Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:01:37

Δεν θα τελειώσουν, αυτή την εβδομάδα, τα μέτρα lockdown στην Αττική. Τα δεδομένα δείχνουν παράταση. Μία ή και δύο εβδομάδες ακόμα, έως τα μέσα Μαρτίου. Κύριο

Καθοριστικής σημασίας θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός μεταδοτικότητας, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Πολύ δύσκολα θα λήξει το lockdown στην Αττική στα τέλη Φεβρουαρίου. Λιγοστεύουν οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Ποιες περιοχές μπαίνουν από το Σάββατο σε σκληρότερα περιοριστικά μέτρα.

Η Αττική παραμένει σε δεινή επιδημιολογική κατάσταση και όλα δείχνουν πως το lockdown θα παραταθεί μετά τον Φεβρουάριο. Τα νέα δεν είναι ευχάριστα καθώς και την Παρασκευή τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο τρόμαξαν τους ειδικούς μιας και καταγράφηκαν 741 σε σύνολο 1460 σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκτός από τα αυξημένα κρούσματα, τη συνέχιση του lockdown δείχνουν οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα.

Για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβρη, 227 ασθενείς με κορονοϊό εισήχθησαν χθες στα νοσοκομεία με τους 170 στην Αττική. Οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 2000 με περισσότερους από τους μισούς να βρίσκονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Λιγοστεύουν οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτες με ελάχιστα να μένουν κενά και καθημερινά να προστίθενται και νέα. Το οχυρό του «Σωτηρία» δέχεται το σφυροκόπημα του νέου κύματος, με 302 νοσηλευόμενους, 82 διασωληνωμένους και δυο κενές κλίνες.

Lockdown: Με το βλέμμα στην παράταση

Τούτων δοθέντων, πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, αφού μπορεί να υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα και ειδικά στην Αττική, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα την ώρα που όπως προαναφέρθηκε το ΕΣΥ πιέζεται ασφυκτικά στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Έτσι, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν πάντα στο τραπέζι το χαρτί της παράτασης. Μπορεί και στις δύο πλευρές να υπάρχει έντονη η επιθυμία η αγορά και η κοινωνία, όσο προχωρά ο εμβολιασμός, να κάνει βήματα προς την κανονικότητα, ωστόσο φαίνεται πως η Αττική χρειάζεται χρόνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το Σάββατο είπε χαρακτηριστικά πως «τα δικά μου μοντέλα δείχνουν πως καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε την 1 Μαρτίου». «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική, η οποία είναι λίγο πιο μεγάλη από αυτή που περιμένουμε. Δε θα μας οδηγήσει σε ικανοποιητικά καλό βαθμό αποσυμπίεσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ούτε μέχρι τις 7-8 Μαρτίου... Άρα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παραπάνω lockdown στην Αττική», επεσήμανε ο καθηγητής Σαρηγιάννης, ο οποίος προσδιόρισε το κάποιο άνοιγμα «κάπου στις 10 του Μάρτη. Ελπίζω να μη χρειαστεί να φτάσουμε στις 15 Μαρτίου».

Δεν τελειώνουν τα μέτρα αυτή την εβδομάδα στην Αττική

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική πορεία της χώρας και το ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown που ισχεύει σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, αλλά σταθεροποίηση. Υποστήριξε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, «ελπίζουμε ότι το lockdown αυτό θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και δεν θα έχουμε παράταση».

Πιθανή χαρακτήρισε από την πλευρά του την παράταση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας, ωστόσο, ότι είναι πιθανή η μερική επαναφορά δραστηριοτήτων. Όπως σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου, εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου. Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πιο συγκρατημένη η εμφανίστηκε η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Τσολιά. «Δεν νομίζω ότι θα ανοίξουμε τόσο γρήγορα, θα πρέπει να δούμε μια μείωση της πληρότητας των Μεθ -COVID», είπε διευκρινίζοντας πως «δεν μπορούμε να ανοίξουμε με πληρότητα 80 και 70%». Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν, έχει σταματήσει η αύξηση και υπάρχει η ελπίδα ότι οι δείκτες θα συνεχίσουν αυτή την σταθερή πορεία. Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι δύσκολο να το προβλέψει κάνεις πότε θα ανοίξουν οι δραστηριότητες,

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline