουργείο ακυρώνονται Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους χωρίς να λαμβάνουν νέα ημερομηνία», υπογραμμίζει.
«Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί πάνω από τα δύο έτη».
«Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ. Τα τμήματα που φιλοξενούν τώρα τις προσωρινές ΜΕΘ να επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν. Χάνονται ασθενείς ευρισκόμενοι πολλά έτη σε λίστα αναμονής», κα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline